Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Παραμένει το αδιέξοδο με Chevron, νέα έκτακτη σύσκεψη αύριο συγκάλεσε ο Πρόεδρος

Χρύσανθος Μανώλη

Νεότερες ανεπίσημες πληροφορίες του Φιλελευθέρου για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Προεδρικό, προς αναζήτηση διεξόδου αναφορικά με την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη, αναφέρουν ότι και οι δύο πλευρές επέμειναν στις θέσεις τους και δεν υπήρξε κάποια θετική αλλαγή.

Η Κυπριακή Δημοκρατία επιμένει στη θέση ότι πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία του 2019 και να εγκατασταθεί στο κοίτασμα πλωτή μονάδα παραγωγής, ενώ η αμερικανική εταιρεία επιμένει πως η μονάδα αυτή καθιστά το έργο μη βιώσιμο και θέλει να την αφαιρέσει από τις υποχρεώσεις της.

Δεδομένης της συνέχισης του αδιεξόδου, αλλά δεδομένης επίσης της απόφασης των δύο μερών να συνεχίσουν για λίγο ακόμα τη διαπραγμάτευση, πληροφορούμαστε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε για αύριο Σάββατο νέα έκτακτη σύσκεψη, χωρίς όμως την παρουσία της αντιπροσωπίας της Chevron.

Στην αυριανή σύσκεψη θα παρακαθήσουν ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Ενέργειας και η ομάδα των συνεργατών του. Δεν έγινε γνωστό αν θα παραστεί και αύριο ο Γενικός Εισαγγελέας, όπως έπραξε σήμερα.

Σε σχέση με το διπλό αίτημα της αμερικανικής εταιρείας για τετράμηνη παράταση στη λήξη (την Κυριακή 5 Νοεμβρίου) της διαπραγμάτευσης και στο χρονοδιάγραμμα που τη δεσμεύει για επίσημη δέσμευση έναρξης των λεπτομερών τεχνοοικονομικών μελετών (FEED) στις 7 Νοεμβρίου, οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν πως οι Αμερικανοί ενημερώθηκαν για χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία προβλέπει παράταση 15 ημερών για τις διαπραγματεύσεις και παράταση δύο μηνών για την υποχρέωσή τους να δεσμευτούν για έναρξη του FEED.
Εξακολουθεί να μην υπάρχει καμία ενημέρωση από επίσημη πλευρά.

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου