Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Δάνειο 30 ετών με την αποπληρωμή να αρχίζει σε 10 χρόνια θα λάβει η Κύπρος

Λευκωσία: Δάνειο διάρκειας 30 ετών, με την αποπληρωμή να αρχίζει δέκα χρόνια μετά την υπογραφή του Μνημονίου και με επιτόκο που δεν θα ξεπερνά το 3%, θα λάβει από την Τρόικα η Κύπρος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των δύο πλευρών.

Εκτιμάται ότι το 2016, το κράτος θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4%, αρκετό για να καλύψει τους τόκους του δανείου, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο πριν από το τέλος του 2013, η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι σε θέση να αξιοποιήσει οικονομικά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12.


Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι σε περίπτωση που δεν θα είναι βιώσιμο, η Κυβέρνηση, προκειμένου να διατηρήσει υπό τον έλεγχο της τη CYTA, προσανατολίζεται να συζητήσει θέμα ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Γάλακτος, του Συμβουλίου Ελαιοκομικών Προϊόντων, των Κυπριακών Αερογραμμών, του Χρηματιστηρίου Αξιών Κυπρου και του Κρατικού Λαχείου.

Όσον αφορά τις αποκοπές ωφελημάτων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως πληροφορείται το ΡΙΚ, η κατ αρχήν συμφωνία με την Τρόικα αγγίζει και τα επιδόματα βάρδιας.

Από την πρώτη πρώτου του 2013 θα υπάρξει μείωση του επιδόματος βάρδιας σε κρατικούς υπαλλήλους, ωρομίσθιο προσωπικό και κρατικούς αξιωματούχους, κατά 15%.

Παράλληλα θα υπάρξει μείωση των επιδομάτων συντήρησης εξωτερικού, επίσης κατά 15%, ενώ θα φορολογούνται πλέον επιδόματα γραμματειακών υπηρεσιών, παραστάσεως και φιλοξενίας.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου