Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

“No money, no honey”


“No money, no honey”

…μήπως νομίζετε ότι οι Αρχηγοί είναι κυβερνητικά σας όργανα ή υπάλληλοί σας, που εφαρμόζουν τις κυβερνητικές επιταγές και πολιτικές σας;

Μήπως να το πάρετε αλλιώς κύριε υπουργέ;

Αποφάσεις από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) για την αλλαγή στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και των Γενικών Επιτελείων  σε Στρατό Ξηράς, Ναυτικό και Αεροπορία.

Τι είπε ο κύριος Δένδιας

«Η επιλογή της νέας ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων σηματοδοτεί τη νέα προσέγγιση της κυβέρνησης για την Εθνική Ασφάλεια και την  Εθνική Στρατηγική για τις Ένοπλες Δυνάμεις του 2030»

Σε τρεις πυλώνες το Αμυντικό Δόγμα που καλείται να υπηρετήσει η νέα ηγεσία των ΕΔ:

1.       Πρώτος πυλώνας η πλήρης αναδιοργάνωση της Δομής και Λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στόχος, ένα οργανωτικά σύγχρονο, ευέλικτο και επιχειρησιακά αποτελεσματικό σχήμα, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις αλλά και στις πραγματικές δυνατότητες της πατρίδας μας. Από την αναδιάταξη Σχηματισμών/Μονάδων και τη συγκρότηση Μονάδων Διττού ρόλου/χρήσης για την Άμυνα και την Πολιτική Προστασία, έως τον εξορθολογισμό στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

2.       Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με την επικαιροποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, που θα λαμβάνει υπόψη τα διδάγματα Ουκρανίας, Καυκάσου και Μέσης Ανατολής, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις δημοσιονομικές δυνατότητες. Απαιτείται προσήλωση σε τεχνολογικά προηγμένες λύσεις, αποτελεσματικές και με καλύτερη αναλογία κόστους-οφέλους. Ταυτόχρονα, απαιτείται ανάπτυξη νέων μέσων από την εγχώρια παραγωγή. Η χώρα, διαθέτει το κατάλληλο ανθρώπινο κεφάλαιο και οφείλει να το αξιοποιήσει.

Όπως επανέλαβε ο υπουργός, με το υπό ίδρυση Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας, δημιουργείται ένα οικοσύστημα καινοτομίας. Θα χρηματοδοτεί την παραγωγή των μέσων που οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προδιαγράψει, ενισχύοντας, παράλληλα, την ελληνική αμυντική βιομηχανία και την οικονομία της χώρας. Αυτονόητα, οι σύγχρονες ένοπλες Δυνάμεις προϋποθέτουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό συντήρησης των υφιστάμενων σε χρήση μέσων. Με ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της Αμυντικής Βιομηχανίας και αφετηρία τις αλλαγές στην ΕΑΒ στο αμέσως προσεχές διάστημα και ακολούθως στα ΕΑΣ, καθώς επίσης με τη δημιουργία μιας υγιούς βάσης συνεργασίας με την Ελληνική Ναυπηγική Βιομηχανία.


3.       Τρίτος πυλώνας οι ανθρώπινοι πόροι των Ενόπλων Δυνάμεων, με την επικείμενη αναβάθμιση της εκπαίδευσης των Αξιωματικών, τον επανασχεδιασμό της διαδρομής καριέρας και σταδιοδρομίας των αξιωματικών και τη διεύρυνση του σημαντικού ρόλου του Σώματος Υπαξιωματικών.

Αυτονόητη προϋπόθεση στον τρίτο πυλώνα, αποτελεί η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, θέτοντας ως προτεραιότητα την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των ένστολων, για την οποία θα ξεκινήσει σύντομα η Α΄ Φάση ενός μεγαλόπνοου οικιστικού προγράμματος και η βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης.

Ταυτόχρονα, οι αλλαγές στον τρόπο αξιοποίησης των ανθρωπίνων πόρων περιλαμβάνουν την αναθεώρηση στη θητεία των στρατεύσιμων. Τη μετάβαση από τη «Θητεία-Αγγαρεία» στη «Θητεία-Εφεδρεία» και στη «Θητεία-Ευκαιρία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Σε αναβάθμιση της εκπαίδευσης με βάση το φιλανδικό μοντέλο με τις κατάλληλες προσαρμογές και την πρόβλεψη επανεκπαίδευσης σε τακτά διαστήματα σε εθελοντική βάση, αλλά και τη δυνατότητα απόκτησης δεξιοτήτων σε όσους το επιλέξουν.

Και κατέληξε

«Αυτές τις εθνικές προτεραιότητες καλείται να εφαρμόσει η νέα ηγεσία», κατέληξε στη δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Ένα νέο δόγμα που -όπως επανέλαβε- συνιστά αλλαγή σελίδας και οδηγεί τις Ένοπλες Δυνάμεις του 2030. Μια αλλαγή απόλυτα επιβεβλημένη, για να μην πω καθυστερημένη. Πέρα από τον μέχρι πρότινος ορίζοντα. Μια αλλαγή που θα αυξήσει τις δυνατότητες αποτροπής κάθε απειλής, και θα ενισχύσει το ρόλο μας στην ευρύτερη περιοχή».

Τι δεν είπε ο κύριος Δένδιας

1.Για τον πρώτο πυλώνα.

Στόχος φαίνεται να είναι, ένα πιο μικρό σχήμα Σχηματισμών/Μονάδων και οι περίφημες Μονάδες Διττού ρόλου/χρήσης για την Άμυνα και την Πολιτική Προστασία, θα είναι σχεδόν αποκλειστικά για την Πολιτική Προστασία για ευνόητους πολιτικούς λόγους.

2.Για τον δεύτερο πυλώνα που αφορά στα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος, δεν γίνεται κύριε υπουργέ!

Πόσο μπορεί πραγματικά να γίνει επικαιροποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, που θα λαμβάνει υπόψη:

Α. τα διδάγματα Ουκρανίας, Καυκάσου και Μέσης Ανατολής,

Β. τις τεχνολογικές εξελίξεις και

Γ. τις δημοσιονομικές δυνατότητες;

Αφού οι δημοσιονομικές μας δυνατότητες έχουν χτυπήσει limit down!!!

Κύριε υπουργέ, χωρίς αύξηση κονδυλίων για την άμυνα, ούτε επικαιροποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος μπορεί να γίνει, ούτε προσήλωση σε τεχνολογικά προηγμένες λύσεις, ούτε ανάπτυξη νέων μέσων από την εγχώρια παραγωγή, ούτε αξιοποίηση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει ή χώρα μας, ούτε δημιουργία οικοσυστήματος καινοτομίας, ούτε τίποτα. Οι φίλοι μας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού συνηθίζουν να λένε: “No money, no honey”. Πρακτικά σημαίνει ότι εάν δεν επενδύσετε και με χρήμα ή δεν κάνετε καμία δουλειά καταβάλλοντας σκληρή δουλειά ή επιπλέον προσπάθειες, δεν θα έχετε οφέλη. Με άλλα λόγια, δεν θα επιτύχετε καλά αποτελέσματα χωρίς να επενδύσετε τίποτα.

3.Για τον τρίτο πυλώνα που αφορά τους ανθρώπινους πόρους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Άποψη: Κύριε υπουργέ δεν πείθετε κανένα

Το πρώτο και κύριο που θα περίμενε κάποιος (και μάλιστα κάποιο στέλεχος των ΕΔ), σε ότι αφορά τους ανθρώπινους πόρους των Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν να αποτελούσε τον πρώτο πυλώνα σας κύριε υπουργέ, δηλαδή την πρώτη σας προτεραιότητα και όχι την τελευταία.

Το δεύτερο (και αυτό κύριο) που θα περίμενε κάποιος κύριε υπουργέ να ακούσει από σας, είναι κάτι για το μισθολόγιο. Το έχετε παραπέμψει σε άλλο υπουργείο αυτό κύριε υπουργέ, εσάς δεν φαίνεται να σας αγγίζει. Τέτοια είναι η ευαισθησία σας με το προσωπικό κύριε υπουργέ;

Όσο για τα σχετικά με:

1.       επικείμενη αναβάθμιση της εκπαίδευσης,

2.       τη διαδρομή καριέρας

3.       τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, με προτεραιότητα στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών και τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης,

4.       τα περί μετάβασης από τη «Θητεία-Αγγαρεία» σε «Θητεία-Εφεδρεία» και σε «Θητεία-Ευκαιρία» και

5.       προσαρμοσμένο φιλανδικό μοντέλο ,

έχουν ξανακουστεί όλα αυτά κύριε υπουργέ. Απλά εσείς τα ξανασερβίρατε  ξαναζεσταμένα και με διαφορετική σάλτσα.

Και το απαύγασμα: Τι σχέση μπορεί να έχει η επιλογή της νέας ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων με τη νέα προσέγγιση της κυβέρνησης για την Εθνική Ασφάλεια και την  Εθνική Στρατηγική για τις Ένοπλες Δυνάμεις του 2030;

Δηλαδή οι τέσσερεις νέοι αρχηγοί θα ασχολούνται με τους πυλώνες σας κύριε υπουργέ; Και με την λάτρα των ΕΔ ποιος θα ασχολείται; Με τα πραγματικά πολλαπλά και πολυσύνθετα καθήκοντα των αρχηγών ποιος θα ασχολείται; Η Μαρία η Πενταγιώτισσα ή μήπως θα τους έχετε να δουλεύουν σε εικοσιτετράωρη βάση; Εσείς κύριε Υπουργέ συμβούλους και επιτελείς δικούς σας δεν έχετε; Ή μήπως νομίζετε ότι οι Αρχηγοί είναι κυβερνητικά σας όργανα ή υπάλληλοί σας, που εφαρμόζουν τις κυβερνητικές επιταγές και πολιτικές σας; Άλλωστε, τα καθήκοντα των Αρχηγών είναι σαφώς καθορισμένα.

Τροφή για σκέψη

Κύριε υπουργέ ή αλλάξτε αυτόν ή αυτούς που σας γράφουν αυτά που διαβάζετε ή αν τα γράφετε μόνος σας, απλά μήπως να το ξανασκεφτείτε πάλι; Μήπως να το πάρετε αλλιώς κύριε υπουργέ;

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου