Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Μικτή εικόνα στη Wall εν μέσω αβεβαιότητας για τις προθέσεις της Fed

Dow15.091,68-26,81 -0,18%  



  Nasdaq3.438,792,21 0,06%  

Η Wall Street χθες
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς οι εικασίες ότι η Federal Reserve ενδεχομένως να εξετάζει την απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας προκάλεσαν νευρικότητα στην αγορά.

Ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε μικρές απώλειες 0,2% διολισθαίνοντας από τα ιστορικά υψηλά που σημείωσε την περασμένη Παρασκευή, ενώ ο ευρύτερος S&P κατάφερε στο κλείσιμο να ανακτήσει το θετικό πρόσημο κλείνοντας σε νέο ρεκόρ.

Τη νευρικότητα σήμερα στην αγορά πυροδότησε δημοσίευμα της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο οι αξιωματούχοι της Federal Reserve έχουν ήδη καταρτίσει ένα σχέδιο για την έξοδο της κεντρικής τράπεζας από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Επικαλούμενο τους αξιωματούχος αυτούς η Wall Street Journal αναφέρει ότι η κεντρική τράπεζα θα συρρικνώσει το πρόγραμμα αγορών με προσεκτικά βήματα και έχοντας πάντα τη δυνατότητα να επιστρέψει στις προηγούμενες αποφάσεις της. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι το χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των μέτρων εξακολουθεί να είναι αντικείμενο συζήτησης.

Μιλώντας στο Σικάγο την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίζει να παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την οικονομία για το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν νέοι κίνδυνοι από το περιβάλλον των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.

Την επενδυτική ψυχολογία στήριξαν πάντως τα μακροοικονομικά στοιχεία που έδειξαν απροσδόκητη άνοδο των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον Απρίλιο διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για πτώση.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 26,80 μονάδες (-0,18%) κλείνοντας στις 15.091,60 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 2,20 μονάδων (0,06%) και έκλεισε στις 3.438,70 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε oριακά κέρδη και έκλεισε στις 1.633,70 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 13 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Pfizer Inc κλείνοντας στα 29,32 δολ. με άνοδο 0,60 δολ. ή σε ποσοστό 2,09%. Ακολούθησαν η JP Morgan Chase με κέρδη 1,45% και κλείσιμο στα 49,67 δολ. και η Microsoft η οποία έκλεισε στα 33,03 δολ. με άνοδο 1,04%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Alcoa (-1,95%), η Intel (-1,71%) και η Du Pont (-1,02%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,23 δολ. ή σε ποσοστό 17,56% και έκλεισε στα 1,54 δολ.

Στα μάκρο της ημέρας, καλύτερα των εκτιμήσεων αποδείχθηκαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τις λιανικές πωλήσεις, ενώ την ίδια στιγμή τα επιχειρηματικά αποθέματα δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις εμφάνισαν μικρή αύξηση 0,1% τον Απρίλιο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 419,03 δισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις εμφάνισαν άνοδο 3,7%.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newsires ανέμεναν πτώση της τάξης του 0,4%.

Σημειώνεται ότι οι λιανικές πωλήσεις είναι βασικό "συστατικό" της καταναλωτικής δαπάνης, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από τα 2/3 της συνολικής ζήτησης στην αμερικανική οικονομία.

Τα επιχειρηματικά αποθέματα διατηρήθηκαν αμετάβλητα το Μάρτιο χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ την ίδια στιγμή οι πωλήσεις υποχώρησαν, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, τα αποθέματα διατηρήθηκαν στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,27 τρισ. δολ. όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,3%.

Οι πωλήσεις του Μαρτίου στο μεταξύ υποχώρησαν 1,1%.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν νωρίτερα τα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα τα οποία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις, ενώ η βιομηχανική παραγωγή και οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου έχασαν τις προβλέψεις.
 
ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου