Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ρωσικές διεκδικήσεις στην Αρκτική

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=311261
Η Ρωσία ανακοινώνει ότι θα αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία της στην Αρκτική, προειδοποιώντας το ΝΑΤΟ να μείνει μακριά.

 



"Τα βόρεια σύνορά μας ήταν κλειστά εξαιτίας του πάγου και της δριμύτητας του κλίματος. Όμως οι πάγοι εξαφανίζονται και δεν μπορούμε να αφήσουμε 20.000 χιλιόμετρα χωρίς επιτήρηση. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μείνουμε ανυπεράσπιστοι"", δήλωσε ο Άντον Βασίλεφ, ειδικός πρεσβευτής στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στο πρακτορείο Ιντερφάξ.
Όπως πρόσθεσε ακόμα η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας και η ανάγκη νέων πηγών ενέργειας κάνουν απαραίτητη τη σύναψη νέων και σαφέστερων διεθνών συμφωνιών για το μοίρασμα των φυσικών πόρων της Αρκτικής και την χρήση της.
Υποστήριξε όμως ότι μόνον οι χώρες του Συμβουλίου της Αρκτικής και όχι ξένοι οργανισμοί, όπως το ΝΑΤΟ ή η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να συμμετέχουν σε αυτές τις συμφωνίες, δηλώνοντας χαρακτηριστικά "η Αρκτική θα πρέπει να χρησιμοποιείται απ' όλους ... όμως εμείς που ζούμε εκεί θα πρέπει να θέσουμε τους κανόνες του παιγνιδιού".
Το Συμβούλιο της Αρκτικής είναι ένα διακυβερνητικό φόρουμ όπου συμμετέχουν ο Καναδάς, η Δανία, η Γροιλανδία, τα νησία Φερόες, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ρωσία, η Σουηδία και οι ΗΠΑ.
Για το θέμα της Αρκτικής αναμένεται να να μιλήσει και ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν  σήμερα το απόγευμα σε διεθνές φόρουμ στον Αρχάγγελο, ρωσικό λιμάνι στο Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου