Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Απείλησε με παραίτηση ο Αναστασιάδης και πρόωρες εκλογές

-Κατώτεροι των περιστάσεων για μια ακόμη φορά οι Ευρωπαίοι
- Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη το Eurogroup - Θα πραγματοποιηθεί σήμερα και όχι το πρωί της Δευτέρας όπως διέρρευσε
- Ούτε βήμα πίσω από το ΔΝΤ, απαιτεί ακόμα συγχώνευση Κύπρου και Λαϊκής
- «Αν επιμείνετε, γυρίζω στην Κύπρο, παραιτούμαι και θα το μετανιώσετε» είπε ο Νίκος Αναστασιάδης
- Απορρίφθηκε πρόταση των πολιτικών αρχηγών από την τρόικα
- Πρόταση ΣΟΚ της Τρόικας για «κούρεμα» 50%-60% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου
-Τους έβαλε φωτιές o Πρόεδρος της Δημοκρατίας
-Παίζει το τελευταίο του χαρτί
-«Η βάζετε την Τράπεζα Κύπρου στο πακέτο της συμφωνίας, η θα πάμε σε πρόωρες εκλογές στην Κύπρο» 

Φωτιά έβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στους ευρωπαίους διαπραγματευτές.

Σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες του newsit.com.cy από τις Βρυξέλλες, ο Νίκος Αναστασιάδης, τα παίζει όλα για όλα στο τραπέζι και μόλις πριν από λίγο, έριξε μία βόμβα μεγατόνων στους εταίρους μας, προειδοποιώντας, ότι εάν πτωχεύσουν την Κύπρο, θα συμπαρασύρει μαζί της , την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Η δήλωση του ήταν χαρακτηριστική, «Εγώ σας στέλνω τη μια πρόταση, δεν την δέχεστε. Σας στέλνω την άλλη, το ίδιο. Τι θέλετε άλλο να κάνω. Θέλετε να με αναγκάσετε να παραιτηθώ; Αν το θέλετε, πέστε το μου» φέρεται να ανέφερε προς τους Ευρωπαίους συνομιλητές του και την Διευθύντρια του ΔΝΤ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αντιδρώντας στις πιέσεις που δέχτηκε, κατά την διάρκεια συνάντησης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πηγή του Προεδρικού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε αναφορικά με την Τράπεζα Κύπρου, ότι με βάση αυτά που ζητούν οι διεθνείς δανειστές της Λευκωσίας, σε έξι μήνες η τράπεζα θα χρεοκοπήσει.

Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες και καθοριστικές για το μέλλον και την επιβίωση της κυπριακής οικονομίας, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης, φρόντισε να δείξει τους ευρωπαίους εταίρους του, ότι δεν αστειεύεται και είναι έτοιμος να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα.

Tο μέλλον μιας χώρας, το μέλλον ενός ολόκληρου λαού στον αέρα. Και οι «ηγέτες» στον κόσμο των αριθμών τους, των απαιτήσεών τους, των πολιτικών παιχνιδιών τους. Να διαπραγματεύονται, να απαιτούν. Το Eurogroup επρόκειτο να αρχίσει στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής. Πήρε αναβολή δυο ωρών. Δεν άρχισε ούτε στις 21:00. Πήγε για τις 22:00. Ούτε και τότε άρχισε.

Περίπου στις 22:45 μεταδόθηκε η πληροφορία πως η συνεδρίαση ξεκίνησε. Ξαφνικά όμως, το twitter πήρε φωτιά. Άρχισαν τα μηνύματα πως το Eurogroup δεν είχε ξεκινήσει. Κι ας είχε βγει λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, να δηλώσει πως η κρίσιμη συνεδρίαση ξεκίνησε και απαιτείται ψυχραιμία.

Αποδείχθηκε ότι το Eurogroup δεν είχε ξεκινήσει. Πως ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Γερούν Ντάισελμπλουμ απλώς ενημέρωνε τους υπουργούς Οικονομικών για τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν ανάμεσα στον πρόεδρο της Κύπρου και τους Ζοζε Μπαρόζο, Χέρμαν βαν Ρομπάι, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κύπρου συνέχιζε τις διαπραγματεύσεις.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εμμένει στην απαίτηση για συγχώνευση της τράπεζας Κύπρου με την Λαϊκή. Οι πολικοί αρχηγοί στην Κύπρο πρότειναν να επωμιστούν όλες οι τράπεζες τα 9,2 δισ. που χρωστά η Λαϊκή στο ELA, μεταδίδει το newsit.com.cy. Αλλά η απάντηση ήταν αρνητική.

Και η τρόικα προτείνει τώρα «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου κατά 50%-60%. Μια πρόταση που δε γίνεται δεκτή από την κυπριακή πλευρά.

Το ΔΝΤ και η Γερμανία επιμένουν στην συγχώνευση της «καλής» Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου, μαζί όμως με τις υποχρεώσεις της πρώτης στον ELA , που ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ. Κατά τους υπολογισμούς της Λευκωσίας αυτό θα επιφέρει τόσο πολλά βάρη στην Τράπεζα Κύπρου, ώστε ουσιαστικά θα την οδηγήσει σε εκκαθάριση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη Λαϊκή.

Στην περίπτωση αυτή η ρευστότητα, που θα αντλήσει η Τράπεζα Κύπρου από την ΕΚΤ θα είναι μόνον 3 δισ. ευρώ.

Η εμμονή του ΔΝΤ προκάλεσε νωρίτερα φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον κ. Αναστασιάδη και την Κριστίν Λαγκάρντ. «Αν επιμείνετε, θα γυρίσω στην Κύπρο, θα παραιτηθώ και θα πάμε σε πρόωρες εκλογές, να αποφασίσει ο κυπριακός λαός», φέρεται να είπε ο κ. Αναστασιάδης, προειδοποιώντας πως «θα το μετανιώσετε!»

ΠΗΓΗ newsit.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου