Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ιταλός υπουργός Εξωτερικών: Το Ισραήλ προειδοποίησε τις ΗΠΑ την τελευταία στιγμή πριν την επίθεση στο Ιράν


Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν στους υπουργούς Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά την Παρασκευή ότι έλαβαν πληροφορίες «της τελευταίας στιγμής» από το Ισραήλ σχετικά με την επιχείρηση drone στο Ιράν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης των υπουργών των βιομηχανικών χωρών, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν τις πληροφορίες σε συνεδρίαση το πρωί της Παρασκευής που άλλαξαν την τελευταία στιγμή για να αντιμετωπίσουν την ύποπτη επίθεση.

Ο Ταγιάνι είπε ότι οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τους υπουργούς της G7 ότι «ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή» από το Ισραήλ για τα drones. «Αλλά δεν υπήρξε κοινή χρήση της επίθεσης από τις ΗΠΑ, ήταν μια απλή πληροφορία».

Νωρίς την Παρασκευή, το Ιράν εκτόξευσε αντιαεροπορική άμυνα σε μια μεγάλη αεροπορική βάση και μια πυρηνική τοποθεσία κοντά στην κεντρική πόλη Ισφαχάν αφού εντόπισε drones, μέρος μιας προφανούς ισραηλινής επίθεσης ως αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση με drone και πυραύλους της Τεχεράνης στη χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Σε ανακοίνωσή τους μετά την τριήμερη συνάντηση, οι υπουργοί προέτρεψαν τα μέρη «να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση».

Η δήλωση υποσχέθηκε στήριξη για την ασφάλεια του Ισραήλ και καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο» αυτό που οι υπουργοί Εξωτερικών περιέγραψαν ως «την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ στις 13-14 Απριλίου, την οποία το Ισραήλ νίκησε με τη βοήθεια των εταίρων του», καθώς και την κατάληψη του το υπό πορτογαλική σημαία σκάφος MSC Aries στα στενά του Ορμούζ.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου