Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Το Πεντάγωνο παροπλίζει πλοία και αποσύρει αεροσκάφη

Το ποσό των 517 εκατ.ευρώ φιλοδοξεί να εξοικονομήσει συνολικά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κλείνοντας 55 στρατόπεδα, βάζοντας λουκέτο σε 15 κέντρα νεοσυλλέκτων, αποσύροντας σταδιακά 47 αεροσκάφη τύπου A7 Corsair και παροπλίζοντας 11 πολεμικά πλοία!

Παραλλήλως, με απόφαση που έλαβε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος έπειτα από συνεννόηση με την στρατιωτική ηγεσία ακυρώνονται εντελώς εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 104 εκατ. ευρώ και εξοικονομούνται ακόμη 333 εκατ. ευρώ από άλλα εξοπλιστικά προγράμματα στα οποία ή μειώνεται το τελικό τίμημα ή μειώνεται δραστικά η ποσότητα της παραγγελίας (οι μειώσεις από το μαχαίρι στα εξοπλιστικά προγράμματα περιλαμβάνονται στο συνολικό ποσό της μείωσης κατά 517 εκατ.ευρώ.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας:

1) Οι συνολικές περικοπές, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2009 έχουν φτάσει τα 2 δις ευρώ.
2) Το τελευταίο (πακέτο περικοπών) που έγινε πριν από λίγες ημέρες, οδηγεί σε εξοικονόμηση δαπάνης 517 εκατομμυρίων ευρώ.
3) Στο (πακέτο εξοικονόμησης πόρων) των 517 εκ ευρώ περιλαμβάνονται:
 α) Περικοπές λειτουργικών δαπανών ύψους 80 εκ ευρώ. Πρόκειται για τις εξής περικοπές μεταξύ των άλλων:

  • Μείωση των στρατοπέδων κατά 55 στρατόπεδα, τα οποία είτε παύουν να λειτουργούν οριστικά, είτε παραχωρούνται έναντι ενοικίου στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως για να χρησιμοποιηθούν για κέντρα φύλαξης λαθρομεταναστών. Αυτά που παραχωρούνται στο Δημόσιο πρόκειται να αξιοποιηθούν από τον αρμόδιο φορέα για να υπάρξουν νέα έσοδα για το κράτος.
  • Δραστική μείωση των Κέντρων Νεοσυλλέκτων σε όλη τη χώρα. Προβλέπεται η κατάργηση 15 κέντρων Νεοσυλλέκτων.
  • Μείωση των εισακτέων στις Ανώτατες Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων κατά 30%. Η μείωση αυτή θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τα επόμενα 40 χρόνια.
  • Μείωση του αριθμού των Ανωτέρων και Ανωτάτων Αξιωματικών των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Δραστική εξοικονόμηση δαπανών από την απόσυρση 47 παλαιών αεροσκαφών τύπου A7 Corsair. Η μείωση αυτή δεν γίνεται αυθαίρετα, αλλά απορρέει από τη «Νέα Δομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων» στην οποία έχουν καταλήξει οι ηγεσίες των στρατιωτικών επιτελείων.
  • Δραστική εξοικονόμηση δαπανών στο Πολεμικό Ναυτικό από την απόσυρση 11 παλαιών πλοίων. Η απόσυρση αυτή εντάσσεται και παρακολουθεί την λογική της «Νέας Δομής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Κούρεμα και σε εξοπλιστικά προγράμματα
- Ακυρώνονται εντελώς εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 104 εκ ευρώ και εξοικονομούνται οι δαπάνες αυτές.
- Εξοικονομούνται άλλα 333 εκ ευρώ από άλλα εξοπλιστικά προγράμματα στα οποία ή μειώνεται το τελικό τίμημα ή μειώνεται δραστικά η ποσότητα της παραγγελίας.
 
Τα στελέχη του Πενταγώνου επισημαίνουν ότι όλες αυτές οι μειώσεις έχουν γίνει από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να συνδυάζεται η εξοικονόμηση πόρων με την διατήρηση σε πολύ υψηλό επίπεδο της αποτρεπτικής ικανότητας και του αξιόμαχου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Και προφανώς, με την δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών, ο κ. Παναγιωτόπουλος προσπαθεί να αποκρούσει τις πιέσεις του οικονομικού επιτελείου για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στα λειτουργικά έξοδα του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας και συμπίεση των κονδυλίων για τις αμυντικές δαπάνες, προκειμένου -σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών- να μην οδηγηθούμε σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές μισθών και συντάξεων από αυτές που έχουν ήδη αποφασιστεί...
 
ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου