Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέων ο Νίκος Μιχαλολιάκος κρίθηκε προφυλακιστέος και από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να οδηγηθεί στην ΓΑΔΑ, όπως μετέδωσε ο Realfm97.8. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής αρνήθηκε τις κατηγορίες, δήλωσε πως λυπάται για τη δολοφονία του Π. Φύσσα, πως η Χρυσή Αυγή δεν προβαίνει σε βίαιες ενέργειες και πως η δίωξη είναι πολιτική.


Η απολογία

Ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής ολοκλήρωσε μετά από 5 ώρες την μαραθώνια απολογία του, κατηγορούμενος για ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, αρνούμενος την κατηγορία.


Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής υποστηρίζει ότι οι καταγεγραμμένες τηλεφωνικές κλήσεις, από τον πυρηνάρχη της τοπικής οργάνωσης σε σταθερά τηλέφωνα, που έγιναν μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, αφορούσαν αριθμούς που ο ίδιος (Μιχαλολιάκος) έχει παραχωρήσει στα γραφεία του κόμματος και επομένως, σύμφωνα με την υπεράσπισή του, δεν αποδεικνύεται ότι ο κατηγορούμενος πυρηνάρχης συνομίλησε με τον Γενικό Γραμματέα της Χρυσής Αυγής.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής φέρεται να ζήτησε από την ανάκριση να προχωρήσει σε άρση του «ουσιαστικού απόρρητου» ώστε να παραδοθούν εφόσον υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας «κατά το χρονικό διάστημα από την 10:13 π.μ., της 18/9/2013 (το πρωί μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα) έως και την 12:37 μ.μ. σταθερή τηλεφωνική σύνδεση που ανήκει στον κ. Μιχαλολιάκο, λαμβάνει πλήθος εισερχόμενων κλήσεων από τηλέφωνο που ανήκει στον πυρηνάρχη.




Άρνηση του βαρύτατου κατηγορητηρίου και απόδοση των διώξεων τους σε πολιτικά κίνητρα αναμένονταν ότι θα είναι οι βασικοί πυλώνες της υπερασπιστικής γραμμής που ακολούθησε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος μεταφέρθηκε λίγο πριν τις 19:30 στα δικαστήρια της Ευελπίδων προκειμένου να απολογηθεί για τις βαρύτατες κατηγορίες.



Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής αναμένονταν να ισχυριστεί ότι η δίωξη του είναι πολιτική και η Χρυσή Αυγή είχε μόνο κοινοβουλευτική δράση. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να δήλωσε ότι λυπάται για την δολοφονία στο Κερατσίνι και να αποδοκιμάσει την βία συνολικά. Παράλληλα αναμένονταν να υποστηρίξει ότι δεν είναι ναζιστική και δεν γνωρίζει αν υπήρχαν μέλη της Χρυσής Αυγής που είχαν παραβατική συμπεριφορά.



Στον Νίκο Μιχαλολιάκο αποδίδεται, σύμφωνα με το πόρισμα – «φωτιά» του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, ο ρόλος του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης που λειτουργούσε κατά τα πρότυπα του «Führer Prinzip» («Αρχή του ηγέτη») δηλαδή κατά τα πρότυπα δομής του ναζιστικού σχήματος.

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε με βάση το άρθρο 187 του ποινικού κώδικά που αφορά στη συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που σύμφωνα με την παράγραφο 1 τιμωρείται με «με κάθειρξη μέχρι 10 όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος με δομημένη και με διαρκή δράση ομάδας από τρία ή περισσότερα πρόσωπα που επιδιώκει τη διάπραξη περισσοτέρων εταίρων κακουργημάτων». Με κάθειρξη 10 ετών τιμωρείται, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, και ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι ανακριτικές αρχές φέρονται να έχουν ισχυρά στοιχεία για τον πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο του Νίκου Μιχαλολιάκου όσο και των υπόλοιπων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

Ως υπαρχηγός, σύμφωνα με το πόρισμα, παρουσιάζεται ο βουλευτής Νίκος Παππάς που αναμένεται να απολογηθεί σήμερα Πέμπτη. Ως καθοδηγητές της εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται οι βουλευτές, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος. Διαβάστε τι υποστήριξαν στις δικές τους απολογίες.

Ελεύθεροι άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι

Νωρίτερα οδηγήθηκαν ενώπιον των ανακριτών μία ακόμη ομάδα κατηγορουμένων για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και πυρηνάρχης της Τοπικής Οργάνωσης της ΧΑ στη Νίκαια, Γιώργος Πατέλης, ο οποίος από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκύπτει ότι είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Γιώργο Ρουπακιά πριν τη δολοφονία του Π. Φύσσα και με τον βουλευτή Γιάννη Λαγό μετά το έγκλημα. Ακολούθως, ο βουλευτής φαίνεται να συνομιλεί πολλές φορές με τον γ.γ. του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο.

Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή της υπόθεσης για τη Χρυσή Αυγή άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.Σε τρεις εξ αυτών επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, ενώ η σύντροφος του προφυλακισμένου βουλευτή, Γιάννη Λαγού, αφέθηκε ελεύθερη χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο. Νωρίτερα, είχε κριθεί προφυλακιστέα η εμπλεκόμενη στην υπόθεση αστυνομικός που υπηρετούσε στον Πειραιά.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των ανακριτών, αυτή την ώρα απολογείται ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ενώ θα ακολουθήσουν οι απολογίες άλλων πέντε κατηγορουμένων στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων και του φερόμενου ως «πυρηνάρχη» της οργάνωσης στη Νίκαια.

Αποκαλυπτικός ο «χάρτης» των τηλεφωνημάτων

Αποκαλυπτικά, για τις επικοινωνίες που έγιναν μεταξύ των στελεχών και άλλων μελών της Χρυσής Αυγής και ενδεικτικά για τον ρόλο του καθενός, πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στο Κερατσίνι, αλλά και ενδεικτικά του αναβρασμού που επικράτησε λίγη ώρα μετά, θεωρούνται από τις Αρχές, δύο διαγράμματα που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία. Σε αυτά φαίνονται οι τηλεφωνικές επαφές από τα τηλέφωνα του βουλευτή, Γιάννη Λαγού, και του προέδρου της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας, Γιώργου Πατέλη.

Όπως φαίνεται στον «χάρτη» των τηλεφωνικών επικοινωνιών, ο βουλευτής έχει αλλεπάλληλες επαφές με τον Γιώργος Πατέλη και άλλα άτομα, μεταξύ των οποίων ο Ηλίας Παναγιώταρος, πριν από την δολοφονία, ενώ μετά το έγκλημα δέχεται κλήση και καλεί τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Νίκο Μιχαλολιάκο.

Πατήστε επάνω στην εικόνα προκειμένου να διαβάσετε αναλυτικά


Ο Γιάννης Λαγός φαίνεται ότι έχει δεχτεί πριν τη δολοφονία και ένα τηλεφώνημα από τη Βουλή, που όμως δεν αποδεικνύεται αν σχετίζεται με το αιματηρό περιστατικό, που ακολούθησε.

Ο Γιώργος Πατέλης επίσης, φαίνεται ότι είναι το κέντρο της «προετοιμασίας» της δολοφονίας, ενώ αμέσως μετά, επικοινωνεί με τη σύζυγο του δράστη, Γ. Ρουπακιά (συνδρομητής 1.), καθώς και με τον Νίκο Μιχαλολιάκο το μεσημέρι της επόμενης μέρας.

Πατήστε επάνω στην εικόνα προκειμένου να διαβάσετε αναλυτικά
ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου