Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ο εφιάλτης του Σαμαρά


-Οι Γερμανοί θέλουν να συνδέσουν την εκταμίευση της δόσης με Νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους.
 - Απαιτούν να ξεκινήσει η διαδικασία για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε και αποσυνδέουν το θέμα της ονομασίας.

Βαρύ είναι το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου, με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και την Ελλάδα να έχουν περιοριστεί σε ρόλο θεατή.

Στις Βρυξέλλες υπάρχει ένα κενό, περίπου 10 δισ. ευρώ για να ολοκληρωθεί η συμφωνία στο σχέδιο βιωσιμότητας του χρέους.

Οι Γερμανοί αρνούνται πεισματικά το ''κούρεμα'' έχοντας την ίδια πάντα δυσπιστία και τιμωρητική διάθεση απέναντι στην Ελλάδα. Έχοντας βέβαια και τις δικές τους επιδιώξεις.


Το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί και προβλέπει την επανατοποθέτηση του πήχη για το χρέος στο 124%, φαίνεται να παρουσιάζει ένα κενό 10 δισ. ευρώ, που δεν καλύπτεται από την παραίτηση της ΕΚΤ από τα κέρδη που αποκομίζει από τα ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου ούτε από την επιμήκυνση, τη μείωση των επιτοκίων και την επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

Τα 10 δισ. που λείπουν για να θεωρηθεί ρεαλιστικό το σχέδιο βιωσιμότητας του χρέους, όσο μπορεί να πει κανείς κάτι τέτοιο, θα πρέπει να προέλθουν από ''κούρεμα''. Δηλαδή να χάσουν τους τόκους και τα κέρδη τους οι δανειστές. Όμως ούτε για αυτό το ποσό των 10 δισ. ευρώ δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε κούρεμα οι δανειστές.

Αντίθετα, οι Γερμανοί θέλουν να συνδέσουν την καταβολή της δόσης με τη συμφωνία ΕΕ-ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους. Και επειδή αυτή η συμφωνία χρειάζεται 10 δισ. για να κλείσει, αυτά τα 10 δισ. θα συνδεθούν με Νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα.

Η προοπτική αυτή αποτελεί τον εφιάλτη του κ. Σαμαρά αν και τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Οι Γερμανοί προωθούν την έναρξη των διαδικασιών ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε χωρίς να έχει επιλυθεί το θέμα της ονομασίας. Υπενθυμίζουμε ότι το ενδεχόμενο αυτό παρεμποδίστηκε από το βέτο του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι.

Όπως όλα δείχνουν το Σκοπιανό ''στοιχειώνει'' την πολιτική πορεία του Αντώνη Σαμαρά.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου