Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Commerzbank: "Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2014; Ούτε με σφαίρες"

Η γερμανική τράπεζα Commerzbank κόβει «μαχαίρι» τα περί εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το 2014 αμφισβητώντας ευθέως και την ύπαρξη έστω και στο ελάχιστο πρωτογενούς πλεονάσματος όχι μόνο το 2013, αλλά και το 2014 "αν δεν υπάρξει επαρκής ανάπτυξη". Η κυβέρνηση δέχεται ένα ακόμη χαστούκι, ενδεικτικό των προθέσεων των δανειστών.
Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας σε ειδική έκθεση-ανάλυσητης «καρφώνει» τον υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως τα περί εξόδου στις αγορές το 2014 είναι παραμύθια. «Η επιστροφή στις αγορές το 2014 είναι μη ρεαλιστικό σενάριο», επισημαίνει.

Ποιος θα δεχόταν άλλωστε να δανείσει μία χώρα για την οποία ακόμη οι αγορές διατηρούν τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και όλα τα στοιχεία δείχνουν κατάρρευση του ΑΕΠ και των εσόδων της χώρας, η ύφεση χτύπησε 4% το 2013 συνεχίζοντας πτωτική πορεία για 6η συνεχή χρονιά και τα σημάδια ανάπτυξης είναι ανύπαρκτα;
Αυτό ακριβώς που βλέπουν όλοι, εκτός από τον κ. Στουρνάρα που αμφισβητούν πλέον ευθέως και οι υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει και η Commerzbank. «Το πρωτογενές πλεόνασμα και για το 2014 εμφανίζεται φιλόδοξο και μπορεί να θεωρηθεί ρεαλιστικό μόνο αν η χώρα επιτύχει επαρκή ρυθμό ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο».
Όχι μόνο αμφισβητεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 που παρουσιάζει η κυβέρνηση, αλλά ακόμη και αυτό για το 2014, αφού η ανάπτυξη που θεωρητικά μπορεί να έχει η Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα είναι 0,6%. Όχι δηλαδή επαρκής, αν και πολλοί πιστεύουν πώς η ύφεση θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος.
Η κάθε προσπάθεια λοιπόν της κυβέρνησης να πείσει πώς η Ελλάδα εξέρχεται της κρίσης πέφτει στο κενό και η τρόικα έρχεται να ζητήσει νέα μέτρα που ξεκινούν από 2 δις και φτάνουν τα 6-8 δις ευρώ έως το 2016.
Όπως αναφέρει η Commerzbank «η κυβέρνηση δε θα μπορέσει να βρει τα 5 δις από τις αγορές όπως σχεδιάζει με ένα 5ετές ομόλογο και αυτό διότι με τα τρέχοντα ρίσκα, οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα είναι διατεθειμένοι να δανείσουν σε αποδεκτά επιτόκια».
Το είπε άλλωστε και ο πρόεδρος του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ στους Σαμαρά και Στουρνάρα. «Καλύτερα να μην βιαστείτε να επανέλθετε στις αγορές». Κοινώς τους είπε θα φάτε πόρτα και πάρτε νέα μέτρα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου