Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Σαμαράς: Αυστηρός με αντιπολίτευση, αινιγματικός στα εσωκομματικά

Σαμαράς: Αυστηρός με αντιπολίτευση, αινιγματικός στα εσωκομματικά
Μετά τη «Νέα Ελλάδα» ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για τη «μάχη των ιδεών», πήρε αποστάσεις ασφαλείας από τις δηλώσεις Βορίδη, εξέφρασε πλήρη στήριξη στον Ανδρέα Παπαμιμίκο και έθεσε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου τον Μανώλη Κεφαλογιάννη

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου
Από το newsbomb

Αποστάσεις από τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα και επαναλαμβάνει σε σημερινή συνέντευξή του πήρε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας, λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας για την εκλογή νέου γραμματέα στο κόμμα.

Με την ομιλία του ο πρωθυπουργός έδωσε την πλήρη στήριξή του στο πρόσωπο του νέου γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Ανδρέα Παπαμιμίκο, λέγοντας ότι επέτυχε μια δύσκολη εκλογή σε μια κρίσιμη συγκυρία για το κόμμα. Μίλησε μάλιστα για τις ευκαιρίες που πρέπει να δίδονται σε νέους ανθρώπους ώστε να επιτευχθεί το ζητούμενο, η πίστη και πειθώς της κοινωνίας έναντι της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς τήρησε τελικώς την υπόσχεσή του και αφού έπλεξε το εγκώμιο του απερχομένου γραμματέα κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, ανακοίνωσε πως θα είναι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. Έτσι έκλεισε κάθε άλλη παρασκηνιακή συζήτηση και διαπραγμάτευση για τη θέση αυτή. Ωστόσο, στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. έστειλε μηνύματα τόσο προς την αντιπολίτευση, όσο κυρίως προς το εσωκομματικό πεδίο.


Κατ’ αρχήν ο κ. Σαμαρά πήρε σαφείς αποστάσεις από τον κ. Μάκη Βορίδη, όχι μόνο για τις δηλώσεις που έκανε περί του Ανδρέα Παπανδρέου την περασμένη εβδομάδα, όσο για τη συνέντευξη που έδωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα και δημοσιεύεται σήμερα. Ταυτοχρόνως όμως, άφησε αιχμές για τις οποίες στελέχη της Ν.Δ. ανέφεραν ότι απευθύνονταν τόσο προς τον κ. Βύρωνα Πολύδωρα που έκανε ανάλογες δηλώσεις μ’ αυτές του κ. Βορίδη αλλά και προς βουλευτές που δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για παρασκηνιακές μεθοδεύσεις που έχουν καταγραφεί πριν ακόμα από το συνέδριο του κόμματος.

Αιχμές εκτός…

«Είμαστε σε σύγκρουση με όσους δεν θέλουν ν’ αλλάξει η χώρα. Προέχει η σωτηρία της πατρίδας διαφορετικά θα είμαστε ανάξιοι της ιστορίας μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός. Υποστήριξε ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ αποτελούν τις μόνες παρατάξεις που έμειναν για να κρατήσουν τα ηνία της χώρας ώστε να ξεπεραστεί η κρίση μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και σχολίασε: «Άλλο να ιεραρχείς τις ανάγκες του σπιτιού σου, μιας πατρίδας που φλέγεται κι άλλο να βάζεις φωτιά σ’ αυτό».

Με αυτόν τον παραβολικό τρόπο ο κ. Σαμαράς βρήκε την ευκαιρία να επισημάνει ότι η συγκυβέρνηση της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ αποτελεί ανάγκη που ξεπερνά ιδεολογικές διαφορές και αντιπαραθέσεις του παρελθόντος. Κατά τον πρωθυπουργό, αυτό δεν σημαίνει ότι το ένα κόμμα προχωρεί στο άλλο και αντιστρόφως. Ξεκαθάρισε ότι τα δύο κόμματα έχουν σαφείς ιδεολογικές διαφορές που τα χωρίζει αλλά τα ενώνει «η δέσμευση να βγάλουμε την πατρίδα από την κρίση».


Έκανε λόγο για «λάθη που έκαναν στους δρόμους και στα πεζοδρόμια κάποιοι που δεν κυβέρνησαν», με αποτέλεσμα να υποθέσουν πολλοί ότι ο κ. Σαμαράς υπονόησε τον κ. Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το 2004 ως το 2009 κατέβαινε σε πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενώ τελικώς δεν έπραξε τα δέοντα στο κρίσιμο τελευταίο τρίμηνο του 2009 ώστε να μην προσφύγει η χώρα στο ΔΝΤ.

Μηνύματα εντός!

Έντονες συζητήσεις προκάλεσε το σχόλιο του κ. Σαμαρά ότι δεν υπάρχουν διαφορές μόνο με το ΠΑΣΟΚ. «Υπήρχαν οι ίδιοι κίνδυνοι και με τη ΔΗΜΑΡ», πρόσθεσε.


Στελέχη με σαφείς αναφορές προς την ομάδα των αποκαλούμενων «βαρώνων» της Ν.Δ. δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για το περιεχόμενο και το τελικό πλαίσιο που συμφώνησε ο κ. Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο για τη «συγκυβέρνηση», αδύναμος εταίρος της οποίας θα μπορούσε να θεωρηθεί η φιλελεύθερη παράταξη.


Γκρίνιες υπάρχουν κι από στελέχη που δεν κρύβουν τη «φιλομητσοτακική» τάση τους διότι τα στελέχη του Κινήματος τοποθετήθηκαν σε θώκους αμελητέας πολιτικής φθοράς, γεγονός που ερμηνεύεται ως έμμεση στήριξη και πριμοδότηση του «κυβερνητικού συνεταίρου» όποτε γίνουν οι εκλογές (κι όχι απαραίτητα βουλευτικές).


Σε τρίτο επίπεδο, ο κ. Σαμαράς φέρεται να απάντησε στους καραμανλικούς ύστερα από διαρροές σε δημοσιεύματα εβδομαδιαίων εφημερίδων. Η αιχμή για τη ΔΗΜΑΡ ίσως δεν έγινε τυχαία. Αυτές τις ημέρες, στελέχη των κυβερνήσεων του κ. Κώστα Καραμανλή εξέφρασαν την εκτίμηση πως με την αποχώρηση του κ. Φώτη Κουβέλη επλήγη η ευρύτατη κοινωνική νομιμοποίηση που είχε η κυβέρνηση, γεγονός που έπρεπε να έχει υπολογιστεί. Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο Πολιτικό Συμβούλιο μάλιστα, δεν είναι τυχαίο πως σε πηγαδάκι ακούστηκε (όχι ψιθυριστά) ότι αν δεν απουσίαζε ο κ. Καραμανλής, θα σκεφτόταν αν θα έκανε αυτήν την αναφορά ή όχι ο διάδοχός του στο κόμμα.


«Η μάχη των ιδεών»

Βεβαίως όλες αυτές οι αναφορές έγιναν σε ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο που δημιουργηθεί ο κ. Σαμαράς στο πλαίσιο της «Νέας Ελλάδας» που διακήρυξε από το συνέδριο της Ν.Δ. Σήμερα έκανε επανειλημμένες αναφορές στη «μάχη των ιδεών» για να στείλει μηνύματα εντός του κόμματος αλλά και να ασκήσει κριτική στην αντιπολίτευση.


Εκτόξευσε υπαινιγμούς εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, το σεβασμό προς τη νομιμότητα, την ανάγκη για προσέλκυση παραγωγικές επενδύσεων «που δεν είναι κόκκινες ή μπλε» και επέκρινε όσους «κλείνουν εργοστάσια και μετά κλαίνε για την ανεργία».


Με έμφαση ο πρωθυπουργός αντέτεινε ότι «στη μάχη των ιδεών πρέπει να έχει κανείς στόχους» και δεσμεύθηκε για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την διατήρηση κλίματος σταθερότητας στη χώρα. Σχολίασε ότι ενώ πέρυσι η Ελλάδα ήταν πηγή αστάθειας στην περιοχή, σήμερα αποτελεί τη μοναδική νησίδα σταθερότητας και διεκδικεί την χαμένη αξιοπιστία της. Μάλιστα, σε κάποια σημείο θύμισε παλαιότερο σύνθημα που χρησιμοποίησε ο κ. Κώστας Σημίτης αφού μίλησε περί «ισχυρότερης Ελλάδας» παρουσιάζοντας το επικαιροποιημένο πολιτικό τρίπτυχο της Ν.Δ. για «Όραμα – Ελπίδα – Ενότητα».

Τέκνο της ημετέρας Παιδείας

«Αφήνουμε τους ακραίους στη μιζέρια τους» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον παίκτη της καλαθοσφαίρισης κ. Γιάννη Αντετοκούμπο τον οποίο χαρακτήρισε παιδί της ημετέρας Παιδείας κι όχι Έλληνα «από χαρτί».



Μίλησε με ιδιαίτερα τιμητικά λόγια για τον αγώνα του νεαρού αθλητή όχι μόνο να διεκδικήσει την ελληνική ιθαγένεια αλλά και για την αυθόρμητη επιθυμία του να βαφτιστεί χριστιανός ορθόδοξος. «Είναι Έλληνας στην ψυχή και στην Παιδεία, πιο Έλληνας απ’ αυτούς που τον βρίζουν, τους νεοναζί κι αυτούς που καίνε την ελληνική σημαία», επισήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου