Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Διευρύνονται οι απώλειες στην Wall καθώς συνεχίζεται το shutdown

Dow14.986,97-146,17 -0,97%  



  Nasdaq3.815,02-2,96 -0,08%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
Διευρύνθηκαν οι απώλειες στην Wall Street με τον Dow Jones να χάνει το ψυχολογικό όριο των 15.000 μονάδων καθώς εντείνονται η ανησυχίες για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων για τον προϋπολογισμό και τις συνέπειες που θα έχει στο όριο χρέους των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του προειδοποίησε πως εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους και οι ΗΠΑ οδηγηθούν σε αθέτηση πληρωμών αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για τις αγορές αλλά και για την οικονομία. «Μπορεί να υπάρξει μία χρηματοπιστωτική κρίση και ύφεση που θα αντηχούν τα γεγονότα του 2008 ή χειρότερα,» προειδοποιεί το υπουργείο.
Την ίδια στιγμή σε ανάλογη προειδοποίηση προέβη και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, λέγοντας πως οι ΗΠΑ θα θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την οικονομία εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο δανεισμού της κυβέρνησης τις επόμενες εβδομάδες,.
Η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με την πολιτική ηγεσία του Κογκρέσου την Τετάρτη απέβη άκαρπη αφού οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε μία συμφωνία που θα θέσει ξανά σε λειτουργία τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που έχουν παραλύσει.

Σε σημερινή του ομιλία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ρεπουμπλικάνο John Boehner, για τη συνέχιση του «λουκέτου» στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες. 


«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να ξεφύγουμε από αυτό το απρόσεχτο και επιζήμιο shutdown των ρεπουμπλικάνων,» τόνισε ο Obama.«Το Κογκρέσο πρέπει να περάσει έναν προϋπολογισμό που θα χρηματοδοτεί την κυβέρνησή μας χωρίς αντάρτικους όρους.» Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ ο Boehner αρνείται να θέσει σε ψηφοφορία στη Βουλή ένα «καθαρό» νομοσχέδιο καθώς δεν θέλει να εξοργίσει τους εξτρεμιστές του κόμματος του.

Εν τω μεταξύ ο Obama σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC την Τετάρτη τόνισε πως οι αγορές θα πρέπει να ανησυχούν για το αδιέξοδο στην Ουάσινγκτον. «Όταν έχουμε μία κατάσταση στην οποία μία παράταξη είναι πρόθυμη να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε αθέτηση πληρωμών, τότε έχουμε πρόβλημα.»

Εκτός των παραπάνω, αρνητικά συμβάλλουν και τα χειρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τον κλάδο των υπηρεσιών και την αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI του ISM υποχώρησε στις 54,4 μονάδες από 58,6 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 57 μονάδες.

Ανάλογη ήταν και η εικόνα από το μέτωπο της αγοράς εργασίας καθώ οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 1.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 308.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για υποχώρηση των αιτήσεων κατά 5 χιλ. στις 314.000 νέες αιτήσεις. Σημειώνεται ότι τα τελευταία στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τους υπαλλήλους που εντάχθηκαν σε καθεστώς προσωρινής αργίας λόγω της μερικής διακοπής των λειτουργιών της αμερικανικής κυβέρνησης.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 167,60 μονάδες (-1,11%) και βρίσκεται στις 14.965,50 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει πτώση 56,60 μονάδων (-1,48%) φτάνοντας 3.758,30 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει πτώση 21,30 μονάδων (-1,26%) και βρίσκεται στις 1.672,50 μονάδες.

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, η Constellation Brands ανακοίνωσε ότι τα κέρδη β΄ τριμήνου της χρήσης 2014 διαμορφώθηκαν στα 1,522 δισ. δολάρια ή 7,74 δολάρια ανά μετοχή. Τα προσαρμοσμένα κέρδη, τα οποία δεν περιλαμβάνουν χρεώσεις αναδιάρθρωσης και ασυνήθιστα έκτακτα, διαμορφώθηκαν στα 96 σεντς ανά μετοχή στη διάρκεια του τριμήνου. Οι καθαρές πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 1,46 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet ανέμεναν κέρδη 88 σεντς ανά μετοχή και πωλήσεις 1,53 δισ. δολαρίων. Στο β΄ τρίμηνο η εταιρεία ολοκλήρωσε την εξαγορά 4,75 δις δολαρίων των δραστηριοτήτων μπύρας της Grupo Modelo από την Anheuser-Busch InBev. Η Constellation Brands αναμένει τώρα ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη της χρήσης 2014 θα διαμορφωθούν στα 2,80-3,10 δολάρια ανά μετοχή.

Η United Technologies ανακοίνωσε ότι η μερική διακοπή των λειτουργιών της αμερικανικής κυβέρνησης (shutdown) θα την υποχρεώσει να θέσει σε προσωρινή αργία περίπου 2.000 εργαζόμενους στο τμήμα ελικοπτέρων Sikorsky μέχρι τις 7 Οκτωβρίου. Η εταιρεία προειδοποίησε παράλληλα ότι εάν συνεχιστεί το shutdown την επόμενη εβδομάδα, άλλοι 2.000 εργαζόμενοι από άλλες μονάδες του ομίλου (Pratt & Whitney και UTC Aerospace Systems) θα μπουν σε καθεστώς προσωρινής αργίας. Η απόφαση για την ένταξη των εργαζόμενων σε καθεστώς προσωρινής αργίας έρχεται καθώς έχουν μπει σε αργία οι επιθεωρητές της αμερικανικής υπηρεσίας για την εποπτεία των αμυντικών συμβολαίων.

Τέλος, η φαρμακευτική Eli Lilly ανακοίνωσε ότι εκτιμά πως τα έσοδά της και το περιθώριο θα επιστρέψουν σε ανοδική τροχιά μετά το 2014 ενώ ανακοίνωσε και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 5 δισ. δολαρίων.

ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου