Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Συνασπισμός 10 κρατών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα


Δεκέμβριος 19, 2023. Ελλάδα.

Μανάμα, Μπαχρέιν.

Συνασπισμός 10 κρατών υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών με την ονομασία «Φύλακας Ευημερίας» [Prosperity Guardian] θα αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των Χούτι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε ο  υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Όστιν, στον συνασπισμό αυτό συμμετέχουν: το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες και η Ισπανία.

«Οι χώρες που επιδιώκουν να υποστηρίξουν τη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση που θέτει αυτός ο μη κρατικός παράγοντας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν σε δήλωση αργά τη Δευτέρα.

Οι αντάρτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια, φορτηγά πλοία και άλλα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, θέτοντας σε κίνδυνο μια οδό διαμετακόμισης που μεταφέρει έως και το 12% του παγκόσμιου εμπορίου

«Πρόκειται για μια διεθνή πρόκληση που απαιτεί συλλογική δράση», είπε ο Όστιν σε δήλωση που δόθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο Μπαχρέιν.

«Ως εκ τούτου, σήμερα ανακοινώνω την ίδρυση της Επιχείρησης ‘Prosperity Guardian’, μιας σημαντικής νέας πολυεθνικής πρωτοβουλίας για την ασφάλεια».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες και η Ισπανία θα συμμετάσχουν στις ΗΠΑ στη νέα αποστολή.. Ορισμένες από τις χώρες θα διεξάγουν κοινές περιπολίες ενώ άλλες παρέχουν υποστήριξη πληροφοριών στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν», δήλωσε ο Όστιν.

Αρκετές άλλες χώρες συμφώνησαν επίσης να συμμετάσχουν στην επιχείρηση, αλλά προτιμούν να μην κατονομαστούν δημόσια, δήλωσε αξιωματούχος της άμυνας υπό τον όρο της ανωνυμίας, σε συζήτηση πρόσθετων λεπτομερειών της νέας αποστολής.

Η αποστολή θα συντονίζεται από την ήδη υπάρχουσα Συνδυασμένη Ομάδα Εργασίας 153, η οποία συστάθηκε τον Απρίλιο του 2022 για τη βελτίωση της θαλάσσιας ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα, στο Μπαμπ ελ-Μαντέμπ και στον Κόλπο του Άντεν. Υπήρχαν 39 κράτη μέλη στο CTF 153, αλλά οι αξιωματούχοι εργάζονταν για να καθορίσουν ποια από αυτά θα συμμετείχαν σε αυτήν την τελευταία προσπάθεια.

Ξεχωριστά, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει δράση κατά των επιθέσεων.

Νέες επιθέσεις

Οι Χούτι δήλωσαν νωρίτερα τη Δευτέρα ότι είχαν επιτεθεί σε δύο πλοία «συνδεδεμένα με το Ισραήλ» στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη αλληλεγγύης με τη Γάζα, καθώς περισσότερες εταιρείες σταματούν τη διέλευση μέσω της ταραγμένης αλλά ζωτικής σημασίας πλωτή οδό.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου