Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα της ΕΡΤ - Επαναλειτουργία ζητά η EBU

Αθήνα: Πιθανόν τη Δευτέρα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για το αν θα χορηγήσει ή όχι προσωρινή διαταγή, με την οποία θα «παγώνει» προσωρινά την απόφαση της κυβέρνησης για το λουκέτο στην ΕΡΤ.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει η ΠΟΣΠΕΡΤ, ζητώντας να ακυρωθεί και να ανασταλεί η επίμαχη απόφαση για κατάργηση της ΕΡΤ, όπως και να εκδοθεί προσωρινή διαταγή από τον πρόεδρο με την οποία προσωρινά να αναστέλλει την εν λόγω απόφαση μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί του αιτήματος αναστολής της ΠΟΣΠΕΡΤ.


Η προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) της ΠΟΣΠΕΡΤ κατατέθηκε στις 12 Ιουνίου 2013 στο ΣτΕ και προσδιορίστηκε από τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο Σωτ.Ρίζο για να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κ. Κουσούλη.

Άμεση επαναφορά του σήματος της ΕΡΤ ζητά η EBU

Άμεση επαναφορά του σήματος της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας ζήτησε ο πρόεδρος της EBU, Ζαν Πολ Φιλιπό, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε από την Αθήνα, όπου βρίσκεται με αφορμή τις εξελίξεις στην ΕΡΤ.

Ο κ. Φιλιπό θα έχει στις 14:30 συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να του παραδώσουν επιστολή, την οποία υπογράφουν 51 διευθυντές ευρωπαϊκών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, με την οποία ζητούν την άμεση επαναφορά του σήματος της ΕΡΤ.

Τόσο ο πρόεδρος της EBU όσο και η γενική διευθύντρια του οργανισμού Ίνγκριντ Ντελτένρ εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στην κυβερνητική απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

«Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, γιατί πιστεύουμε ότι σε περιπτώσεις σαν αυτή η αλληλεγγύη είναι βασικό στοιχείο της επιτυχίας. Το κλείσιμο της ΕΡΤ έχει να κάνει με θέματα ελευθερίας του λόγου και πλουραλισμού. Επίσης, είναι θέμα πολιτισμού, δεδομένου ότι τα δημόσια ΜΜΕ είναι αυτά που επενδύουν περισσότερο στον πολιτισμό της κάθε χώρας» τόνισε ο κ. Φιλιπό και εξήγησε ότι βασικό αίτημα των μελών της EBU είναι ότι κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω την απόφασή της για το κλείσιμο της ΕΡΤ και να επαναφέρει το σήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

«Είναι η βασική προϋπόθεση για να συνεχίσουμε οποιαδήποτε επικοινωνία. Μακροπρόθεσμα είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την ΕΡΤ να χτίσει ένα μέλλον και να είναι πλουραλιστική, ανεξάρτητη και βιώσιμη» συμπλήρωσε.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν από τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της ΕΡΤ, δηλαδή τα διάφορα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί και τις υποχρεώσεις της ΕΡΤ απέναντι σε συμπαραγωγούς, προμηθευτές και αθλητικές διοργανώσεις, τα δύο στελέχη ήταν κατηγορηματικά.

«Η απόφαση της κυβέρνησης δεν είναι μόνο αντιδημοκρατική, είναι και εντελώς αντιεπαγγελματική δεδομένου ότι η ΕΡΤ έχει υπογράψει συμφωνίες και συμβόλαια, τα οποία δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει. Αυτή είναι και η αιτία που η απόφαση αυτή μας εξέπληξε τόσο πολύ. Πώς είναι δυνατόν κάποιος να κάνει κάτι τέτοιο;» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ντελτένρ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η 'Ενωση είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει πιθανή προσφυγή της ελληνικής κυβέρνησης στη δικαιοσύνη για το γεγονός ότι η EBU έδωσε τη δυνατότητα στην ΕΡΤ να εκπέμπει δορυφορικά το πρόγραμμά της, η κ. Ντελτένρ απάντησε ότι είναι έτοιμοι για οποιοδήποτε νομικό πρόβλημα προκύψει.

Συνεχίζεται η απεργία

Τη συνέχιση της απεργίας σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά, αποφάσισαν ομόφωνα την Πέμπτη οι ομοσπονδίες και το διασωματειακό των εργαζομένων στα ΜΜΕ για το «λουκέτο» της ΕΡΤ. Εξάλλου το μεσημέρι στο Ραδιομέγαρο στην Αγία Παρασκευή θα βρεθούν ο πρόεδρος και η γενική διευθύντρια της EBU, προκειμένου να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης.

Να σημειωθεί ότι ο διαδικτυακό όνομα (domain name) του νέου φορέα που θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ, www.nerit.gr, κατοχυρώθηκε άπό ιδιώτη, ο οποίος «πρόλαβε» το ελληνικό κράτος. Η σελίδα του nerit.gr αναμεταδίδει το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Η σημερινή απεργία αφορά όλους τους δημοσιογράφους, διοικητικούς και τεχνικούς υπαλλήλους στα ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά και έντυπα μέσα (εφημερίδες και περιοδικά), τους τυπογράφους και τους εργαζόμενους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Γενική Γραμματεία.

Εξαιρούνται μόνο όσα ηλεκτρονικά μέσα μεταδίδουν αποκλειστικά το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Η σχετική ανακοίνωση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών έχει ως εξής:

«Μετά τη σκοταδιστική ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά για το "λουκέτο" της ΕΡΤ, που προκάλεσε ευρύτερο λαϊκό ξεσηκωμό στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, οι ομοσπονδίες και το διασωματειακό των εργαζομένων στα ΜΜΕ αποφάσισαν ομόφωνα, σήμερα Πέμπτη 13 Ιουνίου, τη συνέχιση της απεργίας σε όλα τα Μέσα, έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά.

»Η απεργία αφορά όλους τους δημοσιογράφους, διοικητικούς και τεχνικούς υπαλλήλους στα ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά και έντυπα μέσα (εφημερίδες και περιοδικά), τους τυπογράφους και τους εργαζόμενους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Γενική Γραμματεία. Εξαιρούνται μόνο όσα ηλεκτρονικά μέσα μεταδίδουν αποκλειστικά το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

»Οι στιγμές είναι ιστορικές. Η δικτατορία δεν επιβάλλεται μόνο με τανκς, όπως αποδεικνύει η κυβερνητική τρόικα. Επιβάλλεται και με μαύρες οθόνες, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με κατάργηση κάθε δημόσιου αγαθού.

»Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στους εργαζομένους, στα δικαιώματά τους, στις ελευθερίες τους. Για τα φαινόμενα διαφθοράς στη δημόσια τηλεόραση καθώς επίσης και σε κάθε δημόσιο οργανισμό, ευθύνονται τα κόμματα που ανέλαβαν την εξουσία από τη μεταπολίτευση του 1974 έως σήμερα. Ας τους αποδοθούν οι ευθύνες κι ας τιμωρηθούν γι’ αυτό.

»Η εκστρατεία παραπλάνησης ότι κλείνουν τη δημόσια τηλεόραση λόγω των φαινομένων διαφθοράς θα επεκταθεί στο κλείσιμο της ΔΕΗ, των δημόσιων νοσοκομείων, της ΕΥΔΑΠ, των δημόσιων σχολείων.

»Η ΕΡΤ έδωσε την αφορμή να κινητοποιηθεί ένα τμήμα του λαού. Οι δημοσιογράφοι –που δεν είναι ρουφιάνοι, αλλά έχουν χύσει και το αίμα τους για την ενημέρωση– οι τεχνικοί, οι τυπογράφοι, οι ηχολήπτες, οι διοικητικοί, όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους, να τον περιφρουρήσουν, να λένε την αλήθεια στους άλλους εργαζόμενους με τους οποίους τάσσονται αλληλέγγυοι σε κάθε αγώνα τους για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία.

»Τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού και όλου του κόσμου με τις ογκώδεις και μαχητικές διαδηλώσεις του, τις θεωρούμε ως ύψιστη εντολή να συνεχίσουμε τον απεργιακό αγώνα μας για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την επιστροφή των εργαζομένων της ΕΡΤ στη δουλειά τους.

»Στο πλευρό μας, εκτός από το σύνολο των ομοσπονδιών, συνδικάτων, συλλόγων κοινωνικών και πνευματικών φορέων της χώρας, είναι και αντίστοιχοι διεθνείς φορείς, που διαδηλώνουν υπέρ του αγώνα μας για την ελευθερία του Τύπου και την κατάργηση των απάνθρωπων μνημονιακών πολιτικών που επιβάλλει η τρόικα στον ελληνικό λαό.

»Οι μέχρι τώρα σημειωθείσες αστυνομικές παρενοχλήσεις δε μας πτόησαν, ούτε θα λυγίσουμε σε οποιαδήποτε άλλη απόπειρα βίας.

»Η ελευθερία του Τύπου και η δημοκρατία δε φιμώνονται.

»Το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ το περιφρουρούν οι απεργιακές επιτροπές των εργαζομένων μαζί με χιλιάδες κόσμου μέρα-νύχτα.

»Καλούμε τον κόσμο να συνεχίσει να πυκνώνει τις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις μας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή».

Συνεχίζονται οι καταδίκες

Το κλείσιμο της ΕΡΤ έχουν καταδικάσει ήδη με ανακοινώσεις τους το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου και ο Οργανισμός Μέσων Ενημέρωσης Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Επίσης, στο Ραδιομέγαρο παρέστη χθες το απόγευμα ο Ιταλός δημοσιογράφος Φράνκο Σίντι, εκπροσωπώντας την Ιταλική Ένωση Δημοσιογράφων και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η οποία έχει εκφράσει τη διάθεση να συνεισφέρει σε μιαν προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτής μέσης λύσης.

Ο κ. Σίντι συμμετείχε στη συνέλευση των εργαζομένων της ΕΡΤ και στην παρέμβασή του είπε ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν αφορά μόνο τους εργαζομένους της και την Ελλάδα, αλλά αφορά όλα τα δημόσια μέσα της Ευρώπης.

«Στηριζουμε την Ελλάδα στις δύσκολες αποφάσεις»

Σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις απολύσεις στην ΕΡΤ

Για το θέμα των απολύσεων στην ΕΡΤ ρωτήθηκε η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, αποφεύγοντας να δώσει ευθεία απάντηση.

«Έχουμε δε αυτές τις αναφορές. Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή. Αναγνωρίζουμε ασφαλώς ότι είναι δύσκολες οικονομικές εποχές, και στηρίζουμε την Ελλάδα και τους έλληνες σε αυτή την οικονομική κρίση.

» Καταλαβαίνουμε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, ώστε η Ελλάδα να γίνει πιο ανταγωνιστική και ευημερούσα στο μέλλον.»

Σε επόμενη ερώτηση αν η απόλυση 2.500 ανθρώπων είναι μεταρρύθμιση, η εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο να κάνει.

«Σας ξαναλέω ότι είναι δύσκολες οικονομικές εποχές και στηρίζουμε την Ελλάδα στις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να πάρει.»

Ιδιώτης πρόλαβε να κατοχυρώσει το όνομα nerit.gr στο Διαδίκτυο

Από ιδιώτη κατοχυρώθηκε το διαδικτυακό όνομα (domain name) του νέου φορέα που θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ, nerit.gr, καθώς δεν έγιναν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες από την κυβέρνηση. Η σελίδα του nerit.gr αναμεταδίδει το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ. Πλέον η κυβέρνηση αν θέλει το συγκεκριμένο domain name θα πρέπει να πληρώσει τον ιδιώτη που το κατοχύρωσε ή να επιλέξει κάποιο άλλο όνομα για την διαδικτυακή της πλατφόρμα.

Έρευνα στην ΕΡΤ από την εισαγγελέα διαφθοράς ζητά η κυβέρνηση

Τη διερεύνηση της «τυχόν τέλεσης ποινικών αδικημάτων ως προς την προμήθεια εξοπλισμού, τις αναθέσεις παραγωγών και τις συμβάσεις έργου για παροχή υπηρεσιών δημοσιογραφικών και άλλων» ζήτησε, ως διάδοχος της ΕΡΤ, το υπουργείο Οικονομικών, με επιστολή του προς την αρμόδια Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Ράικου.


ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου