Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Έρχονται 95 μεγαβάτ από το Ομάν Φορτώνονται σε πλοίο σήμερα φορητές μονάδες

Από το ιστολόγιο http://www.philenews.com/el-gr/New-Homepage-With-Slider/4995/75563

Οι φορητές γεννήτριες θα τεθούν σε λειτουργία τέλος του μήνα.
Οι φορητές γεννήτριες θα τεθούν σε λειτουργία τέλος του μήνα.
Λευκωσία: Από τη Σόχαρ του Ομάν μεταφέρονται και φορτώνονται σήμερα σε πλοίο οι φορητές γεννήτριες που θα δώσουν ακόμα 95 ΜW φορτίου στο δυναμικό της ΑΗΚ, ώστε να ενισχυθεί το ακρωτηριασμένο σύστημα πριν τις εξαιρετικά κρίσιμες βδομάδες που έπονται -πρώτη και δεύτερη εβδομάδα Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για δύο σύνολα, ένα των 60 ΜWπου θα εγκατασταθεί στη Δεκέλεια και ένα των 35 ΜWπου θα εγκατασταθεί στη Μονή.
Ο καθορισμός των μεγεθών και της διασποράς τους, έγινε με κριτήριο τις δυνατότητες του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού.


Η ΑΗΚ με διαδικασίες-εξπρές -που ξεκίνησαν με οδηγίες του γενικού της διευθυντή στις 9.00 το πρωί της Δευτέρας 11 Ιουλίου- κατέληξε σε απόφαση για επιλογή της αμερικανικής εταιρείας ΕnergyΙnternationalΙncorporation με έδρα το Μαϊάμι των ΗΠΑ, μέσω της θυγατρικής της για τη Μέση Ανατολή με έδρα το Ομάν. Η απόφαση λήφθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην ΑΗΚ και λίγο πριν τα μεσάνυκτα δόθηκε η έγκριση από τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για να προχωρήσουν σε κατακύρωση της προσφοράς.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ» το μέσο κόστος ανά κιλοβατώρα της συμφωνίας αυτής είναι 21 - 22 σεντ, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα λογικό, αφού το κόστος παραγωγής από τη Μονή και τη Δεκέλεια σήμερα είναι ελάχιστα πιο χαμηλό. Το συνολικό κόστος της συγκεκριμένης συμφωνίας, υπολογίζεται στα 14 εκατ. ευρώ. Σημαντικό κρίθηκε και το γεγονός ότι οι προτεινόμενες φορητές γεννήτριες διαθέτουν όλο τον απαραίτητο συμπληρωματικό εξοπλισμό, για σύνδεση με το δίκτυο της ΑΗΚ, οπότε αυτό σημαίνει εξοικονόμηση χρόνου και κόστους εξοπλισμού για τον ημικρατικό οργανισμό. Επίσης, οι συγκεκριμένες φορητές μονάδες λειτουργούν με τον τύπο ντίζελ που υπάρχει στις δεξαμενές του Βασιλικού, οπότε θα αξιοποιηθεί και μέρος αυτών των αποθεμάτων.

Η εταιρεία -που από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν έχει αντιπρόσωπο στην Κύπρο- δεσμεύτηκε ότι θα είναι σε θέση να δώσει ηλεκτρισμό ενισχύοντας το σύστημα στις 28 Αυγούστου, υπό δύο προϋποθέσεις: Ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην εκφόρτωση του πλοίου που αναμένεται πριν το τέλος της εβδομάδας στην Κύπρο και επίσης ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην έκδοση θεωρήσεων διαβατηρίων και προσωρινών αδειών παραμονής στο προσωπικό της που θα έρθει από το εξωτερικό -χώρες της Μ. Ανατολής και της Λ. Αμερικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στη συμφωνία, υπάρχει όρος για αξιοποίηση προσωπικού της ΑΗΚ στην εγκατάσταση και λειτουργία των μονάδων, γεγονός που αφενός μειώνει το κόστος για την ΑΗΚ, αφετέρου δημιουργεί συνθήκες αξιοποίησης προσωπικού που απασχολείται με δευτερεύουσες εργασίες στο Βασιλικό μετά την καταστροφή του εκεί σταθμού.

Τρίτη η απόφαση για τα ελληνικά 70 ΜW

Μέσα από τις τεχνοκρατικές διαδικασίες και τη διαπραγμάτευση, η ΑΗΚ αποφάσισε και την ανανέωση για έξι τουλάχιστον μήνες (από την 1η Σεπτεμβρίου), της συμφωνίας για τα 70 ΜWπου βρίσκονται υπό διαδικασία εγκατάστασης στον χώρο του υποσταθμού στο Βασιλικό. Η τιμή της συμφωνίας που επετεύχθη με τον ελλαδικό Όμιλο Κοπελούζου και δεύτερη συνεργαζόμενη εταιρεία, θεωρείται ιδιαίτερα θετική υπό τις περιστάσεις, ενώ σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι ήδη έχουν καταβληθεί οι δαπάνες μεταφοράς τους στην Κύπρο, με τη συμβολή και της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου