Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Ήρθε η ώρα να βάλει τους ομήρους πάνω από την εκδίκηση


Του Marc Champion

Πάνω από 200 ημέρες μετά τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει να αποφασίσει τι έχει μεγαλύτερη σημασία: να πάρει την εκδίκηση από τη Χαμάς, και στην πορεία από όλους τους άλλους Παλαιστίνιους στη Γάζα, ή να πάρει πίσω ζωντανούς τους ομήρους;

Διεθνής έκκληση

Το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι επίκειται πλέον μια μεγάλη επίθεση στη Ράφα, τη συνοριακή πόλη της Γάζας στην οποία έχουν καταφύγει τέσσερα τάγματα της Χαμάς και περισσότεροι από 1 εκατ. άμαχοι. Σε μια ύστατη προσπάθεια να προλάβουν την επίθεση, οι ΗΠΑ και άλλες 17 χώρες με πολίτες που κρατούνται στη Γάζα απηύθυναν κοινή έκκληση την Πέμπτη προς τη Χαμάς να τους απελευθερώσει.

Ας είμαστε ξεκάθαροι, πρόκειται για ένα κάλεσμα που αποσκοπεί στην αποτροπή της περαιτέρω επέκτασης ενός πολέμου που αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή, απομονώνει το Ισραήλ, ενισχύει τον αντισημιτισμό παγκοσμίως, βλάπτει τις προοπτικές επανεκλογής του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και απειλεί την υποστήριξη του Ισραήλ από τον σημαντικότερο σύμμαχό του, τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια κίνηση στη Ράφα, οι ισραηλινές δυνάμεις αλλάζουν επίσης τη φύση των επιχειρήσεών τους στα βόρεια. Αντί να απαντήσουν απλώς στις επιθέσεις της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο την Τετάρτη, εξαπέλυσαν για πρώτη φορά προληπτικό χτύπημα σε πολλαπλούς στόχους με στόχο να απομακρύνουν την υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική πολιτοφυλακή από τα σύνορα του Ισραήλ.

Κρίσιμη καμπή

Δύο βίντεο που κυκλοφόρησαν την εβδομάδα που πέρασε, με έπεισαν ότι ο Νετανιάχου βρίσκεται τώρα σε μια κρίσιμη καμπή. Το πρώτο είναι μια δήλωση στην κάμερα, που έγινε υπό πίεση, από τον Αμερικανοϊσραηλινό όμηρο Hersh Goldberg-Polin. Ο 23χρονος έχασε το χέρι του από έκρηξη χειροβομβίδας κατά τη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ Tribe of Nova, στις 7 Οκτωβρίου, και εθεάθη για τελευταία φορά εκείνη την ημέρα μετά την απαγωγή του και καθώς οδηγήθηκε στη Γάζα.

Ήταν ένα προπαγανδιστικό βίντεο της Χαμάς. Ο Goldberg-Polin φάνηκε να διαβάζει από ένα σενάριο καθώς ανέφερε ότι ήταν ντροπή για τον Νετανιάχου που δεν νοιάστηκε περισσότερο για τους ομήρους. Ανατριχιαστικά, είπε επίσης ότι 70 από τους υπόλοιπους 133 ομήρους είχαν ήδη σκοτωθεί από τα πυρά των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF). Η απόδοση όλων αυτών των υποτιθέμενων θανάτων στις ισραηλινές δυνάμεις θα πρέπει να αγνοηθεί, αλλά ο ίδιος ο αριθμός - σχεδόν διπλάσιος από την εκτίμηση των θανάτων των ομήρων που υπολογίζουν οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ - προέρχεται σαφώς από τους απαγωγείς του Goldberg-Polin. Μπορεί να λένε ψέματα, ή μπορεί επίσης να επαναπροσδιορίζουν τις προσδοκίες για τον αριθμό των ατόμων που θα επιστρέψει ζωντανός σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη απελευθέρωση ομήρων.

Το δεύτερο βίντεο είναι μια τηλεοπτική συνέντευξη με έναν αποστρατευμένο στρατιώτη των IDF που μεταδόθηκε από το βρετανικό Channel 4. Δεν διευκρινίζεται η ταυτότητα του πρώην στρατιώτη, ο οποίος υπηρέτησε στη Γάζα. Ωστόσο, η ιστορία του είναι εξίσου συναρπαστική, επειδή απλά υπογραμμίζει τα στοιχεία - συμπεριλαμβανομένων των βίντεο με Παλαιστίνιους, και μάλιστα Ισραηλινούς ομήρους, που πυροβολούνται ενώ κρατούν λευκές σημαίες - ότι πρόκειται για έναν επαγγελματικό στρατό που έχει υποκινηθεί τόσο πολύ από εξτρεμιστές στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα να αγνοεί τους δικούς του κανόνες μάχης.

"Μικρές διαφορές μεταξύ της Χαμάς και των πολιτών"

Ο στρατιώτης είπε ότι πολλοί από τους συντρόφους του που πολεμούσαν στη Γάζα παρατηρούσαν μικρές διαφορές μεταξύ της Χαμάς και των πολιτών στην περιοχή, καθώς έβλεπαν τους απλούς Παλαιστίνιους πολίτες να ζητωκραυγάζουν όταν οι μαχητές έφεραν ομήρους - καθώς και τη σορό ενός ημίγυμνου κοριτσιού - μετά την επιδρομή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. "Νομίζω ότι το θέμα εδώ είναι ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι ο εχθρός", δήλωσε ο στρατιώτης στο Sky. "Η βασική υπόθεση είναι ότι ανήκουν στη Χαμάς, και με τέτοια προϋπόθεση είναι βέβαιο ότι θα σκοτώσεις ανθρώπους που δεν ανήκουν στην οργάνωση".

Η πεποίθησή του ότι θα κουβαλάει το βάρος της ευθύνης για όσα έκανε στη Γάζα για το υπόλοιπο της ζωής του είναι κάτι που σε στοιχειώνει. Είναι επίσης μια προειδοποίηση που πρέπει να λάβει στα υπόψη του το Ισραήλ σχετικά με το τίμημα που μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη αυτός ο πόλεμος. Εάν ο Νετανιάχου συνάψει μια συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών και την επιστροφή των ομήρων τώρα, ακόμη και αν αυτή υπολείπεται της παράδοσης της Χαμάς που πιστεύει ο ίδιος ότι χρειάζεται, μπορεί να κάνει τους εναπομείναντες ηγέτες και μαχητές της Χαμάς να πληρώσουν, με την πάροδο του χρόνου. Είναι μάλιστα πιθανό ότι οι Παλαιστίνιοι της Γάζας θα κάνουν τη δουλειά για αυτόν, μόλις μείνουν μόνοι με τους άνδρες που τους προκάλεσαν αυτή την καταστροφή.

"Αισθάνομαι ότι η κυβέρνησή μας και η κυβέρνησή τους, η Χαμάς, είναι στην ίδια ομάδα, ουσιαστικά θέλουν αυτή η γη να ποτιστεί με αίμα", είπε ο στρατιώτης των IDF. Όσο ακόμη κάποιοι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι αυτό ισχύει, δεν μπορεί να υπάρξει νίκη επί της Χαμάς, παρά μόνο ένας φαύλος κύκλος σκοτωμών και μίσους.

Ο Νετανιάχου πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, παρά τις αντιδράσεις

Εν τω μεταξύ, είναι αναζωογονητικό να βλέπουμε το διεθνές κάλεσμα που για πρώτη φορά απευθύνεται απευθείας στη Χαμάς, η οποία πήρε τους ομήρους αρχικά και στα χέρια της οποίας βρίσκεται τελικά η απόφαση να τους απελευθερώσει και να τερματίσει την αιματοχυσία. Πολύ συχνά ξεχνάμε ότι είναι ένας πόλεμος που ξεκίνησε η Χαμάς με άγριες προθέσεις.

Η κοινή δήλωση της Πέμπτης περιελάμβανε κάποια κίνητρα για να διαπραγματευτεί η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της "άμεσης και παρατεταμένης κατάπαυσης του πυρός" και της διαβεβαίωσης ότι το Ισραήλ θα δεχόταν την ελεύθερη επιστροφή των Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων.

Ο Νετανιάχου θα πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία, παρά τις αντιδράσεις που θα προέλθουν από τους εξτρεμιστές στο υπουργικό του συμβούλιο. Υποστηρίζει ότι η καταδίωξη της Χαμάς στο έδαφος και η ήττα της είναι ο μόνος τρόπος για να απελευθερωθούν οι όμηροι, αλλά αυτός είναι ένας ισχυρισμός που υποψιάζομαι ότι δεν πιστεύει ούτε ο ίδιος, επειδή δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα.

Στην πραγματικότητα, μπορεί κάλλιστα να είναι ότι ο μόνος τρόπος για να επικυρώσει ο Νετανιάχου τον ισχυρισμό του θα ήταν να απελευθερωθούν οι όμηροι με μια συμφωνία άμεσα. Τότε θα μπορούσε εύλογα να ισχυριστεί ότι ήταν η απειλή του επικείμενου αφανισμού που ανάγκασε τη Χαμάς να λυγίσει. Μόλις στριμωχτεί στις σήραγγες της Ράφα, όμως, ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, είναι εξίσου πιθανό να διατάξει τη δολοφονία των υπόλοιπων ομήρων όσο και το να τους παραδώσει. Αυτό είναι ένα βάρος που θα πρέπει να σηκώσει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Επιμέλεια - Απόδοση: Σ. Κετιτζιάν

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου