Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

«Πολύ ικανοποιημένη» η Μέρκελ που η Κύπρος δεν χρεοκόπησε!!!

Την ικανοποίηση τους για την επίτευξη συμφωνίας για την Κύπρο και την αποφυγή χρεοκοπίας εκφράζουν ένας ένας από το πρωί οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε «πολύ ικανοποιημένη» με την έκβαση των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της Κύπρου, η οποία απέτρεψε, όπως είπε, τη χρεοκοπία ενός κράτους - μέλους της ευρωζώνης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην πόλη Λάνγκεφελντ της νοτίου Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «δίκαιη» τη συμφωνία για την Κύπρο, υπό την έννοια ότι διασφαλίζει ότι για την επίλυσή της θα απαιτηθεί να πληρώσουν εκείνοι που «συνεισέφεραν» στη δημιουργία της.


«Είμαι πολύ ικανοποιημένη που χθες βράδυ βρέθηκε μία λύση που στάθηκε ικανή να αποτρέψει μια χρεοκοπία», είπε η Μέρκελ.

Την ίδια ώρα ο  πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, απηύθυνε έκκληση στις Κυπριακές Αρχές να επιδείξουν υπευθυνότητα όσον αφορά την υλοποίηση του σχεδίου διάσωσης που αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Αν και υποστήριξε ότι το σχέδιο θα λειτουργήσει, τόνισε ότι είναι αδύνατο να γίνει οποιαδήποτε οικονομική πρόβλεψη για την Κύπρο και ότι δεν είναι σε θέση να αποτιμήσει τις συνέπειες που θα υπάρξουν.

Ωστόσο, σημείωσε πως το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου δεν ήταν πλέον βιώσιμο ενώ υπογράμμισε πως η Κύπρος μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της Ευρώπης.

Για ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχέδιο για την αντιμετώπιση των σημερινών οικονομικών προκλήσεων της Κύπρου έκανε λόγο σε σημερινή ανακοίνωσή της, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι «το σχέδιο επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των δύο προβληματικών τραπεζών και προστατεύει πλήρως τις ασφαλισμένες καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες».

Στη συνέχεια, η κ. Λαγκάρντ επισημαίνει ότι η συμφωνία «αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος, μέσω μιας σαφούς στρατηγικής που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και δεν επιβαρύνει υπερβολικά τον Κύπριο φορολογούμενο. Αυτή η συμφωνία παρέχει τη βάση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι το κλειδί για την στήριξη της ανάπτυξης» όπως τονίζει.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτήρισε δίκαιο το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου εκτιμώντας ότι αυτό θα επιτρέψει τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα.
«Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι δίκαιο για όλες τις πλευρές» τόνισε ο Γερμανός υπουργός παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους, στο Βερολίνο, το σχέδιο που εκπονήθηκε τη νύχτα στις Βρυξέλλες.

«Με τη λύση που βρέθηκε, η Κύπρος έχει μια καλή ευκαιρία να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η εξεύρεση της λύσης αυτής ήταν μια «επίπονη» διαδικασία.
«Είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος, ακόμα κι αν δεν είναι ο ευκολότερος» τόνισε και υπογράμμισε ότι η Κύπρος έχει ένα μακρύ, δύσκολο δρόμο μπροστά της για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της. Ωστόσο, όπως είπε, το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης είναι η καλύτερη ευκαιρία για να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπαι, αναφέρει ότι η συμφωνία για την Κύπρο είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον στην χώρα στην Ευρωζώνη.

Σχολιάζοντας την χθεσινοβραδινή απόφαση του Eurogroup για την Μεγαλόνησο, ο κ. Ρόμπαϊ τονίζει ότι το επείγον της κατάστασης ήταν ο λόγος που σε τόσο σύντομο διάστημα συνεδρίασε το Eurogroup.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου