Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Τα σημεία της συμφωνίας για τη διαθεσιμότητα/κινητικότητα στο Δημόσιο

Τι θα γίνει με δημοτικούς αστυνομικούς, εκπαιδευτικούς και σχολικούς φύλακες

"Έκλεισε" η τελική συμφωνία με την Τρόικα και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, σε ό,τι αφορά τα θέματα των απολύσεων, της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας στο Δημόσιο.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα.


Σύμφωνα με πληροφορίες η διαπραγμάτευση συνάντησε την αμφισβήτηση της Τρόικας για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης "πέρασε" τελικά στη συμφωνία τα δύο βασικά αιτήματά του, δηλαδή:

- την παράταση του προγράμματος διαθεσιμότητας για 12.500 υπαλλήλους μέχρι το τέλος του του Σεπτεμβρίου
- την αποδοχή, από πλευράς της Τρόικας, των απολύσεων των εργαζομένων στην ΕΡΤ, ώστε να καλυφθεί η δέσμευση για 2.000 απολύσεις

Προκειμένου η Τρόικα να τροποποιήσει μερικώς τη συμφωνία του Μαΐου και να αποδεχτεί τα παραπάνω, ζήτησε:

- Η περίοδος της διαθεσιμότητας πριν την απόλυση να μειωθεί από 12 μήνες σε οκτώ.

- Να μην συμπεριληφθούν στους διαθεσίμους, οι 5.000 μεταταγόμενοι εκπαιδευτικοί, που θα αλλάξουν βαθμίδα εκπαίδευσης.

- Να μπουν σε πρόγραμμα διαθεσιμότητας ή να μετακινηθούν στις τάξεις της ελληνικής αστυνομίας οι 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί.

- Να μπουν σε διαθεσιμότητα 2.200 σχολικοί φύλακες, καθώς και 2.000 εκπαιδευτικοί.

- Να εφαρμοστούν τα οργανογράμματα που έχουν καταθέσει τα υπουργεία προ διμήνου, βάσει των οποίων καταργούνται περίπου 1.500 οργανικές θέσεις

Αναφορικά με τη μείωση του χρόνου διαθεσιμότητας, η "ανταλλαγή" με την παράταση που ζητούσε ο κ. Μητσοτάκης, έγινε προκειμένου να μην βγει εκτός χρονικών πλαισίων το συνολικό πρόγραμμα της διετίας 2013-2014.

Σύγχυση υπάρχει για το τι θα γίνει με τους δημοτικούς αστυνομικούς. Πληροφορίες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης βεβαίωναν την περασμένη εβδομάδα πως δεν τίθεται θέμα απολύσεων, ωστόσο τις τελευταίες ώρες άλλες πηγές από την κυβέρνηση έκαναν λόγο για συμφωνία να δουν την πόρτα της εξόδου 2.000 αστυνομικοί, που υπηρετούν τώρα στους δήμους.

Τέλος, συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαβεβαίωναν πως η λίστα των πρώτων δημοσίων υπαλλήλων που θα μπουν σε διαθεσιμότητα είναι ήδη έτοιμη και θα δοθεί στην Τρόικα, εάν ζητηθεί, στο τέλος Ιουλίου, οπότε και θα γίνει η πρώτη αποτίμηση της υλοποίησης της συμφωνίας.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου