Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

S&P: Υποβάθμιση Ισπανίας σε "BBB+"

Στην υποβάθμιση της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες προχώρησε η Standard & Poor΄s, επικαλούμενη τους ολοένα αυξανόμενους κινδύνους που απορρέουν από το υψηλό χρέος της χώρας, δεδομένης της συρρίκνωσης της οικονομίας της.

Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε τη διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε "BBB+" από "A" προηγουμένως. Το outlook της αξιολόγησης είναι αρνητικό, αντικατοπτρίζοντας τους σημαντικούς εξωτερικούς και εγχώριους κινδύνους που απειλούν την οικονομική ανάπτυξη της Ισπανίας αλλά και την επίδοση των μεγεθών του προϋπολογισμού.


Στην έκθεσή της η S&P αναφέρει πως αναμένει συρρίκνωση της ισπανικής οικονομίας με φόντο τα μειούμενα διαθέσιμα εισοδήματα, την απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα, την υλοποίηση της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και τις αβέβαιες προοπτικές της εξωτερικής ζήτησης για βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ισπανίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου, το ισπανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,5% το 2012 και κατά 0,5% το 2013, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για ανάπτυξη 0,3% και 1% αντίστοιχα.


Παράλληλα, εξαιτίας των υψηλότερων -από ό,τι προηγουμένως- εκτιμήσεων για το έλλειμμα και άλλων μεγεθών που ωθούν το χρέος, η S&P αναμένει πλέον πως το καθαρό χρέος της γενικής κυβέρνησης της Ισπανίας θα ανέλθει στο 76,6% του ΑΕΠ το 2014, από 64,6% που είχε εκτιμήσει αρχικά.

Στην έκθεση επισημαίνεται εξάλλου πως η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής θα επιδεινωθεί λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας, ενώ αυξάνεται η πιθανότητα η κυβέρνηση να χρειαστεί να παράσχει περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη στον τραπεζικό κλάδο.

ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου