Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Νέα από τη Σερβία




Δήλωση Νίκολιτς για τον ευρωπαϊκό δρόμο της χώρας 


n
«Η Σερβία συνεχίζει να πορεύεται στο δρόμο της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και αυτή η διαδικασία θα σταματήσει μόνο αν κάποιος ζητήσει από μας να παραιτηθούμε από το Κοσσυφοπέδιο σαν συστατικό μέρος των εδαφών μας»,- δήλωσε ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της Σερβίας, κ. Tomislav Nikolić, στη συνέντευξη για τη δορυφορική τηλεόραση Russia Today. O ίδιος υπέδειξε ότι, σε περίπτωση που, τυχόν, από τις Βρυξέλλες φθάσει ένα τέτοιο αίτημα, ο ίδιος θα κοινοποιήσει αμέσως αυτό το αίτημα στους πολίτες της Σερβίας.
Εκτιμώντας ότι γίνεται σαφές ότι κατά τα 10 επόμενα χρόνια η Σερβία δεν πρόκειται να γίνει χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Nikolić υπενθύμισε ότι το δημοψήφισμα για ένταξη της χώρας στην Ένωση θα προκηρυχθεί μόλις τηρηθούν όλοι οι όροι για ένταξη. Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι πρόθυμος να διεξάγει διάλογο με την Πρίστινα και με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Hašim Tači, ο κ. Nikolić ανέφερε πως ο ίδιος θα έχει συνομιλίες με εκπροσώπους των προσωρινών θεσμών του Κοσόβου, αλλά όχι και με τον Tači, ο οποίος καταγγέλλεται για σοβαρά εγκλήματα σε βάρος του σερβικού λαού στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου. Αναφερόμενος στην ιδέα για διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου, ο κ. Nikolić είπε ότι κατά την παρούσα στιγμή κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνει, ούτε από άποψη του Συντάγματος της χώρας. Τονίζοντας ότι η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να ενταχθεί στο NATO, o ίδιος εξήγησε ότι εδώ πρόκειται για στάση που εκφράζει η πλειονότητα των πολιτών, και συνάμα εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ποτέ δεν πρόκειται να θέσουν ενώπιον της Σερβίας σαν όρο για ένταξη στην Ένωση κάποια, τυχόν, προηγούμενη ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Δήλωση του κυρίου Λάιτσακ

l
Ο επικεφαλής της σλοβάκικης διπλωματίας, κ. Miroslav Lajčak, δήλωσε, μετά την πρόσφατη επίσκεψη που έκανε στο Βελιγράδι, ότι η Σερβία βρίσκεται στην ιστορικής σημασίας διασταύρωση, καθώς και ότι οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αρχίσουν αμέσως έναν εντατικό διάλογο με τις Αρχές της χώρας και με όλους τους πολιτικούς πρωταγωνιστές. Ο ίδιος ανέφερε, στο κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «EU Observer», ότι οι συναντήσεις του με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Σερβίας, κύριο Tomislav Nikolić, και με άλλους υψηλόβαθμους Σέρβους επίσημους παράγοντες έδειξαν πως στη χώρα υπάρχει μια ισχυρή συναίνεση όσον αφορά την παραπέρα συνέχιση του ευρωπαϊκού δρόμου του Βελιγραδίου. Επιπλέον, ο κ. Lajčak ανέφερε ότι η κοινή πρόσκληση της υψηλής εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίας Ketrin Ešton, και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρίου Žoze Manuel Barozο, προς τον κύριο Nikolić να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες επιβεβαιώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να συνεχίσει την ανοιχτή πολιτική της απέναντι στη Σερβία, σε συνάφεια με το ευρωπαϊκό μέλλον αυτής της χώρας.

Η πλαζ στο νησί Αντα Τσιγκάνλια έλαβε διεθνές βραβείο

a
Η πλαζ στο ποταμίσιο νησί «Αντα Τσιγκάνλια», έξω από το κέντρο του Βελιγραδίου, έλαβε σήμερα το διεθνές βραβείο με τίτλο «Κυανή σημαία» για την ποιότητά της και για την προστασία του ανθρωπίνου περιβάλλοντος στην όχθη της λίμνης, την οποία σχηματίζει ο ποταμός Σάββος. Το βραβείο «Κυανή σημαία» απονέμεται κάθε χρόνο σε διάφορες παραλίες και λιμενίσκους του κόσμου για την ποιότητά τους, την προστασία του ανθρωπίνου περιβάλλοντος, καθώς και για το επίπεδο ασφαλείας τους και για την ποιότητα της συναφούς παροχής υπηρεσιών.

Τα εγκαίνια νέου γραφείου της Πρίστινας - πρόκληση


r
«Η προαναγγελία κατάργησης του Γραφείου της αποστολής Unmik στην πόλη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, και η ίδρυση ενός γραφείου της Πρίστινας για διοικητικές υποθέσεις, στην ίδια πόλη, αποτελεί πρόκληση»,- εκτιμήθηκε στη συνάντηση του νομάρχη της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα με τους δημάρχους των σερβικών πόλεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. «Δεν αποδεχόμαστε οποιαδήποτε σύνορα και τελωνείο, επιθυμούμε να παραμείνουμε και να διατηρηθούμε στον τόπο μας, υπό την πλήρη κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Σερβίας»,- δήλωσε ο νομάρχης της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, κ. Radenko Nedeljković. O ίδιος τόνισε ότι οι Σέρβοι – πολίτες του βορείου Κοσσυφοπεδίου επιθυμούν να προβάλουν αντίσταση, με ήρεμο τρόπο, στις απόπειρες να να ενσωματωθεί το βόρειο Κοσσυφοπέδιο στα όργανα εξουσίας της Πρίστινας.


Η συνάντηση Νίκολιτς - Ντεζέρ


n
Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της Σερβίας, κ. Tomislav Nikolić, δήλωσε, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον αρχηγό της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σερβία, κύριο Vensan Dežer, ότι στις 14 προσεχούς μηνός Ιουνίου θα γίνει δεκτός στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κύριο Herman Van Rompej, και, επίσης, από την κυρία Ketrin Ešton, που είναι επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, ο κ. Nikolić είπε ότι στις συνομιλίες με τον κύριο Ντεζέρ έγινε λόγος για το σεβασμό των ανθρωπίνων και των μειονοτικών δικαιωμάτων, για την κατάσταση στο Νότο της Σερβίας και στο Κοσσυφοπέδιο, για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για τη νότια αυτή σερβική επαρχία, καθώς και για τους όρους τους οποίους πρέπει να τηρήσει η Σερβία με σκοπό την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Nikolić απηύθυνε και πάλι έκκληση προς τα κόμματα που διεξάγουν διαπραγματεύσεις για σχηματισμό νέας Κυβέρνησης της Σερβίας να καταλήξουν, όσο ταχύτερο δυνατόν, σε συμφωνία επί του προκειμένου. «Αν δεν το κάνουν, από την επόμενη Δευτέρα πρόκειται να αρχίσω διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, ανάλογα από τη δύναμή τους στη Βουλή, δηλαδή με μέλη του Προοδευτικού Κόμματος, με μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος και με εκπροσώπους του συνασπισμού ‘Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας-Κίνημα των ενωμένων συνταξιούχων – Κόμμα Ενιαία Σερβία»,- είπε ο κ. Nikolić

Δήλωση του κυρίου Ολιβερ Ιβάνοβιτς


i
Ο κ. Oliver Ivanović, κρατικός γραμματέας στην έδρα του σερβικού Υπουργείου για το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε σήμερα ότι αμέσως μετά το σχηματισμό της η νέα σερβική Κυβέρνηση πρόκειται να σχηματίσει προσωρινά δημοτικά συμβούλια στο Κοσσυφοπέδιο, έχοντας σαν βάση τον συσχετισμό δυνάμεων που θα υπάρχει στον κυβερνόντα συνασπισμό στη Δημοκρατία της Σερβίας, πράγμα που θα δώσει δυνατότητες για ανάπτυξη καλής επικοινωνίας ανάμεσα στην Κυβέρνηση της Σερβίας και τα μέλη των επί μέρους δημοτικών συμβουλίων των πόλεων. «Όλα αυτά θα δώσουν ευκαιρίες για καλή λειτουργία και των επί μέρους δήμων και κοινοτήτων»,- δήλωσε ο κ. Ivanović, και πρόσθεσε λέγοντας ότι τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών ανάμεσα σε Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι έδωσαν τις περισσότερες ψήφους στο Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, στο Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα και στο Δημοκρατικό Κόμμα, «θα ληφθούν υπόψη», αλλά και ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι δεσμευτικά.





Δήλωση του κυρίου Σπιντελέγκερ



s
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, κ. Mihael Špindeleger, δήλωσε πως ο ίδιος δε γνωρίζει αν οι δυτικές χώρες και οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάσσονται στο πλευρό του ενός ή του άλλου συνασπισμού στη Σερβία. Στη συνέχεια, ο ίδιος τόνισε ότι από το Βελιγράδι αναμένεται, και μετά τις πρόσφατες εκλογές, να βελτιώσει σημαντικά τις σχέσεις του με την Πρίστινα, και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Τέλος, ο κ. Špindeleger πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα επιθυμούσε να σχηματιστεί στη Σερβία κυβέρνηση η οποία θα συνεχίσει να πορεύεται στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της περιφερειακής συνεργασίας.

Δήλωση του κυρίου Μιχάηλοβιτς

m
«Η Κυβέρνηση της Σερβίας λειτουργεί με πλήρες δυναμικό μέχρι την εκλογή νέας Κυβέρνησης, και μετά τη συγκρότηση της νέας σύνθεσης της Βουλής, η τωρινή Κυβέρνηση θα έχει χαρακτήρα τεχνικής κυβέρνησης»,- δήλωσε σήμερα ο προϊστάμενος του Κυβερνητικού Γραφείου για τις σχέσεις με τα ΜΜΕ, κ. Milivoje Mihajlović. «Ανάλογα με τις ρυθμίσεις του Συντάγματος της Σερβίας, μετά τη συγκρότηση της νέας σύνθεσης της Βουλής παύει η θητεία της παλιάς σύνθεσης, και, επίσης, η παλιά Κυβέρνηση αποκτάει το χαρακτήρα τεχνικής κυβέρνησης, μέχρι το σχηματισμό νέας Κυβέρνησης»,- διευκρίνισε ο κ. Mihajlović. «Η τεχνική Κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να υποβάλλει νέα νομοσχέδια στη Βουλή και δε λαμβάνει αποφάσεις μεγαλύτερης σημασίας, όμως, η ίδια συνεχίζει κανονικά και εντελώς ανεμπόδιστα τη λειτουργία της»,- ανέφερε ο κ. Mihajlović.

Την Πέμπτη η ιδρυτική συνεδρίαση της Βουλής και η ορκωμοσία

s
Μεθαύριο, Πέμπτη, 31 Μαϊου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί ιδρυτική συνεδρίαση της Βουλής της Σερβίας, στην οποία ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της Σερβίας, κ. Tomislav Nikolić πρόκειται να θέσει ορκωμοσία ενώπιον των βουλευτών της νέας σύνθεσης της Βουλής, πράγμα μετά το οποίο θα αρχίσει να ρέει η πενταετής θητεία του σαν πρόεδρος. Η νέα σύνθεση της Βουλής της Σερβίας πρόκειται να συγκροτηθεί μετά την επικύρωση των βουλευτικών εδρών των δύο τρίτων των βουλευτών, πράγμα με το οποίο θα πάψει και τυπικά η θητεία της παλιάς σύνθεσης της Βουλής. Στην ημερήσια διάταξη της ιδρυτικής συνεδρίασης βρισκεται η εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου της Βουλής, ο διορισμός του γενικού γραμματέα, η εκλογή των μελών διαφόρων Συμβουλίων και Επιτροπών της Βουλής, και, τέλος, η εκλογή των μελών της διαρκούς κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Σερβίας στους διεθνείς θεσμούς.


Οι διωγμοί των ορθόδοξων πιστών στην ΠΓΔ της Μακεδονίας


m
Τα μέλη της Συνόδου της Ιεραρχίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η μαγιάτικη συνεδρίαση της οποίας έληξε αυτές τις μέρες στο Βελιγράδι, απηύθυναν έκκληση προς τους εκπροσώπους των δημοκρατικών κρατών, τους ΟΑΣΕ και προς τους Θεσμούς που ασχολούνται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας θρησκεύματος, να βοηθήσουν ώστε να αποτραπεούν οι διωγμοί σε βάρος των ιερέων της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας, στην ΠΓΔ της Μακεδονίας, η οποία τελεί υπό δικαιοδοσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γράφει η Ljiljana Sinđelić Nikolić
Οι Αρχές της Δημοκρατίας των Σκοπίων καταδίκασαν πρόσφατα τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδας και Μητροπολίτη Σκοπίων, κύριο Ιωάννη, σε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών για κάποια «εξοικείωση χρημάτων». Όμως, στο υπόβαθρο αυτής της καταγγελίας βρίσκεται η διαμάχη, που διαρκεί ήδη επί μερικές δεκαετίες, ανάμεσα στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και τη ‘Μακεδονική ορθόδοξη εκκλησία’, που δεν έχει αναγνωριστεί βάσει των εκκλησιαστικών κανόνων. Υπενθυμίζουμε ότι η λεγόμενη ‘Μακεδονική ορθόδοξη εκκλησία’ ιδρύθηκε σε μια εκκλησιασστική και λαϊκή σύνοδο, το έτος 1967, και ότι αυτήν την εκκλησία δεν την έχει αναγνωρίσει ως τώρα ούτε μια Ορθόδοξη Εκκλησία. Στο παρελθόν είχαμε πολλές προσπάθειες κανονικής ενότητας με τη μητέρα εκκλησία, δηλαδή με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, όμως, ούτε μία απ’αυτές τις προσπάθειες δεν καρποφόρησε. Από την άλλη πλευρά, οι Αρχές των Σκοπίων δεν επιτρέπουν στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας να δηλωθεί κανονικά, και έτσι η κακομεταχείριση και η σύλληψη του πατέρα Ιωάννη είναι κάτι που επαναλαμβάνεται συνέχεια, εδώ και μερικά χρόνια. Τα πιο πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι οι διωγμοί συνεχίζονται και επεκτείνονται. Αυτές τις μέρες Σκοπιανοί αστυνομικοί εισέβαλαν, δια της βίας, σε πολλά μοναστήρια και σε σπίτια των ιερέων και μελών της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας, που ανήκει στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτό έγινε στο Στιπ, στα Σκόπια, στα Βιτώλια, στο Πρίλεπ – οι αστυνομικοί συλλάβανε μοναχούς και μοναχές για κάποια, όπως αναφέρεται «φοροδιαφυγή». Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από την έδρα της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι αστυνομικοί ήταν βίαιοι, άρπαζαν τα προσωπικά αντικείμενα των ιερέων, δεν τους επέτρεψαν να κάνουν ούτε ένα τηλεφώνημα, έκαναν έρευνα στα μοναστήρια, έπαιρναν μαζί τους την περιουσία των μοναστηριών και τους υπολογιστές. Ιδιαίτερα ανυσηχητικό είναι το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί αστυνομικοί πήραν μαζί τους και τα ληξιαρχικά μητρώα, στα οποία αναφέρονται τα ονόματα των ατόμων που βαπτίστηκαν ή σύναψαν γάμο σ’αυτά τα μοναστήρια, έσχισαν να κενά φύλλα,, κατασχέθηκαν ορισμένες επιστολές από την αλληλογραφία των ιερέων της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας, πήραν μαζί τους ορισμένα εκκλησιαστικά χαρτιά και παλιά κείμενα. Επίσης, οι αστυνομικοί συλλάμβαναν και οδηγούσαν στον αστυνομικό σταθμό πολλούς πιστούς της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας.
Στην ίδια ανακοίνωση που εξέδωσαν τα μέλη της Συνόδου της Ιεραρχίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, «εδώ πρόκειται για μοναδικό του είδους παράδειγμα στη σύγχρονη Ευρώπη, και ίσως και σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο γενικά, να επιτρέψουν τα κρατικά όργανα μιας χώρας, παραβιάζοντας ωμά τη νομοθεσία του ίδιου αυτού του κράτους, τους διεθνείς κανόνες και τις συμβάσεις, προφανώς κατά παραγγελίαν, και να συμπεριφέρονται τόσο ωμά και βίαια σε βάρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των νόμιμα εκλεγμένων Αρχιερέων της».. Επίσης, διαπιστώνεται ότι η δικαστική Αρχή των Σκοπίων αρνείται να δηλώσει κανονικά την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας, ότι οι Αρχιερείς αυτής της Αρχιεπισκοπής δεν έχουν δικούς τους πόρους και συντηρούνται μόνο από βοήθεια των πιστών τους. «Για αυτό, δεν ευσταθούν οι καταγγελίες για κάποια ‘φοροδιαφυγή’ σαν αιτιολογικό για τόσο ωμή και βίαια συμπεριφορά των Σκοπιανών αστυνομικών σε βάρος των πιστών της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας»,- αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Με αφορμή τους διωγμούς σε βάρος αυτών των πιστών, το παρόν τους έδωσαν εκπρόσωποι πολλών Ορθόδοξων Εκκλησιών στον κόσμο, καταδικάζοντας αυτούς τους διωγμούς και κακομεταχείριση των πιστών, απευθύνοντας έκκληση υπέρ της παραπέρα συνέχισης των συνομιλιών, με σκοπό να έρθει η ‘Μακεδονική ορτθόδοξη εκκλησία’ σε κανονική ενότητα με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, και έπειτα και με όλες τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Δυστυχώς, όμως, αυτές οι εκκλήσεις δεν καρποφόρησαν, και τα μέλη της Συνόδου της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας απηύθυναν νέα έκκληση προς το ντόπιο και το παγκόσμιο κοινό, αλλά και προς την κυβέρνηση των Σκοπίων, για να σταματήσουν αυτοί οι διωγμοί.


ΠΗΓΗ voiceofserbia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου