Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Άλμα πάνω από 3% για τις ευρωαγορές

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/

Το PSI "παγώνει" το Χ.Α. και την ΕΤΕ
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωαγορές, επωφελούμενες από την ένδειξη συντονισμένων κινήσεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες για την ανεύρεση λύσης στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Με την ελληνική κρίση να βρίσκεται στο πιο οριακό σημείο της και το πρώτο "μπαμ" της Dexia να είναι προ των πυλών, οι χαράσσοντες την οικονομική πολιτική "βάζουν πλώρη" για ανάχωμα στη μετάδοση της κρίσης μέσω της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Τα νέα έκτακτα μέτρα τπου ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζ. Κ. Τρισέ, έδωσαν νέα ώθηση στην αγορά, και ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές, καθώς βελτιώνει την διατραπεζική αγορά και αποκαθιστά τα επίπεδα ρευστότητας στην αγορά.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 μετά την απρόσμενη ώθηση της BoE κέρδισε 3,71% στις 5.291 μονάδες, ο CAC 40 ενισχύθηκε 3,41% στις 3.075 μονάδες ενώ ο DAX σκαρφάλωσε 3,15% στις 5.645 μονάδες.
Με σημαντικά κέρδη διαμορφώνεται αυτήν την ώρα η Wall, παρά το "μούδιασμα" από μία σειρά από σημαντικές ειδήσεις, όπως η συντονισμένη δράση στην Ευρώπη για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών αλλά και ο θάνατος του οραματιστή συνιδρυτή της Apple Στιβ Τζομπς. Την ίδια ώρα, μικρότερη του αναμενομένου ήταν η αύξηση στα επιδόματα ανεργίας.
Ο Dow Jones ενισχύεται αυτή την ώρα στο 1,02% και τις 11.051 μονάδες, ο Nasdaq κερδίζει 1,40% στις 2.495 μονάδες ενώ ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 1,18%.



Οι μετοχές της Apple δέχονται μέτρια πίεση στο -0,83%.
Ενώ οι EBA περνάει "από κόσκινο" τις ευρωπαϊκές τράπεζες για να προσδιορίσει ποιες είναι αυτές οι οποίες χρήζουν κεφαλαιακής ενίσχυσης, δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και του αμερικανού υπ.Οικ. Τιμ Γκάιντερ, δείχνουν πως στα "σκαριά" βρίσκεται άμεσο σχέδιο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με τον πρόεδρο της Κομισιόν μάλιστα να αναφέρει πως οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει...
Νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) προχώρησε σε αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 75 δισ. στερλίνες, το οποίο ανέρχεται πλέον στα 275 δισ. στερλίνες διατηρώντας παράλληλα αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0,5%.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να κρατήσει σταθερό στο 1,5% το βασικό επιτόκιο δανεισμού, κατά την τακτική συνεδρίαση στο Βερολίνο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είπε επίσης ότι θα  ξεκινήσει και πάλι την επαναγορά καλυμμένων ομολόγων, επανενεργοποιώντας το  πρόγραμμα ύψους 60 δις ευρώ που εφάρμοσε μεταξύ του 2009 και του 2010.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet είπε ότι η τράπεζα θα δαπανήσει 40 δις ευρώ  από τον Νοέμβριο και για 12 μήνες, αγοράζοντας τόσο στην πρωτογενή όσο και στη  δευτερογενή αγορά.
Ο Trichet είπε ότι η κίνηση θα διασφαλίσει την ανεμπόδιστη παροχή ρευστότητας στις  αγορές.
Το προηγούμενο πρόγραμμα αγορά καλυμμένων ομολόγων διήρκεσε από τον Ιούνιο του  2009 έως τον Ιούνιο του 2010,  με το μηνιαίο ύψος των αγορών να είναι σταθερά γύρω στα  5 δις ευρώ.
Ο Τρισέ παράλληλα πρότεινε να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα να ενισχυθούν μέσω του EFSF οι τράπεζες.
Τέλος, επανέλαβε για άλλη μία φορά τη παρότρυνση του για πιστή εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης αποχωρεί από την ευρωτράπεζα στα τέλη του μηνός και τον διαδέχεται ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι.
Η Dexia από την άλλη, υποχώρησε κατά 7,9% μετά τις ραδιοφωνικές δηλώσεις του Βέλγου πρωθυπουργού Υβ Λετέρμ, ότι δεν αποκλείει μερική ή και ολική κρατικοποίηση του βελγικού κομματιού της τράπεζας προκειμένου αυτή να επιβιώσει.

Το PSI "παγώνει" το Χ.Α. και την ΕΤΕ

Η φημολογία ότι το PSI παγώνει μέχρι νεοτέρας, αφού αναμένεται να αποφασιστεί μεγαλύτερο “κούρεμα' ήταν ο βασικότερος λόγος για το γύρισμα της αγοράς. Το γύρισμα προήλθε από την Εθνική, η οποία, ως γνωστόν, έχει και τη μεγαλύτερη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα. Η μετοχή υποχώρησε κατά 2,73%, στα 2,14 ευρώ και με όγκο 7,4 εκατ. τεμαχίων.

Ο γενικός δείκτης εκεί που “κρατιόταν” στις 748 – 750 μονάδες γύρισε στις 739 μονάδες, κλείνοντας με οριακή άνοδο 0,61%. Στο 1,14 ευρώ “κράτησε” η μετοχή της Αlpha, που ενισχύθηκε κατά 3,64%, 2,56% ενισχύθηκε η Eurobank, στα 0,80, ενώ αμετάβλητη, στα 0,38 ευρώ, με υψηλό στα 0,45 ευρώ, έκλεισε η μετοχή της Πειραιώς. Σημειώνεται, ότι η αγορά βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στα 760 ευρώ, λόγω της κινητικότητας που έχει αναπτυχθεί προκειμένου να βρεθεί οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει αναλάβει η ίδια πρωτοβουλία.

Χθες συναντήθηκε με τον Μπαρόζο και το Κολέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες, σήμερα συναντάται με την επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ και την ερχόμενη Κυριακή με τον Γάλλο Πρόεδρο προκειμένου να κλειδώσει η συμφωνία για την Ελλάδα. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση δια του αντιπροέδρου της και υπουργού Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλου δηλώνει ότι, 'βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού”.

Γενικότερα, το κλίμα στην Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν είναι και το καλύτερο, δίδοντας την εντύπωση ότι τα άπλυτα βγαίνουν στη φόρα. Σημειωτέον, ότι πρώην υφυπουργός Οικονομικών κ. Κουσελάς είπε στη Βουλή ότι εκδιώχθηκε διότι είχε λίστα μεγαλο/οφειλετών. Οι στηρίξεις στην αγορά είναι ίδιες, κοντά στις 720 μονάδες, αν και η κίνηση της ΕΤΕ, κάτω από τα 2,20 ευρώ προβληματίζει για τη συνέχεια.

Σημάδια κόπωσης, ωστόσο, παρατηρούνται και στις ευρωπαϊκές αγορές. Αν ισχύσει κούρεμα μεγαλύτερο του συμφωνημένου 21%, αναφέρουν χρηματιστές, και το Χ.Α. που υποτίθεται ότι έχει προεξοφλήσει τα χειρότερα λειτουργεί και αντιδρά έτσι, σημαίνει ότι ότι το πτωτικό κανάλι δεν έχει κλείσει. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν κοντά στα 56 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου