Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Τυχόν συμφωνία Τουρκίας - ψευδοκράτους για την οριοθέτηση ΑΟΖ ή την υφαλοκρηπίδα θα αξίζει τόσα όσα και το χαρτί πάνω στο οποίο θα είναι γραμμένη, δηλώνει ο Τουμάζος Τσιελεπής

Σχόλιο ιστολογίου μας : ......ακούει κανείς????
Από το ιστολόγιο http://astra.mywebreview.com/

Τυχόν συμφωνία Τουρκίας - ψευδοκράτους για την οριοθέτηση ΑΟΖ ή την υφαλοκρηπίδα, από άποψη διεθνούς Δικαίου, θα αξίζει τόσα όσα και το χαρτί πάνω στο οποίο θα είναι γραμμένη, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο νομικός διεθνολόγος και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Τουμάζος Τσιελεπής, απευθύνοντας ταυτόχρονα πρόσκληση στην τουρκοκυπριακή πλευρά για συνεργασία ώστε να λυθεί το Κυπριακό το συντομότερο και να ωφεληθούν οι δύο κοινότητες από τον φυσικό πλούτο της Κύπρου.

Σχολιάζοντας χθεσινές δηλώσεις του συμβούλου του Τ/κ ηγέτη, ο κ. Τσιελεπής σημείωσε ότι ο Κουτρετ Οζερσάι αναφερόμενος στο 1963 ξεχνά το ψήφισμα 186 του ΣΑ του ΟΗΕ που εγκρίθηκε το 1964 σημειώνοντας ότι το ψήφισμα αυτό, δεν είναι τυχαίο.
Εγκρίθηκε όπως εξήγησε για να διασφαλίσει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί είναι αρχή του Διεθνούς Δικαίου ότι η συνέχεια ενός κράτους δεν εξαρτάται από εσωτερικές ανωμαλίες, συνταγματικές ή άλλες, όσο σοβαρές και αν είναι αυτές».
Κληθείς να σχολιάσει το επιχείρημα ότι οι Τ/κ έχουν δικαίωμα στον πλούτο ολόκληρου του νησιού και αυτό πηγάζει από το Σύνταγμα του 1960 ο Τουμάζος Τσιελεπής είπε ότι πρέπει οι τουρκοκύπριοι να αποφασίσουν ποια είναι η θέση τους και εάν εμμένουν στο ψευδοκράτος, τότε αυτή η θέση είναι αντιφατική.
Διευκρίνισε επίσης ότι οι διεθνείς Συνθήκες της Κυπριακής Δημοκρατίας «είναι εκεί», όπως και οι συμφωνίες για καθορισμό της ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ισραήλ, ενώ εκκρεμεί η επικύρωση του κοινοβουλίου του Λιβάνου.
Θα χρειαστεί συμφωνία για την ΑΟΖ με την Τουρκία, πρόσθεσε, λέγοντας ότι για μελλοντικές συνθήκες, σε περίπτωση λύσης πάντα, θα απαιτείται ειδική πλειοψηφία στη Γερουσία.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου