Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025

Υδρογονάνθρακες: Κυβέρνηση σε ExxonMobil, γρήγορα έρευνες στην Κρήτη!


Υδρογονάνθρακες. Το ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων και τις έρευνες για φυσικό αέριο που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα επαναβεβαιώθηκε στο πλαίσιο των τελευταίων επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με εκπροσώπους των αμερικανικών εταιρειών ExxonMobil και Chevron στην Αίγυπτο, στο περιθώριο της μεγάλης έκθεσης EGYPES 2025.

Του Χάρη Φλουδόπουλου
ΠΗΓΗ CAPITAL.GR

Ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, είχε συνάντηση τόσο με τον πρόεδρο της Chevron, Clay Neff, όσο και με τον αντιπρόεδρο της Exxon Mobil, John Adrill. Σημειώνεται ότι η πρώτη συνάντηση με τον πρόεδρο της Chevron είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, ενόψει και της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πλευράς της αμερικανικής εταιρείας για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Πελοποννήσου.

Μάλιστα, θα πρέπει να θεωρείται θέμα ημερών, ίσως και ωρών, η δημοσίευση της προκήρυξης του σχετικού διαγωνισμού, που θα είναι διεθνής και για αυτό το λόγο εκτός από την εφημερίδα της κυβέρνησης θα δημοσιοποιηθεί και στην εφημερίδα της ΕΕ.

Μόλις δημοσιευτεί η προκήρυξη, οι εταιρείες θα έχουν χρονικό περιθώριο 90 ημερών, προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την παραχώρηση, ενώ θα ακολουθήσει η αξιολόγηση από την ΕΔΕΥΕΠ και η επιλογή του αναδόχου.

Εκτός, όμως, από τη συνάντηση με τη Chevron ο κ. Σκυλακάκης είδε και τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil, η οποία ως γνωστόν είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας μαζί με τη Helleniq Energy, που έχει αναλάβει τις δύο παραχωρήσεις νότια και δυτικά της Κρήτης. Στη συνάντηση αυτή, ο Έλληνας υπουργός ζήτησε από τον κ. Adrill την επίσπευση των χρονοδιαγραμμάτων για τα επόμενα βήματα των ερευνών. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου