Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Με την επίθεση στη Ρωσική Πρεσβεία στην Τρίπολη σχετίζεται γυναίκα

Η ρωσική Πρεσβεία στην Τρίπολη δέχτηκε επίθεση αγνώστων. Παρόλο που οι εξτρεμιστές ήταν καλά εξοπλισμένοι, κανένας από τους υπάλληλους της Πρεσβείας δεν τραυματίστηκε. Εξετάζονται διάφορες εκδοχές των αιτιών της τρομοκρατικής επίθεσης.

Η επίθεση στη Ρωσική Πρεσβεία έγινε το βράδυ της Τετάρτης (2 Οκτωβρίου). Σύμφωνα με τα στοιχεία του τοπικού Υπουργείου Εσωτερικών, περίπου 10 άνδρες με δυο αυτοκίνητα πλησίασαν και άνοιξαν πυρ κατά του κτιρίου της διπλωματικής αποστολής. Χρησιμοποιήθηκαν αυτόματα, καθώς και χειροβομβίδες. Αφού ανατίναξαν ένα σταθμευμένο έξω από την Πρεσβεία όχημα, οι τρομοκράτες προσπάθησαν να διεισδύσουν στο χώρο της Αποστολής.
Ωστόσο η φρουρά της Πρεσβείας και οι αστυνομικοί που έσπευσαν προς βοήθεια κατόρθωσαν να αποκρούσουν την επίθεση και σκότωσαν ένα από τους επιτεθέντες. Μερικοί Ρώσοι εμπειρογνώμονες από την πρώτη στιγμή συνέδεσαν το περιστατικό στην Τρίπολη με τα γεγονότα στη Συρία. Ακριβώς η εκδίκηση για την υποστήριξη που παρέχει η Μόσχα στο Μπασάρ Άσαντ είναι η αιτία της επίθεσης, θεωρεί ο εμπειρογνώμονας Μπορίς Ντολγκόφ:
- Όσον αφορά το ζήτημα, ποιοι συγκεκριμένα βρίσκονται πίσω από την επίθεση αυτή στη Ρωσική Πρεσβεία και ποια ήταν τα κίνητρά τους, ακριβή στοιχεία δεν υπάρχουν. Όμως δεν είναι δύσκολο να υποθέσουμε ότι πρόκειται για εκδίκηση των ριζοσπαστών ισλαμιστών για τη σαφή θέση της Ρωσίας στη συριακή κρίση. Όπως είναι γνωστό, από τη Λιβύη πάρα πολλοί εξτρεμιστές μετέβαιναν και μεταβαίνουν στη Συρία και πολεμούσαν στη Συρία κατά του καθεστώτος Άσαντ και των κυβερνητικών στρατευμάτων.
Πάντως, στην ίδια τη Λιβύη εξηγούν διαφορετικά την επίθεση. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τοπικών ΜΜΕ, ο λόγος της επίθεσης ήταν η επιδίωξη εκδίκησης για έγκλημα, διαπραχθέν από Ρωσίδα, την οποία κατηγορούν για το φόνο του αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας της Λιβύης Μοχάμεντ ασ-Σούσι. Τα κίνητρα της δολοφόνου προς το παρόν δεν είναι σαφή. Σύμφωνα με μια εκδοχή, ο ασ-Σούσι πλήρωσε με τη ζωή του γιατί εκβίαζε το σύζυγο της Ρωσίδας. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ο ασ-Σούσι ήταν ο ίδιος άντρας της Ρωσίδας και σκοτώθηκε ως κατά τη διάρκεια οικογενειακού καυγά. Την κατάσταση σχολιάζει ο εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής Σεργκέι Σερέγκιτσεφ:
- Όπως φαίνεται, αυτή η εκδοχή είναι πιο κοντά στην αλήθεια. Πραγματικά, ο λόγος μπορεί να ήταν κάποιος οικογενειακός καυγάς, όμως στις συνθήκες πλήρους ερεθισμού στη χώρα, οι ακτιβιστές της φυλής του δολοφονηθέντος αποφάσισαν να εκδικηθούν και απέσπασαν την πολίτιδα της Ρωσίας από τα χέρια μας, προκειμένου να τη θανατώσουν. Ακριβώς αυτό μπορεί να είναι πιο κοντά απ΄ όλα στην αλήθεια και όχι κάποιες μηχανορραφίες της Αλ Κάιντα ή κάτι τέτοιο.
Ας προσθέσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που καθίσταται ξένη Πρεσβεία στόχος των επιθέσεων των εξτρεμιστών. Η πιο πολύκροτη τρομοκρατική επίθεση τέτοιου είδους ήταν η επίθεση στο Προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη πέρυσι το Σεπτέμβριο. Ως αποτέλεσμα της επίθεσης εκείνης σκοτώθηκαν τρεις υπάλληλοι της διπλωματικής αποστολής και ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λιβύη Κρίστοφερ Στίβενς.
 
* Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου.


ΠΗΓΗ greek.ruvr.ru 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου