Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Στην Καμπότζη επέστρεψαν οι «γονατιστοί υπηρέτες»

Ο "Γονατιστός Υπηρέτης",
ένα από τα δυο φυσικά αγάλματα
από τη Καμπότζη που κοσμούσαν
το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.
Σχεδόν σαράντα χρόνια μετά τον βίαιο «ξεριζωμό» τους από αρχαιοκάπηλους, επέστρεψαν στη Καμπότζη οι δυο «Γονατιστοί Υπηρέτες», αρχαία λίθινα αγάλματα που εκτίθεντο στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. 

Τα φυσικού μεγέθους αγάλματα, που απεικονίζουν δυο αδέλφια-υπηρέτες να παρακολουθούν γονατιστοί μια μάχη, βρίσκονταν αρχικά στον αρχαιολογικό χώρο του ναού Πρασάτ Τσεν, στη πόλη Κο Κερ, στα βόρεια της χώρας και κλάπηκαν κατά την περίοδο μεταξύ 1967-1974, όταν στη Καμπότζη επικρατούσε αναβρασμός μετά την στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Βιετνάμ και την διαφαινόμενη άνοδο στην εξουσία των Κόκκινων Χμερ.

Κατόπιν μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ, οπότε και έγιναν «δωρεά» στο φημισμένο μουσείο μεταξύ των ετών 1987-1992. Έκτοτε είχαν τοποθετηθεί στην είσοδο της αίθουσας Αρχαιοτήτων της ΝΑ Ασίας, μέχρι που με απόφαση των ιθυνόντων του Μητροπολιτικού Μουσείου αποφασίστηκε να επιστραφούν στην πρωτεύουσα Πνομ Πενχ. Η κυβέρνηση της Καμπότζης τα υποδέχτηκε με τις δέουσες τιμές, καθώς είναι οι πρώτες αρχαιότητες της χώρας που επιστρέφονται μετά την αναγκαστική εξορία τους.

Θα τοποθετηθούν ξανά εκεί από όπου είχαν κλαπεί, στο ναό του Πρασάτ Τσεν, όπου βρίσκονται ακόμη οι λίθινες βάσεις τους.

Το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για την επιστροφή των αρχαιοτήτων που εκλάπησαν από τη Καμπότζη κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του '60 και του '70. Τουλάχιστον άλλα τρία μουσεία στις ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς της ασιατικής χώρας. Ενα ακόμη άγαλμα, γνωστό ως Μπίμα, εκτίθεται στο Μουσείο Νόρτον Σάιμον της Καλιφόρνια, ενώ εκκρεμεί και η τύχη του αγάλματος του Ντουριοντάνα, για το οποίο αυτή τη στιγμή μαίνεται μια δικαστική διαμάχη ανάμεσα στη κυβέρνηση της Καμπότζης και στον οίκο δημοπρασιών Σόθμπις. 

Το γλυπτό κλάπηκε κι αυτό απ' το ναό του Πρασάτ Τσεν και, άγνωστο πώς, βρέθηκε στα χέρια ενός ιδιώτη συλλέκτη στο Βέλγιο, οι κληρονόμοι του οποίου συμφώνησαν με τον Σόθμπις να βγει στο σφυρί, όπου αναμενόταν να «πιάσει» τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Το άγαλμα έφτασε στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης τον Απρίλιο του 2010 και λίγο πριν από την προγραμματισμένη δημοπράτησή του, τον Μάρτιο του 2011, η κυβέρνηση της Καμπότζης ζήτησε από τον Σόθμπις να αποσύρει το άγαλμα από τη δημοπρασία, όπως κι έγινε, με τον Ντουριοντάνα να περιμένει τώρα τον νέο τόπο κατοικίας του.


ΠΗΓΗ tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου