Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

IDF F-35 “ADIR” vs. CRUISE = KILL… Παγκόσμια πρωτιά, η διάσταση για την ελληνική αεράμυνα (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF: Israel Defence Forces) αποδέσμευσαν χθες το απόγευμα στιγμιότυπα από την αναχαίτιση βλήματος τύπου κρουζ (cruise) από μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-35 “Adir”. Παράλληλα, αποδέσμευσαν και στιγμιότυπα από την αναχαίτιση πυραύλου εδάφους-εδάφους από το σύστημα αντιβαλλιστικής άμυνας ARROW. 

Πέραν του ότι η αναχαίτιση του βλήματος από τον συγκεκριμένο τύπο μαχητικού είναι η πρώτη καταγεγραμμένη παγκοσμίως, η υπόθεση χρήζει παρακολούθησης από ελληνικής πλευράς, όπως θα εξηγηθεί στη συνέχεια, τόσο στο πλαίσιο της πρόθεσης μιας -αρχικά- Μοίρας μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lightning II από την Πολεμική Αεροπορία, όσο και στη συνολικότερη ανάγκη δραματικής αναβάθμισης του ελληνικού συστήματος αεράμυνας… Ας το δούμε όμως αναλυτικά.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η εκτόξευση του πυραύλου σημειώθηκε “νωρίτερα εντός της εβδομάδας από νοτιοανατολική κατεύθυνση”. Η αναφορά μάλλον παραπέμπει στην εκτόξευση βαλλιστικών βλημάτων, προφανώς ιρανικής κατασκευής, από την πλευρά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, τους οποίους υποστηρίζει το ισλαμιστικό καθεστώς της Τεχεράνης. Οι πύραυλοι αυτοί που διέρχονταν πάνω από τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία, με κατεύθυνση προς το εβραϊκό κράτος, οδήγησαν στη λήψη μέτρων από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Το αμερικανικό Ναυτικό (US Navy) ανέπτυξε πολεμικά πλοία με αντιβαλλιστικές δυνατότητες στην Ερυθρά θάλασσα, ενώ στην περιοχή υπάρχει παρουσία και μονάδων επιφανείας του ισραηλινού Ναυτικού. Είναι επίσης χαρακτηριστικό, ότι μετά την εμπλοκή των Χούθι στη σύρραξη στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την αιματηρή αιφνιδιαστική εισβολή μαχητών της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος, η Ιορδανία ζήτησε από τις ΗΠΑ την ανάπτυξη επιπλέον συστοιχιών του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβληματικής προστασίας PATRIOT (PAC 3).

Ωστόσο, στο καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο, η αναχαίτιση πυραύλου κρουζ από μαχητικό αεροσκάφος F-35 έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει και μάλιστα όχι σε κάποια άσκηση – προσομοίωση, αλλά απευθείας στο πεδίο των αεροπορικών επιχειρήσεων. Συζητήσεις για το ενδεχόμενο αναχαίτισης βαλλιστικών βλημάτων από το F-35 της αμερικανικής Lockheed Martin, εξοπλισμένου με τέσσερα (4) βλήματα Raytheon AMRAAM AIM-120 (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles), είχαν υπάρξει με βάση εκτεταμένες αναφορές σε εξειδικευμένα στην άμυνα και την αμυντική τεχνολογία μέσα ενημέρωσης (π.χ. Aviation Week & Space Technology).

Η λογική είναι το F-35 να μπορεί να ανιχνεύσει, να παρακολουθεί και να καταρρίπτει βαλλιστικούς πυραύλους έως το 2025, σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει ο επικεφαλής της αμερικανικής MDA (Missile Defense Agency), της Υπηρεσίας Πυραυλικής Άμυνας, στο Κογκρέσο. Όπως είχε αναφέρει ο αντιπτέραρχος Σάμουελ Γρέιβς στην αρμόδια υποεπιτροπή της Γερουσίας, “χρειάζεται δουλειά έξι έως επτά ετών για την ανάπτυξη ενός μεγάλης ταχύτητας πυραύλου που θα χρησιμοποιείται από μαχητικό F-35 για αντιβαλλιστική άμυνα”.


Και είχε συμπληρώσει “η ανάπτυξη αυτής της δυνατότητας αν δεν αλλάξει εντελώς τους όρους του παιχνιδιού, αποτελεί σημαντική αναβάθμιση της αντιπυραυλικής άμυνας”. Ωστόσο, η επιτυχία των Ισραηλινών με την κατάρριψη πυραύλου κρουζ, δείχνει ότι οι εξελίξεις μπορεί να κινηθούν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Πάντως, δοκιμές έχουν γίνει και παλαιότερα. Το F-35 μπορεί να εντοπίζει τους εισερχόμενους (incoming) πυραύλους με το σύστημα DAS (Distributed Aperture System) που διαθέτει. Εντοπίζει το υπέρυθρο ίχνος των πυραύλων και μεταδίδει τα δεδομένα πτήσης τους. Πλέον, φαίνεται πως η άμεση αντιμετώπιση της απειλής έχει δρομολογηθεί.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Φεβρουάριο του 2021, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει (επί υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντζ / πρώην αρχηγού των IDF) ότι αναπτύσσει μια νέα “ασπίδα” προστασίας από τα βαλλιστικά βλήματα, το Arrow-4. Το πρόγραμμα αυτό εξελίσσεται σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, σε συνέχεια των συστημάτων Arrow-2 και Arrow-3 είναι ήδη επιχειρησιακά ως τμήμα ενός πολυστρωματικού συστήματος προστασίας (Aerial Defense Array). Σε αυτό το σύστημα συμπεριλαμβάνονται και τα συστήματα Iron Dome & David’s Sling. Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, έχει ανακοινώσει πως η εταιρία IAI (Israel Aerospace Industries) θα είναι ο βασικός κατασκευαστής για το Arrow-4, ενώ στο πρόγραμμα ARROW συμμετέχουν ήδη η αμερικανική Boeing και η ισραηλινή Elbit Systems.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Η κατάρριψη βλήματος πλεύσης (cruise) από F-35 αποτελεί εξέλιξη ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, στο μέτρο που θεωρείται ως δεδομένη η απόφαση προμήθειας του μαχητικού. Προφανώς, λόγω των επιχειρήσεων, η παρούσα χρονική περίοδος δεν είναι κατάλληλη. Όμως, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν και πάντα στο πλαίσιο της ισχυρής διμερούς σχέσης Ελλάδας – Ισραήλ και της ξεκάθαρης ελληνικής υποστήριξης, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να απευθυνθεί στο εβραϊκό κράτος, ζητώντας συνδρομή με πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο…

Οφείλει να ζητήσει και να αποκτήσει γνώση της αρχιτεκτονικής αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ και του τρόπου ολοκλήρωσης των F-35 σε αυτή, συμπεριλαμβανομένων και τυχόν τροποποιήσεων που έγιναν στην πλατφόρμα. Υπενθυμίζεται, ότι εδώ και χρόνια, συστηματικά, η Τουρκία επενδύει στην ανάπτυξη και παραγωγή βλημάτων πλεύσης (cruise) και βαλλιστικών, με τα οποία απειλεί ευθέως την ελληνική ασφάλεια. Μπορεί η τακτική συγκυρία να έχει οδηγήσει σε αποκλιμάκωση, όμως, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο ίδιος ο Ερντογάν απειλούσε να πλήξει ακόμα και την Αθήνα με πυραύλους Tayfun της Roketsan

Όπως όμως έχουν αποδείξει τα πυραυλικά οπλοστάσια τόσο της ισλαμιστικής Χαμάς όσο και της σιιτικής Χεζμπολάχ, οι διαφόρων τύπων πύραυλοι είναι οπλικά συστήματα, τα οποία μπορούν να επιφέρουν καταστροφικά αποτελέσματα σε στρατιωτικό και μη επίπεδο, με την προσβολή των κέντρων βαρύτητας μιας χώρας (αστικά κέντρα, κρίσιμες υποδομές, κέντρα διοίκησης κ.λπ.). Κατά συνέπεια, η δραματική αναβάθμιση των δυνατοτήτων εντοπισμού της εκτόξευσης και εν συνεχεία της εξουδετέρωσης, συνιστούν προτεραιότητα για την ελληνική (αερ)άμυνα.

Για άλλη μια φορά, θα υπενθυμίσουμε ότι τα προγράμματα που υλοποιούνται (εκσυγχρονισμός F-16 Viper) και των προγραμμάτων που σχεδιάζονται (εκσυγχρονισμός F-16 Block 50 και ει δυνατόν των Block 30), θα καταστήσουν τα ελληνικά F-35 κόμβους (nods) ενός ενοποιημένου διακλαδικού συστήματος διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, επιτήρησης, αναγνώρισης, στοχοποίησης, κ.λπ., που θα επιτρέπει τη διεξαγωγή πολυχωρικών (multi-domain) επιχειρήσεων. Οι Ισραηλινοί ενεργοποίησαν επιχειρησιακά την πρώτη πολεμική Μοίρα F-35I “Adir” το 2017 και το 2018 πήραν το βάπτισμα του πυρός. Τον περασμένο Ιούλιο, έλαβαν την απόφαση προμήθειας και τρίτης Μοίρας, αποτελούμενης από 25 μαχητικά αεροσκάφη του τύπου, με την οποία θα συμπληρώσουν 75 αεροσκάφη συνολικά.

Όπως και στην περίπτωση της Ουκρανίας, η στενή παρακολούθηση των εξελίξεων, ο εντοπισμός και η μελέτη κάθε ενδιαφέροντος νέου στοιχείου που μπορεί να αποτελέσει δίδαγμα (lesson learned) το οποίο εν συνεχεία θα αξιοποιηθεί με πρακτικά βήματα από τους αρμοδίους, με τρόπο που θα αποδεικνύεται η αφομοίωση και η προσαρμογή, είναι κομβικής σημασίας…

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου