Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Έτοιμοι για όλα οι αγρότες

Σε ενίσχυση των μπλόκων τους σε όλη τη χώρα προχωρούν το Σαββατοκύριακο οι αγρότες οι οποίοι βγάζουν στους δρόμους και στα κατά τόπους σημεία συγκέντρωσης όσο το δυνατόν περισσότερα γεωργικά οχήματα! 

Οι αγρότες μιλούν για παλλαϊκό ξεσηκωμό και καλούν στο πλευρό τους και άλλες κοινωνικές ομάδες, ενώ απειλούν με αποκλεισμούς εθνικών δρόμων αλλά και κάθοδο με τρακτέρ ή πούλμαν στην Αθήνα.

Οι αγροτοσυνδικαλιστές σκληραίνουν τη στάση τους και αφήνουν κάθε ενδεχόμενο ανοικτό, με το Πανελλήνιο Συντονιστικό τους Όργανο να κάνει λόγο για εμπαιγμό από πλευράς κυβέρνησης και να χαρακτηρίζει «ψίχουλα» τις παροχές, που τους δίνονται. 

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στον Πλαταμώνα, οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα.

Τις τελικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τις κινητοποιήσεις τους, οι αγρότες θα τις λάβουν την Κυριακή το μεσημέρι, στη σύσκεψη που θα γίνει στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα. Εκεί θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου Αγροτών , προκειμένου να καθορίσουν από κοινού των αγώνα τους.

Αθ.Τσαυτάρης: Tα προβλήματα δε λύνονται με εκβιαστικές λύσεις

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έστειλε μήνυμα από τη μεριά της κυβέρνησης στους αγρότες, λέγοντας πως τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με διάλογο, κατανόηση και υπομονή και όχι με ανακρίβειες, ψεύδη και εκβιαστικές κινήσεις, προσθέτοντας πως λύσεις στα αγροτικά θέματα δεν δίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού.

Ο κ. Τσαυτάρης κατέστησε σαφές πως το υπουργείο «προσπαθεί καθημερινά να λύσει ό,τι πρόβλημα μπορεί, στο μέτρο του εφικτού και του επιτρεπτού με βάση τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας». 

«Βασικό αίτημα των αγροτών να πουλάνε τα προϊόντα χωρίς μεσάζοντες»


«Οι εκπρόσωποι των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων αντιπροσωπεύουν το πελατειακό κομματικό σύστημα και όχι τον απλό αγρότη» υποστήριξε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, τεχνικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών.

Πρόσθεσε ότι το βασικό αίτημα του παραγωγού δεν είναι μόνο οι επιχορηγήσεις για μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά πως θα μπορέσει ο παραγωγός να πουλάει μόνος του τα προϊόντα του χωρίς μεσάζοντες, οι οποίοι καρπώνονται το μεγαλύτερο μέρος του κέρδους.

Η εικόνα στα μπλόκα

Στη Θεσσαλία οι αγρότες παραμένουν στον κόμβο της Νίκαιας επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών -Θεσσαλονίκης . Στο Νομό Ημαθίας. 

Οι Σερραίοι αγρότες έχουν στήσει μπλόκα στην κομβική διασταύρωση του δημοτικού διαμερίσματος Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Σερρών -Θεσσαλονίκης και Σερρών –Προμαχώνα, στον κόμβο των Κερδυλλίων παραπλεύρως της εθνικής οδούς Σερρών – Καβάλας, ενώ μία μικρότερη δύναμη αγροτών με τρακτέρ βρίσκεται έξω από το Ροδολίβος, του δήμου Αμφιπόλεως. Πάντως, και οι Σερραίοι αγρότες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πάνε Προμαχώνα και να κλείσουν τα σύνορα με Βουλγαρία.

Οι αγρότες σε Δράμα και Καβάλα ενισχύουν ολοένα και περισσότερο το μπλόκο που έχει στηθεί στο τμήμα της εθνικής οδού Καβάλας -Δράμας στο ύψος της κοινότητας Λυδίας, ενώ παρατεταγμένα συνεχίζουν να έχουν τα τρακτέρ τους στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκινογείων. Μάλιστα, δημιουργήθηκε και ένα νέο μπλόκο από πατατοπαραγωγούς Δράμας στο ύψος Οχυρού στο Κάτω Νευροκόπι.

Σε Έβρο και Ροδόπη, οι αγρότες έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους έξω απο το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Ζάχαρης, στις Φέρες και στον κόμβο Καλλίστης, επί της εθνικής οδού Κομοτηνής - Ξάνθης.

Όπως όλα δείχνουν οι αγρότες δεν κάνουν βήμα πίσω στις διεκδικήσεις τους, παρά το «πακέτο» μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σε μια κίνηση για να εκτονωθεί η κατάσταση. Τουναντίον, ο αγροτικός κόσμος κάνει λόγο για «εμπαιγμό» και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν την Κυριακή, σε πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα.
 
ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου