Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Νέα από τη Σερβία

ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΝΤΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
13.12.2011.
 Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, δήλωσε σήμερα στην πόλη Κραγκούεβατς, ότι το αίτημα να αναγνωρίσει η Σερβία το Κόσοβο για να αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράστηκε κατά την τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων για την απόκτηση της υποψηφιότητας, αλλά και ότι το εν λόγω αίτημα δεν έγινε δεκτό και δε θα γίνει δεκτό. Σχολιάζοντας τη δήλωση του Σέρβου υπουργού Εσωτερικών, Ivica Dačić, ότι η αναγνώριση του Κοσόβου από μέρους της Σερβίας αποτελεί όρο για ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Tadić δήλωσε πως παρόμοιο αίτημα έχει ήδη εκφραστεί στις διαπραγματεύσεις για την υποψηφιότητα της Σερβίας για χώρα-μέλος της Ένωσης. «Η Σερβία πρόκειται να συνεχίσει να παλεύει με φιλειρηνικά και διπλωματικά μέσα, προσπαθώντας να πείσει τους εταίρους της από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι χωρίς τη Σερβία δεν μπορεί να υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια»,- υπέδειξε ο κ. Tadić. O ίδιος επανέλαβε ότι η Σερβία δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το σεβασμό των διατάξεων του Ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ σαν νομικού πλαισίου για την επίλυση όλων των προβλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο.

 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΣΙΒΕΤΚΟΒΙΤΣ
13.12.2011.
 Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, κ. Mirko Cvetković, δήλωσε σήμερα στην πόλη Κραγκούεβατς, ότι η καταβολή επενδύσεων της ιταλικής βιομηχανίας παραγωγής αυτοκινήτων Fiat στην οικονομία της Σερβίας έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία όχι μόνο εξαιτίας της αξίας της, αλλά και επειδή προσέλκυσε στη χώρα μας και σειρά άλλων παραγωγών ανταλλακτικών αυτοκινήτων και συναφούς εξοπλισμού. «Η καταβολή επενδύσεων της Fiat είναι αξιόλογη και επειδή οχήματα από τη Σερβία πρόκειται να εμφανιστούν και πάλι στους παγκόσμιους αυτοκινητόδρομους»,- είπε ο κ. Cvetković, όταν στον ίδιο και στον πρόεδρο της Σερβίας, κύριο Boris Tadić, παρουσιάστηκε η δοκιμαστική σειρά νέου μοντέλου της Fiat, που παρασκευάζεται στη Σερβία. Επιπλέον, ο Σέρβος πρωθυπουργός τόνισε ότι η καταβολή επενδύσεων της ίδιας ιταλικής εταιρείας αποτελεί τη μεγαλύτερη λεγόμενη grinfild καταβολή επενδύσεων στη Σερβία κατά τα 20 τελευταία χρόνια, και υπέδειξε ότι το γεγονός αυτό θα έχει μεγάλη σημασία για την οικονομία της χώρας μας, και, επίσης, όγκο των εξαγωγών αξίας από ενάμιση μέχρι δύο δισεκατομμύρια ευρώ, όταν αυξηθεί το δυναμικό της παραγωγής.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΝΤΙΤΣ ΣΤΟ ΚΡΑΓΚΟΥΕΒΑΤΣ
13.12.2011.
 Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, δήλωσε σήμερα στην πόλη Κραγκούεβατς, μετά τη επίσκεψη που έκανε στην έδρα της εταιρείας Fiat Αυτοκίνητα Σερβία ότι είναι αδύνατον να μιλάμε για κάποιοα εκβιομηχάνηση της χώρας μας χωρίς την προσέλκυση μεγάλων εταιρειών, και πρόσθεσε ότι η παραγωγή αυτοκινήτων στο Κραγκούεβατς θα συμβάλει για την εξυγίανση της σερβικής οικονομίας. «Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε την προσέλκυση και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επειδή και αυτές δίνουν δυνατότητες για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε όλα τα μέλη της χώρας μας»,- πρόσθεσε ο κ. Tadić και υπέδειξε ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να λυθεί το πρόβλημα του ελλείμματος στο εξωτερικό εμπόριο. Στη συνέχεια, ο κ. Tadić διεμήνυσε πως χρειάζεται να περάσει ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για να προσελκυθούν οι μεγάλες εταιρείες, και υπενθύμισε ότι στην περίπτωση της Fiat και της Beneton χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια για να φτάσουν οι κορυφαίοι εκπρόσωποί τους στη Σερβία. Σύμφωνα με τα λόγια του κυρίου  Tadić, με την άφιξη της Fiat στη Σερβία, στη χώρα έφτασε και νέα τεχνολογία, και οι εργαζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να αναμετρηθούν με την καλύτερη ανταγωνιστικότητα απ’όλον τον κόσμο.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΤΣ
13.12.2011.
 «Το Βελιγράδι έχει ήδη αρχίσει την εφαρμογή ενός μέρους των συμφωνιών που είχαν επιτευχθεί στο διάλογο με την Πρίστινα, και κυρίως τη συμφωνία για τις τελωνειακές σφραγίδες και για τα ληξιραχικά μητρώα»,- δήλωσαν σήμερα ο αρχηγός του κλιμακίου διαπραγματευτών του Βελιγραδίου, κ. Borislav Stefanović, και ο προϊστάμενος του Γραφείου της Κυβέρνησης της Σερβίας, υπεύθυνου για σχέσεις με τα ΜΜΕ, κ. Milivoje Mihajlović. Επιπλέον, ο κ. Stefanović ανάγγειλε ότι σύντομα πρόκειται να αρχίσει και η εφαρμογή των άλλων συμφωνιών – για το κτηματολόγιο, για την αναγνώριση των πτυχίων των Πανεπιστημίων και για τις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις. O ίδιος αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα θα συνεχιστούν ήδη μετά την έλευση του Νέου Έτους, οπότε πιστεύει ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί και συμφωνία για την εκπροσώπηση του Κοσόβου στις περιφερειακές συναντήσεις. Τέλος, ο κ. Στεφάνοβιτς τόνισε ότι και η Πρίστινα πρέπει να δείξει κάπως μεγαλύτερη δόση εποικοδομητικότητας στις συνομιλίες. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κυβέρνησης της Σερβίας, κ. Milivoje Mihajlović, δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει πότε θα υιοθετήσει η Κυβέρνηση τις συμφωνίες για τις διοικητικές συνοειακές διαβάσεις και για την αναγνώριση των πτυχίων των Πανεπιστημίων.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΤΖΟΥΚΙΤΣ - ΝΤΕΓΙΑΝΟΒΙΤΣ
13.12.2011.
 Η πρόεδρος της Βουλής της Σερβίας, κυρία Slavica Đukić-Dejanović, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι παράγοντες ζητάνε από τη Σερβία να μην παρεμποδίζει το Κόσοβο στο δρόμο του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχολιάζοντας τη δήλωση του Σέρβου αναπληρωτή πρωθυπουργού, κυρίου Ivica Dačić, ότι τον όρο για να αποκτήσει η Σερβία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί να αναγνωρίσει η ίδια τη μονόπλευρα κηρυγμένη ανεξαρτησία του Κοσόβου, η κυρία Đukić-Dejanović διευκρίνισε, στη δήλωση για το πρακτορείο ειδήσεων Beta ότι οι Ευρωπαίοι παράγοντες ζητάνε από τη Σερβία να μη βάζουν τροχοπέδι στο δρόμο του Κοσόβου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός, κ. Ivica Dačić, δήλωσε ότι η Σερβία δεν πρόκειται, ούτε το Μάρτιο του προσεχούς έτους, να κάνει ένα βήμα αποφασιστικής σημασίας προς τα εμπρός στη διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή, όπως είπε ο ίδιος, τον όρο για αυτό αποτελεί η αναγνώριση του Κοσόβου από μέρους της Σερβίας.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΓΟΥΩΡΛΙΚ
13.12.2011.
 Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, κυρία Meri Vorlik, δήλωσε πως είναι αναγάιο να λυθεί το ζήτημα της συμμετοχής του Κοσόβου στις περιφερειακές συναντήσεις, τονίζοντας ότι η ίδια υποστηρίζει τη Σερβία στη λήψη πρόσθετων μέτρων για το θέμα αυτό κατά τους μερικούς επόμενους μήνες, πράγμα που θα έδιδε τη δυνατότητα στους παράγοντες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εγκρίνουν, το Μάρτιο του προσεχούς έτους, στη Σερβία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, η κυρία Vorlik δήλωσε για το ραδιόφωνο  «Φωνή της Αμερικής» ότι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα πρόοδος στο διάλογο ανάμεσα στο Βελιγράδι και την πρίστινα, όμως, και ότι δεν έχει λυθεί ακόμα το θέμα της συμμετοχής του Κοσόβου στις περιφερειακές συναντήσεις, καθώς και ότι είναι άσχημο πράγμα το ότι έχουν στηθεί και πάλι τα οδοφράγματα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. «Αναμένω από τον πρόεδρο της Σερβίας, Boris Tadić, να συνεχίσει να πράττει ό,τι μπορεί με σκοπό την παραπέρα εξομάλυνση της κατάστασης»,- είπε η κυρία Vorlik, και πρόσθεσε πως είναι πεπεισμένη ότι οι πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανοικτές για τη Σερβία, και επανέλαβε την άποψη του Αμερικανού αντιπροέδρου, κυρίου Džozef Bajden και της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, κυρίας Hilari Klinton, ότι υποστηρίζουν τη διαδικασία ένταξης της Σερβίας στην Ευρώπη.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΕΡΕΜΙΤΣ
13.12.2011.
 Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας, κ.Vuk Jeremić, δήλωσε ότι ο ίδιος είχε λάβει από την ομόλογό του από το Πακισταν, κυρία Hina Rabani Kar, την υποστήριξη για τις απόψεις του Βελιγραδίου σχετικά με το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, πράγμα που έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία, έχοντας υπόψη το γεγονός ότι το Πακιστάν πρόκειται να γίνει, από την 1η Ιανουαρίου, χώρα-μέλος του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Η Σερβία συνεχίζει και παραπέρα να οικοδομεί τις σχέσεις συνεταιρισμού με το Πακιστάν, επειδή αυτή η χώρα αποτελεί σπουδαίο διεθνή παράγοντα, πυρηνική δύναμη και μία από τις μεγαλύτερες χώρες του Οργανισμού ισλαμικής ενότητας, με αρκετά μεγάλο κύρος»,- τόνισε ο κ. Jeremić. Υπενθυμίζοντας ότι από την 1η Ιανουαρίου το Πακιστάν θα γίνει χώρα-μέλος του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο κ. Jeremić είπε ότι θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό να γίνει σε θέση το Ισλαμαμπάντ να ενημερώσει τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε ανώτατο επίπεδο, για τις απόψεις της Σερβίας σχετικά με το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, για τις οποίες η χώρα μας έλαβε υποστήριξη από το Πακιστάν.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΑΝ ΡΟΜΠΑΪ
13.12.2011.
 «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από το Βελιγράδι να προωθήσει ακόμα περισσότερο το διάλογο με την Πρίστινα, για να αποκτήσει σύντομα η Σερβία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση»,- δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Herman Van Rompej, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και είπε ότι ο τεχνικός διάλογος ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα έχει ήδη δώσει τα πρώτα αποτελέσματα, καθώς και ότι έχει ήδη αρχίσει η εφαρμογή των συμφωνημένων στο διάλογο.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΤΑΤΣΙΤΣ
13.12.2011.
 Ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός, κ. Ivica Dačić, δήλωσε ότι η Σερβία δεν πρόκειται, ούτε το Μάρτιο του προσεχούς έτους, ένα βήμα αποφασιστικής σημασίας προς τα εμπρός στη διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή, όπως είπε ο ίδιος, τον όρο για αυτό αποτελεί η αναγνώριση του Κοσόβου από μέρους της Σερβίας. «Ας μη λέμε και άλλα ψέματα και ας μη λέμε τα παραμύθια, οι Ευρωπαίοι ζητάνε ειίκρινα αυτό από μας»,- δήλωσε ο κ. Dačić μετά από την πραγματοποίηση της συνάντησης για την ασφάλεια των ανθρώπων. Ο ίδιος τόνισε πως αποτελεί μεγάλη αδικία το γεγονός που η Σερβία δεν απέκτησε το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρότι η ίδια έκανε τόσα πολλά πράγματα προς το σκοπό αυτό. Επιπλέον, ο κ. Dačić υπενθύμισε ότι στη Σερβία ανατράπηκε το καθεστώς του Slobodan Milošević, περάτωσε τη συνεργασία της με παράγοντες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, υιοθέτησε Διακήρυξη με την οποία καταδικάζει τα εγκλήματα στη βοσνιακή πόλη Srebrenica, επίσης υιοθέτησε το Καταστατικό για τη λειτουργία της επαρχίας της Βοεβόδινας, ζήτησε συγνώμη από όλες τις χώρες της τριγύρω περιοχής, και ότι δεν είναι καθόλου δίκαιο να μην μπορέσει αυτή, μετά απ’όλα αυτά, να αποκτήσει ούτε το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Εάν οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιθυμούν την παραπέρα διεύρυνση της Ένωσης ας το πουν ξεκάθαρα»,- πρόσθεσε ο κ. Dačić και τόνισε ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ της παραπέρα συνέχισης του δρόμου της Σερβίας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή της, αλλά, και επίσης τάσσεται εξ ίσου και υπέρ της παραπέρα διαφύλαξης των εθνικών συμφερόντων. Τέλος, ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Σερβία μπορούσε να αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν ο πρόεδρος Boris Tadić δεχόταν να μην εκπροσωπεύεται το Κόσοβο, στις περιφερειακές συναντήσεις, σε συνάφεια με το Ψήφισμα 1244 του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όμως, και ότι ο πρόεδρος της Σερβίας έκανε καλά που δεν αποδέχτηκε αυτήν την πρόταση.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΒΕΛΙΟΒΙΤΣ
12.12.2011.
 «Η Αστυνομία της Σερβίας κατάφερε να μειώσει σημαντικά την άφιξη λαθρομεταναστών στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που περνούν από το έδαφος της Σερβίας και της Ουγγαρίας, όμως, αντιμετωπίζουμε συνεχή αύξηση του αριθμού λαθρομεταναστών που φτάνουν στη Σερβία και επιθυμούν να πάνε κάπου στην Ευρώπη, και έτσι, φέτος ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 27 τοις εκατό»,- δήλωσε σήμερα ο προϊστάμενος της Αστυνομίας Σερβίας, κ. Milorad Veljović, μετά τη συνάντηση που είχε με τον προϊστάμενο της Αστυνομίας της Ουγγαρίας, λοχαγό Jožef Hatal, στη σερβική πόλη Subotica, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία. Επίσης, ο κ. Βέλιβοτς τόνισε πως οι Σέρβοι αστυνομικοί ανακάλυψαν τα μέλη του οργανωμένου κυκλώματος βοηθών, οι οποίοι περιμένουν τους λαθρομετανάστες από τις αφρικανικές και τις ασιατικές χώρες και τους μεταφέρουν μέσω της Σερβίας προς τα σύνορα με την Ουγγαρία και με την Ε.Ε. Τέλος, ο κ. Veljović τόνισε πως η σερβική Αστυνομία έχει εντατικοποιήσει τον έλεγχο στα σύνορα με την ΠΓΔ της Μακεδονίας, με σκοπό να μειωθεί ο αριθμός λαθρομεταναστών και των αιτούντων άσυλο, που έρχονται από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, με πρόθεση να μπουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΗΓΗ glassrbije

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου