Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Οι «γύπες» των funds απειλούν ανοικτά την Ελλάδα

Οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών  πιστωτών της επί του φλέγοντος  θέματος της σε εθελοντική βάση αναδιάρθρωσης  κατά 50% του ελληνικού χρέους «πάγωσαν».

Εξέλιξη καθόλα αρνητική καθώς η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής στήριξης της Αθήνας από το ΔΝΤ και την ΕΕ. Χωρίς αυτά τα χρήματα η ελληνική κυβέρνηση θα … ξεμείνει από ρευστό και συνεπακόλουθα το σενάριο της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωζώνη φαντάζει ως το πιο πιθανό.


Η επίσημη εκδοχή που δημοσιοποίησε η επιτροπή διαπραγματεύσεων των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, το ΙΙF, αναφέρεται σε μια «διακοπή των διαπραγματεύσεων που έγινε ώστε να επανεξεταστεί η εθελοντική φύση του προγράμματος» και σημειώνεται ότι οι πιστωτές μας "ελπίζουν πως η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για το PSI σε κάποια φάση", αλλά χωρίς να αναφέρεται μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η ουσία που κρύβεται πίσω από την ανακοίνωση είναι  πως η εναλλακτική του εθελοντικού  «κουρέματος» του χρέους είναι μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, μια ουσιαστική στάση πληρωμών!

Υπάρχει και μια  δεύτερη εναλλακτική: η Ελλάδα να περάσει με νόμο την αποκαλούμενη «ρήτρα υποχρεωτικής συμμετοχής», κάτι όμως που αλλάζει τα δεδομένα της  διαδικασίας και προφανέστατα αναιρεί το χαρακτηρισμό της αναδιάρθρωσης του χρέους ως εθελοντικής.

Πως «κόλλησαν» οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό «κούρεμα»;

Η απάντηση έγκειται στη δράση και στις στοχεύσεις των αποκαλούμενων και « vulture funds», με δυο λόγια των επενδυτικών κεφαλαίων που εξειδικεύονται στην «πίεση» προβληματικών οικονομιών, γενικότερα οφειλετών, ώστε να αποπληρώνονται στο ακέραιο τα λεφτά που έχουν επενδύσει.

Μια συνηθισμένη τακτική των vulture funds είναι ακριβώς το να θέτουν βέτο σε συμφωνίες μεταξύ των οφειλετών και των βασικών πιστωτών τους, με στόχο είτε να εξωθήσουν σε χρεοκοπία τους οφειλέτες – και να κερδίσουν από τα ασφάλιστρα χρεοκοπίας – είτε να κερδίσουν «ειδικά προνόμια» για το δικό τους μερίδιο χρέους, να το αποπληρωθούν δηλαδή κατά προτεραιότητα και με μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους υπολοίπους πιστωτές.

Στην περίπτωση  της Ελλάδας η δράση αυτών  των funds είναι ξεκάθαρη: ήδη τα ελληνικά ομόλογα αποτιμώνται στην πρωτογενή αγορά περίπου το 20% με 25% της ονομαστικής τους αξίας. Τα περί ων ο λόγος funds αγοράζουν μαζικά ομόλογα, κάτι που τους επιτρέπει να «αντέξουν» σε συνολικές «ζημίες» από ένα haircut όχι της τάξης του 50% που δρομολογείται, αλλά ακόμα και του 80%!

Κάτι που ενισχύει τη … «διαπραγματευτική» τους θέση έναντι των τραπεζών και των υπολοίπων «κύριων πιστωτών» της Ελλάδας.

Διπλά κερδισμένα τα funds

Είναι προφανές πως  υπό τις παρούσες συνθήκες τα hedge funds θα επιμείνουν ως την ύστατη ώρα στο «παιχνίδι» τους με στόχο να πληρωθούν στο ακέραιο, ανεξαρτήτως μεθόδου, τα λεφτά τους!

Γιατί ακόμα κι αν η Ελλάδα εξαναγκαστεί να ενεργοποιήσει – προκειμένου να διασφαλίσει την «επιτυχία» της διαδικασίας του κουρέματος – τις αποκαλούμενες ρήτρες συλλογικής δράσης, δηλαδή να υποχρεώσει όσους δεν συμμετάσχουν στο εθελοντικό PSI+ να το πράξουν, τότε η χώρα οδηγείται και τυπικά σε «κανονική» χρεοκοπία, επομένως πληρώνονται τα ασφάλιστρα κινδύνου.

Κι εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα hedge funds. Που σε μια  τέτοια περίπτωση θα πληρωθούν τα cds! Ή αυτό θα συμβεί, ή θα πιέσουν  να αποπληρωθούν στο ακέραιο τα ομόλογα  που κατέχουν και τα οποία εξακολουθούν να «σκουπίζουν» από την αγορά στο 20% με 25% της ονομαστικής τους αξίας.

Επομένως δεν δείχνουν να έχουν κανέναν λόγο να συμμετάσχουν στο PSI ωθώντας την Ελλάδα να ενεργοποιήσει  τα Collective Action Clauses (τις ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής), άρα τότε θα βγάλουν διπλά κέρδη: και όσα θα πληρωθούν στο χέρι από την αντικατάσταση των ομολόγων τους και φυσικά από τα CDS!!!

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου