Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Συνεχίζεται το “θρίλερ”... Στην Τρόικα το μπαλάκι για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Στους εκπροσώπους των δανειστών θα παρουσιαστεί το τελικό (;) σχέδιο για τον ενιαίο φόρο που θα αντικαταστήσει ΦΑΠ και “χαράτσι” της ΔΕΗ από τη νέα χρονιάΠεριμένοντας τους Τροϊκανούς. Ο λόγος για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που περιμένει την άφιξη στην Αθήνα των επικεφαλής της Τρόικας προκειμένου να δοθεί η τελική, οριστική λύση στο «θρίλερ» με το νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα, μια υπόθεση που χρονίζει και έχει εκτός των άλλων προκαλέσει και σημαντικές ενδοκυβερνητικές εντάσεις.


Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην ομάδα Τόμσεν το τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα αντικαταστήσει τόσο το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), όσο και το «χαράτσι» της ΔΕΗ από το 2014.

Αλλά ακόμα και την ύστατη στιγμή συνεχίζονται οι παντός είδους τροποποιήσεις και προσθαφαιρέσεις στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου καθώς το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να ικανοποιήσει όλες τις ενδοκυβερνητικές «τάσεις», προκειμένου να διασφαλίσει ότι το νομοσχέδιο θα υπερψηφισθεί στη Βουλή χωρίς ενστάσεις και διαφοροποιήσεις που θα θέσουν σε δοκιμασία την κυβερνητική συνοχή. Παραλλήλως θέλει να επικοινωνήσει το νέο νόμο ως τον πλέον δίκαιο και αναλογικό που θα μπορούσε να καταρτιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει και η “Ναυτεμπορική” που παρουσιάζει σήμερα τις εξελίξεις στην υπόθεση του Ενιαίου Φόρου, σημαντικό ρόλο στις τελικές κρίσεις και της Τρόικας θα παίξει η «ρήτρα ΦΑΠ», το κατά πόσον δηλαδή η κυβέρνηση θα καταφέρει να εισπράξει περισσότερα απ’ όσα υπολογίζει από τα εκκαθαριστικά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας έως και το 2013, αλλά και το «χαράτσι» της ΔΕΗ έως τον Μάρτιο του 2014.


Συγκεκριμένα, αν οι εισπράξεις από τον ΦΑΠ και το «χαράτσι» κινηθούν σε υψηλότερα από το αναμενόμενο επίπεδα, τότε το οικονομικό επιτελείο θα επανεξετάσει το Φεβρουάριο - Μάρτιο τους συντελεστές του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, με πρόθεση να προχωρήσει στη μείωσή τους ώστε να ελαφρυνθούν οι ιδιοκτήτες.


Υπενθυμίζεται ότι με βάση το σχέδιο, που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες στους επικεφαλής της τρόικας, τα βεβαιωθέντα έσοδα από τον εν λόγω φόρο θα ανέλθουν στα 3,85 δισ. ευρώ, ενώ τα εισπραχθέντα υπολογίζονται σε περίπου 2,85 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η εισπραξιμότητα αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα που επιθυμούν οι δανειστές, περί το 75%-80%.

Εάν όμως τα έσοδα από ΦΑΠ και “χαράτσι” ξεπεράσουν τις προσδοκίες του υπουργείου Οικονομικών, τότε ανοίγει ο δρόμος για μείωση των συντελεστών στο νέο Ενιαίο Φόρο.

Σε κάθε περίπτωση οι χαμηλότερες επιβαρύνσεις σε σύγκριση με το «χαράτσι» του 2013 θα προκύψουν για όσους έχουν διαμερίσματα στις λεγόμενες «φθηνές» περιοχές και διαθέτουν ακίνητο σε χαμηλό όροφο. Για τους υπόλοιπους θα υπάρξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις, ενώ για πρώτη φορά θα φορολογηθούν και τα εκτός σχεδίου ακίνητα – αγροτεμάχια. Την πιο υψηλή φορολογία θα κληθούν να πληρώσουν όσοι έχουν μονοκατοικία καθώς και εκείνοι με ακίνητο με πρόσοψη σε κάποιον δρόμο, αφού θα ισχύσουν ειδικοί συντελεστές προσαύξησης.

Το τελευταίο, πάντως, σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αποκάλυψε η «Ναυτεμπορική», για το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων προβλέπει, μεταξύ άλλων φορολογική κλίμακα αποτελούμενη από 25 κλιμάκια και μειωμένους συντελεστές στα πρώτα 10 κλιμάκια με τον αρχικό συντελεστή στα 0,02 ευρώ αντί 0,4 ευρώ (για μοναδιαία αξία 0,01 - 2 ευρώ/τ.μ.).


Κατά τα λοιπά:


- για τα οικόπεδα μοναδιαίας αξίας από 0,01 έως 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο εφαρμόζεται συντελεστής 0,02 ευρώ/τ.μ.

- για τα οικόπεδα μοναδιαίας αξίας πάνω από 2 έως 4 ευρώ το τετραγωνικό ορίζεται συντελεστής φόρου 0,07 ευρώ/τ.μ.

- για τα οικόπεδα μοναδιαίας αξίας πάνω από 4 έως 6 ευρώ το τετραγωνικό εφαρμόζεται συντελεστής φόρου 0,15 ευρώ/τ.μ.

- για τα οικόπεδα μοναδιαίας αξίας πάνω από 6 έως 10 ευρώ το τ.μ. ο συντελεστής φόρου διαμορφώνεται στο 0,25 ευρώ το τ.μ.

Όσον αφορά στα αγροτεμάχια, αυτά ορίζονται στη μονάδα (1) εάν το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε αγροτική οδό, στο 1,1 εάν έχει πρόσοψη σε επαρχιακή οδό και στο 1,2 στην περίπτωση που το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε εθνική οδό.

Τέλος δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στους συντελεστές για τα κτίσματα εντός και εκτός σχεδίου.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου