Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Η κατάρρευση του ασφαλιστικού οδηγεί σε μείωση συντάξεων

Η κατάρρευση του ασφαλιστικού οδηγεί σε μείωση συντάξεων
Ανυποχώρητοι οι δανειστές, ζητούν και άλλο αίμα
Το αδιέξοδο του προγράμματος που εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα, διαφαίνεται πλέον στο ασφαλιστικό.
Παρά τις περικοπές συντάξεων και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, το ασφαλιστικό σύστημα είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση.
Ήδη ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και να παρέχει υπηρεσίες ενώ έχει απλήρωτα χρέη προς ιδιώτες γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα. Η λύση στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση είναι η περικοπή των ιατρικών εξετάσεων που θα καλύπτονται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ και η επιβολή πλαφόν.
Εκεί όμως που η κατάσταση είναι κυριολεκτικά δραματική και εκτός ελέγχου είναι στον κλάδο των συντάξεων.

Η αναλογία εργαζόμενων προς συνταξιούχους έχει κυριολεκτικά ανατραπεί λόγω της ύφεσης και των λουκέτων.
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές για να τροφοδοτούν τον κλάδο των συντάξεων, κάτι που σημαίνει ότι σύντομα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα αφού υπάρχει χρηματοδοτικό κενό.
Οι απαιτήσεις της τρόικας προκαλούν πανικό στην κυβέρνηση, που προσπαθεί να αποφύγει την εφαρμογή όσων ζητούν οι δανειστές και μαζί να αποφύγει και την κοινωνική έκρηξη.
Οι τροϊκανοί ήταν ανυποχώρητοι στην τελευταία συνάντηση, απαιτώντας δύο μέτρα:
-Επιβολή έκτακτης εισφοράς 2 τοις χιλίοις στο τζίρο των επιχειρήσεων, το οποίο θα χρηματοδοτήσει τα μεγάλα ελλείμματα του ΟΑΕΕ.
-Μείωση των συντάξεων του ΟΑΕΕ κατά 20% , σε τρεις μήνες από σήμερα, σε περίπτωση που δεν καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό στον κλάδο των συντάξεων.
Ανάλογες μειώσεις ζητούν και για τις συντάξεις του ΙΚΑ εκβιάζοντας παράλληλα με την περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού, την απελευθέρωση των απολύσεων και την ελαστική εργασία, μέσω του θεσμού των mini jobs.
Οι τρεις αυτές απαιτήσεις όμως δεν παράγουν έσοδα και εισφορές για το ασφαλιστικό σύστημα κάτι που σημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο χωρίς επιστροφή.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου