Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Αυστηρό μήνυμα από Σόιμπλε - Νέες δηλώσεις Ρέσλερ

«Όχι» σε περαιτέρω παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, λέει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Welt am Sontag» και υποστηρίζει ότι το τρέχον πρόγραμμα έχει ήδη κάνει πολλές.

Εκτιμά ότι το πρόβλημα οφείλεται στην ανεπαρκή εφαρμογή από την πλευρά της Ελλάδας, επικρίνει ωστόσο τις συζητήσεις περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, αλλά απορρίπτει και την ιδέα αναδιάρθρωσης χρέους για τα δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης.


«Δεν μπορώ να δω ότι υπάρχει πλέον έδαφος για περαιτέρω παραχωρήσεις. Το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας έχει, ήδη, κάνει πολλές παραχωρήσεις. Το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι το πρόγραμμα μπορεί να είχε λάθη, αλλά από το γεγονός ότι από την πλευρά της Ελλάδας εφαρμόστηκε ανεπαρκώς. Δεν βοηθά, επομένως, να κάνουμε υποθέσεις για περισσότερα χρήματα ή περισσότερο χρόνο» τονίζει ο κ. Σόιμπλε και προσθέτει ότι «δεν είναι ζήτημα γενναιοδωρίας, αλλά πολύ περισσότερο εάν υπάρχει για την Ελλάδα ρεαλιστικός δρόμος, προκειμένου να το πετύχει».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επικρίνει πάντως τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και εφιστά την προσοχή στον τρόπο λειτουργίας των αγορών, οι οποίες, όπως λέει, δεν είναι λογικές. «Δεν θα έπρεπε τώρα να κάνουμε τις οποιεσδήποτε νευρικές συζητήσεις, πχ για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» επισημαίνει, καθώς έτσι προκαλείται μόνο ανασφάλεια και πυροδοτούνται αντιδράσεις στις αγορές. «Εάν θέλει κανείς να έχει λίγη ησυχία, δεν θα πρέπει να την τρέφει με εικασίες» προσθέτει.

Ο κ. Σόιμπλε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απορρίπτει την ιδέα νέας αναδιάρθρωσης του χρέους, η οποία θα περιελάμβανε και τα δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης. «Ο μεγαλύτερος Γερμανός πιστωτής στην πρώτη αναδιάρθρωση χρέους ήταν η κρατική "Bad Bank" της ΗRE. Δεν έχει νόημα κάθε έξι μήνες να ξεκινάμε πάλι μια τέτοια δράση» εκτιμά.


Ρέσλερ: Καμία έκπτωση στις μεταρρυθμίσεις
 
Όσοι υλοποιούν επιτυχώς τις μεταρρυθμίσεις, μπορούν να βασίζονται 100% στην αλληλεγγύη της Γερμανίας, δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, και επανέλαβε ότι «δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις», ενώ για μια ακόμη φορά έκανε λόγο για «καμία παροχή χωρίς αντιπαροχή».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στη Γερμανική Ραδιοφωνία, ο κ.Ρέσλερ επανήλθε στις πρόσφατες δηλώσεις του για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Εξήγησε ότι, εάν η Ελλάδα δεν λάβει νέα χρηματοδότηση επειδή η έκθεση της τρόικας θα δείχνει ότι δεν υλοποιήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις, κινδυνεύει με αδυναμία πληρωμών. «Και τότε θα ξεκινήσει στην ίδια την Ελλάδα συζήτηση. Επιμένω ότι αυτή η συζήτηση θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στο να συμπεράνουν οι ίδιοι ότι μια έξοδος θα ήταν σοφότερη. Την απόφαση θα πρέπει η Ελλάδα να την πάρει η ίδια. Εγώ κατέστησα απλώς για εμάς σαφές ότι μια έξοδός της από την Ευρωζώνη έχει πάψει να τρομάζει - πολλούς ειδικούς, την FDP και εμένα» σημείωσε και απέρριψε τον ισχυρισμό ότι τα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα, λέγοντας ότι όλοι περιμένουν την έκθεση της τρόικας.

Ο ίδιος πάντως δήλωσε για μια ακόμη φορά «σκεπτικός» σε ό,τι αφορά το «εάν η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει τους συμφωνηθέντες όρους μεταρρυθμίσεων», διότι, όπως είπε, η εμπειρία την οποία είχε ως υπουργός Οικονομίας μάλλον είναι μάλλον απογοητευτική. Αναφέρθηκε μάλιστα στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες αφορούν το φορολογικό σύστημα, οι οποίες επισήμανε ότι δεν προχωρούν, όπως δεν προχωρούν, σύμφωνα με τον ίδιο και οι ιδιωτικοποιήσεις. «Εγώ έκανα μόνο σαφές ότι εάν η έκθεση φέρει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, τότε για μας ένα είναι ξεκάθαρο: καμία παροχή χωρίς αντιπαροχή. Δεν μπορούν να υπάρξουν εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις και αυτό θα σημαίνει, καμία περαιτέρω χρηματοδότηση, εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν υλοποιηθεί» πρόσθεσε.

Ο κ. Ρέσλερ, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δεν συμμερίζεται δε την άποψη όσων προβλέπουν επίδραση ντόμινο στην Ευρωζώνη από μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας, επικαλούμενος τους μηχανισμούς διάσωσης και σταθεροποίησης που έχουν στο μεταξύ δημιουργηθεί, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόοδο που έχουν σημειώσει οι άλλες χώρες με προβλήματα.

Δήλωσε εντυπωσιασμένος με τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η Πορτογαλία και ανέδειξε την περίπτωση της Ιρλανδίας, η οποία μάλιστα ανταμείφθηκε πρόσφατα και από τις αγορές. «Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο δρόμος είναι επιτυχής. Ο συνδυασμός σταθεροποίησης των προϋπολογισμών και αύξησης της ανταγωνιστικότητας. Μόνο αυτό φέρνει την επιτυχία» υποστήριξε και επισήμανε ότι «αυτοί που είναι επιτυχείς μπορούν να βασίζονται 100% στην αλληλεγγύη μας», ενώ διευκρίνισε ότι το σύστημα μπορεί να είναι επιτυχές, μόνο εάν φροντίσουμε να τηρούνται πραγματικά οι συμφωνημένοι κανόνες. «Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι οποίοι κάνουν μεταρρυθμίσεις, στηρίζονται, αλλά αυτοί που δεν κάνουν μεταρρυθμίσεις, δεν μπορούν να περιμένουν, σε ό,τι αφορά εμάς, περαιτέρω στήριξη» τόνισε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αρχηγός της FDP απέρριψε ακόμη τις προτάσεις περί ευρωπαϊκού ταμείου αποπληρωμής χρέους, οι οποίες προέρχονται από τη γερμανική αντιπολίτευση και τάχθηκε για μία ακόμη φορά εναντίον της ανάληψης κοινής ευθύνης για τα χρέη των κρατών. Έφερε μάλιστα ως υποθετικό παράδειγμα την οικογένεια Ρέσλερ, η οποία, λέει, αν είχε ένα χρέος από την αγορά ενός σπιτιού, δεν θα περίμενε ασφαλώς να συμμετάσχουν σε αυτό οι κύριοι Γκάμπριελ (σσ. αρχηγός SPD) και Τριτίν (σσ. επικεφαλής Κ.Ο. Πρασίνων). «Αυτοί κάνουν ακριβώς αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και το κάνουν επειδή δεν πρόκειται για τα δικά τους χρήματα, αλλά για χρήματα του Γερμανού φορολογούμενου» ανέφερε και δήλωσε κατηγορηματικά ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί κάτι τέτοιο, καθώς οι ήδη υπερχρεωμένες χώρες θα δημιουργήσουν περισσότερα χρέη, εάν δεν χρειάζεται πλέον να εγγυώνται μόνες τους γι αυτά.

ΠΗΓΗ  real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου