Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΝΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

TΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ drougos.gr



Συνεχώς Αυξανόμενη Αντίδραση του Ιράκ κατά της Τουρκίας


Στις 19 Οκτωβρίου  η Ιρακινή κυβέρνηση δια στόματος του απόστρατου αξιωματικού της Ιρακινής Αεροπορίας και μέλους της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας, Iskander Witwit, πρότεινε στην περιφερειακή Διοίκηση του Νοτίου Κουρδιστάν να δεχθεί την ανάπτυξη Ιρακινών στρατευμάτων στην μεθόριο με την Τουρκία έτσι ώστε να σταματήσουν οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο Κουρδικό έδαφος και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί   κατά των Κουρδικών περιοχών με το πρόσχημα της εξουδετέρωσης Κούρδων Μαχητών του PKK.


Ο ίδιος ιρακινός αξιωματούχος ανέφερε ότι η ιρακινή Κυβέρνηση εξετάζει την άρση της συμφωνίας που έχει υπογραφεί με την Τουρκία και επιτρέπει την στάθμευση τουρκικών στρατευμάτων σε ιρακινές περιοχές θεωρώντας  ότι αυτή η συμφωνία απειλεί την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και επιτρέπει στην Τουρκία να αναλαμβάνει τέτοιας μορφής στρατιωτικές δράσεις

«Η Τουρκία ξεκίνησε πρόσφατα τη διεξαγωγή μιας πολιτικής παρέμβασης στις υποθέσεις των γειτονικών περιφερειακών χωρών», είπε.

«Αυτή η αδικαιολόγητη παρέμβαση έχει επηρεάσει έντονα τις σχέσεις μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας και απειλεί και την περαιτέρω ανάπτυξή τους.»

Το  Ιράκ είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει κυβέρνηση Ερντογάν να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ, αλλά παρ ‘όλα αυτά η Άγκυρα συνεχίζει να παρεμβαίνει προσπαθώντας να δημιουργήσει χάος στο εσωτερικό του .

«Η Τουρκία συνεργάζεται με ορισμένες πολιτικές δυνάμεις στο Ιράκ με σκοπό την αποσταθεροποίηση την διάσπαση και την καταστροφή του Ιράκ

Υπό το πρίσμα αυτό το Ιράκ πρέπει να επανεξετάσει τις σχέσεις του με την Τουρκία.

Η Βουλγαρία Αγοράζει F-16 από την Πορτογαλία


Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που θέλουν τη Ρουμανία να αποκτά μεταχειρισμένα F-16 από την Πορτογαλία. Σειρά έχει τώρα η Βουλγαρία, η οποία σχεδιάζει να αγοράσει μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 επίσης από την Πορτογαλία, αναφέρουν οικονομικά δημοσιεύματα στα Σόφια.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης της Βουλγαρίας θα αποφασίσει να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη σε απευθείας διαπραγματεύσεις, με τις συνομιλίες να διεξάγονται με μεμονωμένες κυβερνήσεις και όχι με εταιρείες.
Η αξία της πιθανής συμφωνίας με την Πορτογαλία αναφέρεται σε 400 εκατομμύρια δολάρια, για συνολικά 9 F-16 Block 15 MLU.

Το Καζακστάν Επεκτείνει τη Στρατιωτική Συνεργασία με την Τουρκία


Η τουρκική εταιρεία Otokar  ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τεθωρακισμένων οχημάτων στην Τουρκία, κατασκευάζει ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης στο Καζακστάν.
Το μνημόνιο συνεργασίας για την κοινή οργάνωση της παραγωγής στο Καζακστάν των τεθωρακισμένων οχημάτων Cobra (4×4) υπεγράφη στις 12 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια ενός εμπορικού και επενδυτικού φόρουμ μεταξύ των δύο πλευρών, με την παρουσία του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.
Προηγουμένως, η Otokar παρέδωσε μια μικρή παρτίδα οχημάτων Cobra στο Καζακστάν. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι του Καζακστάν είχαν συνομιλίες για μια πιθανή συνεργασία με τα τουρκικά ναυπηγεία στην Κωνσταντινούπολη.
Κρίνοντας από τον αριθμό των παραπάνω προγραμμάτων που έχουν φτάσει ήδη σε συμφωνίες ή τις διαπραγματεύσεις, η Τουρκία και το Καζακστάν αναμένεται να συνεργαστούν σε στρατηγικό επίπεδο στον τομέα της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας.

Το Ιράκ Υπέγραψε για Απόκτηση Επιπλέον 18 F-16


Tην Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Άμυνας του Ιράκ ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μια σύμβαση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προμήθεια μιας δεύτερης παρτίδας από 18 μαχητικά αεροσκάφη F-16, αναφέρει το Reuters.
Η σύμβαση είναι μέρος μιας συμφωνίας που αφορά την αγορά 36 μαχητικών αεροσκαφών για την ανοικοδόμηση της Ιρακινής Πολεμικής Αεροπορίας. Η σύμβαση για την πρώτη παρτίδα των 18 αεροσκαφών υπεγράφη το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, και έχει μια εκτιμώμενη αξία 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα πρώτα αεροσκάφη θα παραδοθούν τον Σεπτέμβριο του 2014.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας Sadoun al-Dulaimi, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με Αμερικανούς αξιωματούχους στη Βαγδάτη μίλησε με δημοσιογράφους, «το (νέο) συμβόλαιο δεν είναι διαφορετικό από την πρώτη σύμβαση όσον αφορά τις τεχνικές και οικονομικές λεπτομέρειες.
Η παράδοση θα ολοκληρωθεί το 2018.» Σύμφωνα με τον Dulaimi, υπάρχουν συζητήσεις με τις αμερικανικές αρχές για την αγορά αμυντικών συστημάτων και ελικοπτέρων AH-64 Apache.
Αυτό το μήνα, υπογράφηκαν επίσης στρατιωτικές συμβάσεις με τη Ρωσία και την Τσεχία. Σύμφωνα με ιρακινές εκτιμήσεις, η χώρα δεν θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της πριν από το 2020.

Σύντομα σε Υπηρεσία ο Μεγάλου Βεληνεκούς Πύραυλος Κρουζ X-101


Στις αρχές του 2013, η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία θα υιοθετήσει ένα μεγάλου βεληνεκούς πύραυλο κρουζ, κωδικοποιημένος ως X-101.
O Χ-101 είναι τρεις ή τέσσερις φορές βαρύτερος από τον Χ-555. Ως εκ τούτου, μπορεί να μεταφερθεί μόνο από τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 και Tu-95.
Στις αρχές του 2013, η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία θα υιοθετήσει ένα μεγάλου βεληνεκούς πύραυλο κρουζ, κωδικοποιημένος ως X-101, αναφέρει η εφημερίδα «Izvestia», επικαλούμενη μια πηγή της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο πύραυλος Κρουζ X-101, ο οποίος επί του παρόντος βρίσκεται στο στάδιο των πτητικών δοκιμών, στην πραγματικότητα θα είναι ο πρώτος υψηλής ακρίβειας μη πυρηνικός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην «Izvestia», ο X-101 είναι ένας υποηχητικός πύραυλος Κρουζ μεγάλης εμβέλειας. Το βλήμα είναι εξοπλισμένο με σύστημα πλοήγησης GLONASS.
Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του (X-555), ο νέος πύραυλος θα καταστρέφει μικρού μεγέθους (2-3 μέτρα) κινούμενους στόχους, όπως ένα κινούμενο όχημα.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι υπάρχει μια πυρηνική έκδοση ενός νέου πυραύλου – X-102.
O Χ-101 είναι τρεις ή τέσσερις φορές βαρύτερος από τον Χ-555. Ως εκ τούτου, μπορεί να μεταφερθεί μόνο από τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 και Tu-95. Το Tu-22 θα συνεχίσει να μεταφέρει τον Kh-555.
Σύμφωνα με την «Izvestia», η εμβέλεια του X-555 είναι 2.000 χιλιόμετρα (πολεμικό βάρος κεφαλής – 200 κιλά), ενώ η εμβέλεια του X-101 αναφέρεται με 10.000 χιλιόμετρα – (πολεμικό βάρος κεφαλής – 400 κιλά. To CEP (πιθανότητα κυκλικού σφάλματος) του X-101 είναι πολύ μικρότερο των 25-30 μέτρων του Χ-555.


Μεγάλη Στρατιωτική Άσκηση των Τούρκων κατά Μήκος των Συνόρων με την Συρία!


Κάποιοι αναλυτές αναφέρουν για προετοιμασία  εν όψει εισβολής εντός του Σαββατοκύριακου Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK), πραγματοποίησαν στρατιωτική άσκηση την χθες και σήμερα κοντά στα σύνορα της Συρίας, κοντά στην πόλη της Συρίας Kobani.
θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα από την Mürşitpınar στρατιωτική μονάδα στην περιοχή Suruç Şanlıurfa συμμετείχαν στην άσκηση, η οποία έδειξε την ετοιμότητα του στρατού για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής κατά της χώρας γράφουν τα ΜΜΕ της Τουρκίας
Μονάδες πυροβολικού είχαν στοχεύσει την Πέμπτη σαν στόχο το Kobani, μια από τις πόλεις που ελέγχονται από ομάδες Κούρδων στη Συρία. Πηγές λένε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις της Πέμπτης φαίνεται να είναι μια επίδειξη της στρατιωτικής θα μπορούσε να στοχεύει το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το πολιτικό παρακλάδι του  κόμματος εργαζομένων του Κουρδιστάν (PKK), στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου