Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Οι τέσσερις «νάρκες» της κυβέρνησης

Οι τέσσερις «νάρκες» της κυβέρνησης
Με πορεία σε ναρκοπέδιο μοιάζουν οι επόμενες ημέρες για την κυβέρνηση. Και αυτό γιατί ένα λάθος μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Ο «φάκελος Κύπρος» ξύπνησε μια σειρά από εφιάλτες στο Μέγαρο Μαξίμου.   Τα σημεία υπέρτασης στην κυβέρνηση γίνονται εντονότερα εν όψει της νέας έλευσης της τρόικας στην Αθήνα, που τώρα τοποθετείται στα μέσα Απριλίου. 
Σύμφωνα με κυριακάτικη εφημερίδα οι δανειστές αναμένεται να επιστρέψουν με ακόμη πιο άγριες διαθέσεις και να προβάλουν σαν μπαμπούλα τις εξελίξεις στην Κύπρο για να κάμψουν τις όποιες αντιδράσει της κυβέρνησης. Στόχος τους να περάσουν τα πάντα: από τις απολύσει στο Δημόσιο μέχρι τις λίγες δόσεις σε εφορία και ΙΚΑ.

Οι βασικές νάρκες που έχει μπροστά της η κυβέρνηση Σαμαρά είναι:
1. Η κυβέρνηση εδώ και καιρό δέχεται μια σειρά διακριτικών πιέσεων σε ότι αφορά την πώληση της ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, με τη Ρωσία να επιθυμεί την αγορά τους και τους Αμερικανούς να μην θέλουν όμως την εμπλοκή της.
2. Το θέμα της ΑΟΖ. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να περάσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη γραμμή ότι η χάραξη των ΑΟΖ δεν είναι απλώς θέμα κρατών, αλλά θέμα Ε.Ε. Όσα εξελίσσονται και ιδιαίτερα το «κλείσιμο του ματιού» του Ρώσου πρωθυπουργού Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στην Άγκυρα για τις ενστάσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ δυσκολεύουν τα πράγματα για την ελληνική πλευρά.
3. Το σκηνικό στις αποκρατικοποιήσεις γίνεται πιο δύσκολο. Ακόμη και η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ έχει εξελιχθεί σε γόρδιο δεσμό για την κυβέρνηση, με τις πιέσεις να αυξάνονται.
4. Με αφορμή το ενδεχόμενο νέων μέτρων τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, καθώς το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ έχουν τονίσει ότι δεν πρόκειται να τα ψηφίσουν.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αντώνης Σαμαράς καλείται να επανασχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του με τα επόμενα εικοσιτετράωρα να είναι πολύ δύσκολα.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου