Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ευάλωτο στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις το Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Προερχόμενο από μία «επεισοδιακή» πολιτικά περίοδο, και παραμένοντας ευάλωτο απέναντι στα πιεσμένα επίπεδα ρευστότητας στις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα κινήσεις, το Χ.Α. δεν κατάφερε την Πέμπτη να διατηρήσει τα ενδοσυνεδριακά του κέρδη.

Οι συναλλαγές ξεκίνησαν σε θετικό έδαφος, με το υψηλό ημέρας των τραπεζών στο +10,99% να ξεχωρίζει, με μοναδικό καταλύτη τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις. Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν έξι ημέρες και αμέτρητα σενάρια και φήμες από την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε η Βουλή στο εγχείρημα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, έως ότου λάβει τελικά σήμερα ο Λουκάς Παπαδήμος εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναλυτές κάνουν λόγο για επιλογή που ικανοποιεί τις προσδοκίες της αγοράς και της οικονομίας, στο βαθμό που εκτιμάται ότι συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που ανακύπτουν, προσθέτουν ωστόσο ότι το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα και στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, αλλά και στο κατά πόσο θα μπορέσει να επιτελέσει το έργο της μακριά από κομματικές παρεμβάσεις.


Την ίδια στιγμή, σε χρηματιστηριακό επίπεδο ο προβληματισμός διατηρείται για το τι μέλλει γενέσθαι στον τραπεζικό κλάδο, ενώ οι έντονες διακυμάνσεις εκλαμβάνονται ως ενδεικτικές της σύνθεσης του επενδυτικού κοινού που δραστηριοποιείται στο ελληνικό ταμπλό, από το οποίο συνεχίζουν να εκλείπουν τα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα χαρτοφυλάκια.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η αυξημένη μεταβλητότητα εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί, ακολουθώντας την εξέλιξη του συναλλακτικού όγκου και τζίρου, ενώ πέραν όσων συμβαίνουν εντός συνόρων η εικόνα που αρχίζει να διαμορφώνεται στην Ευρώπη συντηρεί -αν δεν ενισχύει- το πτωτικό ρίσκο.


Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,64% στις 762,23 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας που σημείωσε λίγο πριν την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας των συναλλαγών, παρά τα ενδοσυνεδριακά κέρδη που έφτασαν το 3,59%.

Την Πέμπτη διακινήθηκε στο Χ.Α. όγκος 46,94 εκατ. τεμαχίων αξίας 65,33 εκατ., ευρώ, ενώ συνολικά 97 μετοχές έκλεισαν με κέρδη, 62 υποχώρησαν και 116 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Για τον δείκτη των τραπεζών, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στις 328,10 μονάδες, με απώλειες 0,74%.

Αναλυτικά από τη σύνθεση του FTSE20, τα υψηλότερα κέρδη σημείωσε ο τίτλος του Τ.Τ., ενισχυμένος 7,35% στα 0,526 ευρώ. Με άνοδο 2,20% και 1,64% ακολούθησαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ και Motor Oil στα 6,50 και 6,20 ευρώ, ενώ για τον ΟΤΕ η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στα 3,41 ευρώ με άνοδο 0,59%. Σε 0,49% στα 2,04 ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη της ΕΤΕ, ενώ σε μικρότερο ποσοστό ενισχύθηκαν και οι Eurobank (+0,38% στα 0,786 ευρώ) και ΚΑΕ (+0,26% στα 7,80 ευρώ).

Σε αρνητικό έδαφος τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των Alpha Bank, Τιτάν και Marfin Popular Bank, υποχωρώντας 5,41%, 3,74% και 3,33% αντίστοιχα. Με απώλειες 2,36% και 1,71% ακολούθησαν οι Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ στα 1,24 και 6,90 ευρώ, ενώ με απώλειες 1,55% έκλεισε τη διαπραγμάτευση η Coca-Cola 3E στα 13,30 ευρώ. Με απώλειες μικρότερες του 1% ακολούθησαν σε αρνητικό έδαφος οι Jumbo, ΔΕΗ, Τρ. Κύπρου, MIG και Τρ. Πειραιώς.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου