Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Παγιδεύεται η Άγκυρα;

Ρεϋχινλί
Του Ν.Καραβαζάκη

Τρείς εκρήξεις  σήμερα στην τουρκική κωμόπολη Ρεϋχανλί, οκτώ χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, μέχρι στιγμής προκάλεσαν  40 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Στην κωμόπολη υπάρχει μεγάλος καταυλισμός σύρων προσφύγων. Απειλητικούς υπαινιγμούς προς πάσα κατεύθυνση εξαπέλυσε ο τούρκος ΥΠΕΞ Νταβούτογλου. Ο δήμαρχος του Ρεϋχανλί ανέφερε πως ” δεν πρέπει να διακοπεί η ειρηνευτική διαδικασία που έχει ξεκινήσει με τους Κούρδους “.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, βρήκε άλλη μια ευκαιρία να αναφερθεί κατά της Συρίας, εμμέσως αυτή την φορά, δεδομένου πως τις τελευταίες ημέρες πρωτοστατεί σε ψευδείς καταγγελίες ότι ο συριακός στρατός χρησιμοποιεί χημικά όπλα κατά των ανταρτών ενώ ελβετίδα παρατηρήτρια του ΟΗΕ έχει καταγγείλει το ακριβώς αντίθετο, δηλ. πως οι αντάρτες έχουν χρησιμοποιήσει το χημικό σαρίν.
Είναι σαφές πως θέλει ο Ερντογάν να ενδυναμώσει την πιθανή ανάμιξη της Τουρκίας σε περίπτωση αμερικανόπνευστης εισβολής στη Συρία. Όμως ο πρόεδρος Άσσαντ της Συρίας έχει παραχωρήσει εκτεταμένη ευθύνη φύλαξης των βορείων συνόρων του έναντι της Τουρκίας,  στους Κούρδους που έχουν συγκροτήσει πολιτοφυλακή βαριά εξοπλισμένη και τοπική αστυνομική δύναμη. Οπότε οποιαδήποτε επιχείρηση της Τουρκίας κατά της Συρίας από Βορρά, την φέρνει στρατιωτικά αντιμέτωπη με τους Κούρδους, πριν περάσει ένας μήνας από τη μεταξύ τους σύναψη πολεμικής εκεχειρίας με το PKK, το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν. Συνέπεια αυτής της εκεχειρίας είναι αφενός να αποχωρήσουν οι κούρδοι ένοπλοι μαχητές από την Τουρκία και ο τούρκικος στρατός αμέσως να μετακινήσει τον κύριο όγκο των δυνάμεών του από τη νοτιοανατολική Τουρκία στα παράλια του Αιγαίου.
Αν αυτές οι βομβιστικές επιθέσεις προκαλέσουν αντίποινα της Τουρκίας είτε κατά της Συρίας είτε κατά των Κούρδων ή μόνο του PKK, σε κάθε περίπτωση θα αναστατωθεί ο όποιος νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός των ενόπλων δυνάμεών της. Το κυριότερο όμως που μπορεί να προκύψει είτε άμεσα με πολεμικές επιχειρήσεις στα σύνορά της είτε έμμεσα από τα ανεξέλεγκτα πλήθη των προσφύγων που έχουν εισρεύσει είναι η εμπλοκή της σε απροσδιόριστες καταστάσεις με άγνωστες και γι’ αυτό άκρως επικίνδυνες για την ασφάλεια και συνοχή του τουρκικού κράτους συνέπειες. Προπάντων θα επιβεβαιώσει ότι είναι μια άκρως ασταθής και αβέβαιη πολιτικά κρατική οντότητα. Η δε εξοντωτική διαπάλη των νεοθωμανών με τους κεμαλιστές θα αναζωπυρωθεί, με το πλεονέκτημα να φεύγει από τον Ερντογάν.
Ν.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου