Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

"Ασκήσεις ισορροπίας" στη Wall Street

Από το ιστολόγιο www.capital.gr

 Dow11.441,3540,34 0,35%  
  Nasdaq2.609,03-3,80 -0,15%  
Η Wall Street σήμερα

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές κινούνται οι δείκτες της Wall Street στις αρχικές συναλλαγές της Τρίτης στον απόηχο των απαισιόδοξων προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης και ενώ ενισχύονται οι προσδοκίες για νέες παρεμβάσεις της Federal Reserve στην κατεύθυνση της τόνωσης της οικονομίας.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2012 στο 4%, ενώ προειδοποίησε για "σοβαρές επιπτώσεις" στην παγκόσμια οικονομία χωρίς άμεση πολιτική δράση τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο το ΔΝΤ τοποθετούσε την παγκόσμια ανάπτυξη στο 4,5% για το επόμενο έτος.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι η αμερικανική και οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι πιθανό να υποφέρουν από βαθιά ύφεση, οδηγώντας σε μια "χαμένη δεκαετία" σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, εάν δεν υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Στην Ουάσιγκτον ξεκινά σήμερα η διήμερη συνάντηση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Federal Reserve. Οι ανακοινώσεις της Fed  για τα αμερικανικά επιτόκια, την πορεία και τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας θα γίνουν αύριο το βράδυ, με τους αναλυτές να περιμένουν πάντως και νέες πρωτοβουλίες της κεντρικής τράπεζας για την τόνωση της αναιμικής ανάπτυξης.

Μεταξύ άλλων, οι αναλυτές περιμένουν από την κεντρική τράπεζα την ανακοίνωση ενός προγράμματος αλλαγής ομολόγων βραχυπρόθεσμης διάρκειας με ομόλογα πιο μακροπρόθεσμης διάρκειας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η Fed θα πουλήσει χρέος που ωριμάζει σε διάστημα τριών ετών ή μικρότερο και θα αγοράσει κυρίως χρεόγραφα διάρκειας ωρίμανσης 7 και 10 ετών, με το ύψος του προγράμματος να τοποθετείται μεταξύ 200 και 700 δισ. δολ.

Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια βοηθώντας έτσι τους κατόχους στεγαστικών δανείων να αναχρηματοδοτήσουν και να μειώσουν τα κόστη δανεισμού τους.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 19,15 μονάδες (-0,17%) και βρίσκεται στις 11.381,80 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει πτώση 2,68 μονάδων (-0,10%) φτάνοντας τις 2.610,10 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει πτώση 1,47 μονάδων (-0,12%) και βρίσκεται στις 1.202,60 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 18 κινούνται με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Travelers Companies Inc καθώς διαπραγματεύεται στα 50,68 δολ. με άνοδο 0,78 δολ. ή σε ποσοστό 1,56%. Ακολουθούν η Coca Cola με κέρδη 0,78% στα 71,04 δολ. και η American Express στα 49,04 δολ. με άνοδο 0,74%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Chevron Corp (-0,55%), η Microsoft (-0,51%) και η Du Pont (-0,37%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στην Ευρώπη, η υποβάθμιση της Ιταλίας από την Standard & Poor’s δεν προκάλεσε έκπληξη στις αγορές καθώς, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η υποβάθμιση είχε ήδη προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό στις αγορές.

Η S&P υποβάθμισε σε Α/Α-1 από Α+/Α-1+ την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας με αρνητικό outlook, αντανακλώντας τις προοπτικές για αδύναμη οικονομική ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή ο οίκος προειδοποίησε ότι οι διαφωνίες της κυβέρνησης που θα περιορίσουν τη δυνατότητα του κοινοβουλίου να ανταποκριθεί στις δημοσιονομικές προκλήσεις.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα και θα εξασφαλίσει την επόμενη δόση από τους διεθνείς πιστωτές της.

Στα μάκρο της ημέρας, πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, και στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, κατέγραψαν τον Αύγουστο οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών στις ΗΠΑ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι ενάρξεις υποχώρησαν 5% στις 571 χιλ. ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση 2,3% στις 590 χιλ.

Σημειώνεται πως σε ετήσια βάση οι ενάρξεις εμφανίζουν πτώση 5,8%.Οι ενάρξεις τον Ιούλιο αναθεωρήθηκαν καθοδικά στις 601 χιλ. από 604 χιλ.

Επιπλέον, οι οικοδομικές άδειες, που αποτελούν ένδειξη της μελλοντικής ζήτησης, αυξήθηκαν 3,2% στις 620.000 ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 1,8% στις 590 χιλ.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, συμβόλαια αξίας άνω των 3 δισ. δολ. για την πραγματοποίηση έργων σε Βραζιλία, Αίγυπτο και Αυστραλία υπέγραψε η General Electric, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Τα συμβόλαια αφορούν έργα στον κλάδο φυσικού αερίου, στη διαχείριση υδάτων και σε υποδομές δικτύου.

Σε περικοπές 225 θέσεων εργασίας στη Γαλλία σχεδιάζει εξάλλου να προχωρήσει η Pfizer Inc.   η μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο βάσει πωλήσεων, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης.

Στα αποτελέσματα της ημέρας, αύξηση κερδών 12% κατέγραψε το τέταρτο τρίμηνο η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικών πωλήσεων εξαρτημάτων αυτοκινήτου στις ΗΠΑ AutoZone.

Συγκεκριμένα, τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 301,5 εκατ. δολ., ή 7,18 δολ. ανά μετοχή, από 268,9 εκατ. δολ., ή 5,66 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ τα έσοδα σημείωσαν άνοδο 8,1% στα 2,64 δισ. δολ.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters τοποθετούσαν τα ανά μετοχή κέρδη 6,97 δολ. ανά μετοχή και τα έσοδα στα 2,61 δισ. δολ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου