Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Μετά την αποκάλυψη για καθορισμό των παραμέτρων από κυβέρνηση και ΚΤ Θύελλα αντιδράσεων για τον τρόπο υπολογισμού της PIMCO

Λευκωσία: Επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας διατυπώνουν εκλογικά επιτελεία και κόμματα, με αφορμή αποκαλύψεις στον Τύπο, ότι στον υπολογισμό του ύψους του ποσού ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η PIMCO κινήθηκε στη βάση των παραμέτρων που τις είχαν καθορίσει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και η κυπριακή κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του επιτελείου του Νίκου  Αναστασιάδη, Ιωάννης Κασουλίδης, ανέφερε ότι οι νέες αποκαλύψεις φανερώνουν ότι οι υπολογισμοί της PIMCO έγιναν στη βάση φόρμουλας της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ.


«Η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ», τόνισε, «έχει υποθηκεύσει το μέλλον αυτού του τόπου και την ίδια ώρα παραπλανεί και ρίχνει την ευθύνη των πράξεων της σε όλους του άλλους».

Αναφέρει επίσης ότι οι σημερινές αποκαλύψεις, ουδόλως απαλλάσσουν τις τράπεζες και τους τραπεζίτες από τις βαρύτατες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση και επεσήμανε πως επί αυτών των ευθυνών, ο Νίκος Αναστασιάδης δεν θα επιδείξει καμία ανοχή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου, δήλωσε πως για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται ο ερασιτεχνισμός και η ανεπάρκεια των κυβερνώντων, να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της Κύπρου και να διεκδικήσουν τους καλύτερους όρους της δανειακής σύμβασης για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

«Πρόκειται», είπε ο κ.Φωτίου, «για άλλο ένα ολέθριο σφάλμα και επικίνδυνο ακροβατισμό της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας, στην προσπάθειά τους να φορτώσουν στο τραπεζικό σύστημα ολόκληρη την ευθύνη για την προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης».

Οι Οικολόγοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι έχει απλώσει πέπλο μυστηρίου γύρω από την υπόθεση.

«Διαχειρίζονται μόνοι τους», αναφέρει ανακοίνωση του Κινήματος, «τα κρίσιμα θέματα της οικονομίας και μετά έχουν το θράσος να επιρρίπτουν σε άλλους τις ευθύνες».

Λόγο για «οικονομικό χαρακίρι» κάνει η ΟΕΒ σχολιάζοντας τις πληροφορίες για τον τρόπο καθορισμού των όρων εντολής της PIMCO.

«Καλούμε τους υπεύθυνους», αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΕΒ, «να πληροφορήσουν την κοινή γνώμη με πλήρη διαφάνεια για το τι ακριβώς συνέβη, ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε παραπέρα την οικονομία, την απασχόληση, τις επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα».

Επαρκείς εξηγήσεις από Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα ζητά η ΟΗΟ-ΣΕΚ σε σχέση με σημερινά δημοσιεύματα για απάντηση της PIMCO προς το Διοικητή της Κεντρικής, Πανίκο Δημητριάδη, ότι χρησιμοποίησε πληροφορίες και δεδομένα που της δόθηκαν για ετοιμασία της έκθεσής της.

Σε ανακοίνωσή της η ΣΕΚ διερωτάται «ποιοι και στη βάση ποιών οδηγιών έδωσαν τις υποθέσεις εργασίας και τα μακροοικονομικά δεδομένα, με αποτέλεσμα να καταδεικνύονται υψηλά ποσά, μέσα από τη μελέτη της Pimco, για κάλυψη των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

Διερωτάται επίσης κατά πόσο «η Κυβέρνηση και η Διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας ήταν ή όχι ενημερωμένοι για τα στοιχεία που δόθηκαν στην Pimco».

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου