Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Ανθρωπιστικός διάδρομος: «Aυτοψία» στις υποδομές της Κύπρου από τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ


Την ευκαιρία να δει ιδίοις ιδίοις όμμασι τις υποδομές, οι οποίες εντάσσονται στην πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο στη Γάζα, θα έχει ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κόεν, στο πλαίσιο της αυριανής επίσκεψής του στην Κύπρο, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Στο περιθώριο ενημέρωσης των εκπροσώπων των ΜΜΕ, ερωτηθείς για το θέμα του βρετανικού πλοίου, που θα μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η υλοποίηση της πρωτοβουλίας βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο των διπλωματικών

επαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι σχετικές και οι επισκέψεις και οι επαφές που πραγματοποιεί και ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών, οι επισκέψεις που θα έχουμε και αύριο στην Κύπρο στο πλαίσιο της υλοποίησης της πρωτοβουλίας. Αρκετά κράτη όπως και οργανισμοί έχουν εκφράσει την προθυμία τους να συνδράμουν είτε με ανθρωπιστική βοήθεια είτε υλικοτεχνικά είτε με την παροχή μέσων που μπορούν να βοηθήσουν να υλοποιήσουν την πρωτοβουλία.

Όταν υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις, όταν υπάρχει κάτι που μπορεί να ανακοινωθεί επίσημα στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατόν. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι είναι δεδομένο ότι η πολυπλοκότητα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας απαιτεί ένα πολύ λεπτομερή σχεδιασμό, ο οποίος και έχει γίνει από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας και πλέον η έναρξη της υλοποίησης δεν είναι δική μας αρμοδιότητα. Αναμένουμε τις συνθήκες να επιτρέψουν να τεθεί σε εφαρμογή».

Ερωτηθείς πού θα φτάσει το βρετανικό πλοίο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει, να διανεμηθεί στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα», προσθέτοντας ότι «όταν υπάρξει κάτι που μπορεί να ανακοινωθεί αυτό θα ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατόν».  

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι γνωστό ότι έχει καταφθάσει πριν λίγες μέρες ανθρωπιστική βοήθεια από το Ηνωμένο Βασίλειο η οποία είχε αποθηκευτεί στη Λάρνακα που αφορούσε κυρίως αντίσκηνα για να μπορούν προσωρινά να διαμένει ο άμαχος πληθυσμός στη Γάζα. Η ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζεται σήμερα ο άμαχος πληθυσμός που βρίσκεται αποκλεισμένος είναι τρόφιμα και φαρμακευτική αγωγή».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του προχθές αναφέρθηκε σε συναντήσεις με αρχηγούς κρατών της Μέσης Ανατολής, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτή τη στιγμή βρίσκεται ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ο Υπουργός Εξωτερικών σε επαφή και με κράτη της Μεσογείου, αλλά και με κράτη της περιοχής. Είναι σχετική η συζήτηση που έγινε και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την προηγούμενη βδομάδα, που δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να φτάσουμε σε μια κοινή τοποθέτηση ως ΕΕ. Ένα ζήτημα που και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει ως μια πληγή στον τρόπο λαμβάνονται αποφάσεις ή στον τρόπο που η ΕΕ τοποθετείται στο ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

Είμαστε σε επαφή διαρκώς με τα κράτη της περιοχής με τα οποία εξακολουθούμε να διατηρούμε πολύ καλές και άριστες σχέσεις. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι στο επίκεντρο αυτών των επαφών βρίσκεται και η υλοποίηση της πρωτοβουλίας».

Ερωτηθείς αν η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ ενδεχομένως να σημάνει και την επίσημη αποδοχή από πλευράς του Ισραήλ για υλοποίηση της πρωτοβουλίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σε πολιτικό επίπεδο, το έχουμε ξαναπεί, ότι προφανώς για να υπάρχουν αυτές οι συχνές επαφές, οι επισκέψεις από πλευράς Ισραήλ την προηγούμενη βδομάδα ή και από πλευράς τεχνικής ομάδας της Κύπρου στο Ισραήλ, υπάρχει αυτή η βούληση για υλοποίηση της πρωτοβουλίας. Έχουμε πει χαρακτηριστικά ότι η πρωτοβουλία έχει περάσει από το πολιτικό επίπεδο στο τεχνικό επίπεδο.

Τα τεχνικής φύσεως ζητήματα έχουν τεθεί επί τάπητος και τα περισσότερα ή σχεδόν όλα έχουν λυθεί, η πρωτοβουλία περιλαμβάνει ένα πολύ λεπτομερή σχεδιασμό για την υλοποίηση της, να αναμένουμε όταν επιτρέψουν οι συνθήκες, όταν το ίδιο το Ισραήλ δώσει το πράσινο φως, για να μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή η πρωτοβουλία. Αλλά ας μην προτρέχουμε να δούμε αύριο πώς θα γίνει η συνάντηση, ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών θα δει και ιδίοις όμμασι και τις υποδομές, οι οποίες εντάσσονται στην πρωτοβουλία».

ΠΗΓΗ philenews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου