Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Πάνω από το 50% των καθηγητών υπέρ της απεργίας

Απεργία σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% ψηφίζουν οι καθηγητές σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα σε 5 από τις 86 ΕΛΜΕ στις οποίες διεξάγεται από το πρωί ψηφοφορία επί της πρότασης της ΟΛΜΕ  για απεργία την Παρασκευή 17 Μαίου, πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων και από τις 20 ώς τις 24 Μαΐου.

Ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το «τοπίο» καθώς αρκετοί εκπαιδευτικοί δεν έχουν ψηφίσει ακόμα. Οι κάλπες αναμένεται να παραμείνουν ανοιχτές έως αργά το απόγευμα.

Σε περιφερειακές ΕΛΜΕ που συνεδρίασαν τη Δευτέρα το κλίμα ήταν  υπέρ της κινητοποίησης   και η συμμετοχή εκπαιδευτικών στη διαδικασία ήταν  μεγάλη.

Η ΟΛΜΕ πάντως ζήτησε συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς και σήμερα το απόγευμα στις 6.30 εκπρόσωποι του Δ.Σ θα συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα ενώ για την Τετάρτη έχει προγραμματισθεί συνάντηση με τον Μ. Κεφαλογιάννη από τη πλευρά της Ν.Δ.

Για να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία επί της εισήγησης, σε κάθε Γενική Συνέλευση απαιτείται συμμετοχής τουλάχιστον 30% των εγγεγραμμένων μελών των Σωματείων ή αν κάτι άλλο προβλέπει των Καταστατικών τους.

Αύριο θα συνέλθουν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ στην Αθήνα για να λάβουν την οριστική απόφαση.
Η  εισήγηση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για κινητοποιήσεις είναι η εξής:
  
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ προτείνει στις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ της χώρας, τα εξής:
Πρόγραμμα Δράσης:
1.      Δευτέρα, 13/5 ενημερώσεις στους συλλόγους διδασκόντων όλων των σχολείων
2.      Τρίτη, 14/5 σύγκληση Γ.Σ. των ΕΛΜΕ της χώρας
3.      Τετάρτη, 15/5 σύγκληση Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ στην Αθήνα
4.      24ωρη απεργία την Παρασκευή 17/5 και 5νθήμερη απεργία από 20/5 έως 24/5/2013
5.      Νέες Γ.Σ. των ΕΛΜΕ στις 23/5 και ΓΣ προέδρων στις 24/5 για επανεκτίμηση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Το παραπάνω πρόγραμμα δράσης έχει ως γενικό πλαίσιο αιτημάτων τα αιτήματα που υπερψηφίστηκαν από την τελευταία Γ.Σ. των Προέδρων  
1.      Καμία απόλυση εκπαιδευτικού – Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών
2.      Άμεση απόσυρση του Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις
3.      Άμεση κατάργηση των νόμων για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο (ν.4093/12 και 4057/12) που έχει θέσει υπό διωγμό τους εκπαιδευτικούς
4.      Απόσυρση του ΠΔ για την Αξιολόγηση. Κατάργηση του ν.4142/13 για την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας
5.      Διασφάλιση των οργανικών θέσεων που απειλούνται από την αύξηση του διδακτικού ωραρίου (ν.4152/13, παρ. Θ). Κατάργηση του ν.4152/13.
6.      Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα των νεότερων. Κατάργηση του ν.4024/2011
7.      Καμία κατάργηση – συγχώνευση σχολείου. 25 μαθητές κατ’ ανώτατο όριο στην τάξη
8.      Να μην περάσουν τα σχέδια νόμων για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα το προηγούμενο διάστημα
9.      Όχι στις μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν τη δημόσια εκπαίδευση.
Οι παρατάξεις που εισηγούνται την παραπάνω πρόταση δεσμεύονται ηθικά και συνδικαλιστικά ότι δεν θα προχωρήσουν στην ψήφισή της χωρίς μαζικές Γ.Σ. (κατεύθυνση συμμετοχής τουλάχιστον 30% των εγγεγραμμένων μελών των Σωματείων ή στη βάση των Καταστατικών τους) και όχι με αποφάσεις Δ.Σ.

Εμφύλιος ΟΛΜΕ - ΑΔΕΔΥ
Διαστάσεις παίρνει η διαφωνία των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ με τους συναδέλφους τους της ΑΔΕΔΥ για την απόφαση της δεύτερης να μην προχωρήσει σε κήρυξη 24ωρης απεργίας στο δημόσιο τομέα την Παρασκευή, πρώτη ημέρα της εξαγγελθείσας απεργίας της ΟΛΜΕ εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.

Έτσι μετά την άρνηση των εκπαιδευτικών να συμμετάσχουν στη σημερινή απεργία, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ προχώρησε σε ανακοίνωση καταγγελία «σε όλους τους εργαζόμενους και στον ελληνικό λαό» της στάσης της πλειοψηφίας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ η οποία, όπως λέει, με τη στάση της «δίνει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση να περάσει την καταστολή ενάντια στον κλάδο μας».

Έχασαν την πρώτη νομική «μάχη» οι συνδικαλιστές

Παράλληλα, έχασε την πρώτη νομική «μάχη» η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), καθώς ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε το αίτημα της Ομοσπονδίας για έκδοση προσωρινής διαταγής, που θα «πάγωνε» την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξή τους, εν όψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Η ΟΛΜΕ έχει καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση αναστολής των αποφάσεων για επίταξη, αλλά και αίτηση ακύρωσης. Η τελευταία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις στις 7 Ιουνίου 2013 με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηρακλή Τσακόπουλο.

Στην προσφυγή της, η ΟΛΜΕ υπογραμμίζει ότι η πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών και η επίταξη των προσωπικών τους υπηρεσιών όπως και η επίταξη της χρήσης ακινήτων και κινητών μέσων που είναι απαραίτητα για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, κ.ά.

Ακόμη, η ΟΛΜΕ στην αίτησή της υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμιά «έκτακτη ανάγκη» όπως προβλέπει η νομοθεσία για την επιστράτευσή των εκπαιδευτικών και επισημαίνει ότι η όλη κατάσταση θα είχε αποφευχθεί εάν υπήρχε διάλογος από την πλευρά της κυβέρνησης και το θέμα είχε οδηγηθεί στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). 

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου