Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Κοινό άρθρο τους στη «Wall Street Journal» Ντάισελμπλουμ, Ρεν, Άσμουσεν, Ρέγκλινγκ, Χόιερ: Τα μέτρα στην Ελλάδα αρχίζουν να αποδίδουν


Υποστηρίζουν ότι η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται και η οικονομία αναπροσανατολίζεται προς τον εξαγωγικό τομέα - Ζητούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις σε Δημόσιο και φορολογίαΠέντε από τους πιο ισχυρούς Ευρωπαίους αξιωματούχους αναφέρονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα σημάδια ανάκαμψης που παρουσιάζει η χώρα μας σε κοινό τους άρθρο στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γεργκ Ασμουσεν, ο Εκτελεστικός Διευθυντής  του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόιερ γράφουν στην WSJ για την Ελλάδα και εμφανίζονται σίγουροι πως η αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης αρχίζει να δείχνει πλέον θετικά αποτελέσματα.


Όπως αναφέρουν, η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, αλλά η κατάσταση του προϋπολογισμού της έχει μεταβληθεί και η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλές πιθανότητες να επιτύχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα.

Μάλιστα, αναφέρουν ότι τα μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας και το άνοιγμα κλειστών αγορών αρχίζουν να αποδίδουν, ότι η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται και η οικονομία αναπροσανατολίζεται προς τον εξαγωγικό τομέα.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν, εναπόκειται περαιτέρω δουλειά στους τομείς του δημόσιου τομέα και των μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα.

Σύμφωνα με τους πέντε Ευρωπαίους αξιωματούχους, σημειώθηκαν σημαντικά επιτεύγματα σε προγράμματα χωρών, ενώ ορισμένες προετοιμάζονται να εξέλθουν από τα προγράμματα στήριξης, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν αποδεικνύει ότι η προσέγγισή τους λειτουργεί.

«Μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, παρέχουμε προσωρινά δάνεια σε ελκυστικά επιτόκια σε χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση», αναφέρουν και τονίζουν ότι σε αντάλλαγμα ζητούν αυστηρούς όρους σε μακροοικονομικό επίπεδο.

«Οποιαδήποτε επανάπαυση θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη. Η απάντησή μας στην κρίση, η οποία βασίζεται σε μια ενοποιημένη προσέγγιση των κ-μ και Ευρωπαϊκών θεσμών, αρχίζει να έχει αποτελέσματα. Η Ευρώπη καθίσταται λιγότερο ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ, πιο ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές και πιο ελκυστική στους διεθνείς επενδυτές», σημειώνουν.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, καθώς οι εργασίες της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα στην Washington, η ευρωπαϊκή οικονομία εισέρχεται σε μια νέα αποφασιστική περίοδο.

«Η ανάκαμψη είναι εφικτή, καθώς, ήδη, κάποιες από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση ετοιμάζονται να εξέλθουν από τα προγράμματα οικονομικής στήριξης», αναφέρουν, ωστόσο, τονίζουν ότι η κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει και εξακολουθούν να υπάρχουν  σημαντικές προκλήσεις.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου