Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Προς συμφωνία για μερική άρση πλειστηριασμών

Πέπλος προστασίας για τους φτωχούς και συνεπείς δανειολήπτες - Ποιες αλλαγές έρχονται στις επαγγελματικές μισθώσεις.Προστασία από πλειστηριασμούς μόνο για φτωχούς και … «συνεργάσιμους» δανειολήπτες σχεδιάζουν κυβέρνηση και Τρόικα. Μετά από δύο ώρες διαπραγματεύσεων του Κωστή Χατζηδάκη με τους κυρίους Τόμσεν και Μορς (ο κ.Μαζούχ έλειπε πάλι …για δουλειές) Τρόικα και υπουργείο Ανάπτυξης κατέληξαν σε συμφωνία ότι δεν θα θιγούν από τις ανατροπές στο καθεστώς προστασίας οι οικονομικά αδύναμοι που πλήττονται από την κρίση.

Με βάση όσα ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης που μετείχαν τη σύσκεψη, διαφάνηκε κοινή διάθεση για να υπάρχει συμφωνία μέχρι τον Δεκέμβριο για μια μερική απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Πηγές του protothema.gr αναφέρονται σε μια πρώτη επαφή η οποία θα ακολουθήσει τουλάχιστον άλλη μία και για τελικό σχέδιο απελεύθερωσης της πρώτης κατοικίας που θα ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του επόμενου μήνα με προσωπική διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού. Ένα σχέδιο με ξεκάθαρη προστασία σε ανέργους, μη προνομιούχους, και ευπαθείς λοιπές κοινωνικές ομάδες.

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα της σημερινής διαπραγμάτευσης θα εξεταστεί σε σύσκεψη με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο. Μέχρι τότε όμως, η Τρόικα ζήτησε να υπάρξει «σιγή ασυρμάτου» για την πορεία και το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων. Έτσι, μετά το πέρας της σύσκεψης δεν έγιναν δηλώσεις, πλην όμως οι διαρροές θέλουν τους δανειστές να αρκούνται στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού περί παρέμβασης που δεν θα περιλαμβάνει ευπαθείς ομάδες αλλά μονάχα τους επονομαζόμενους strategic defaulters (δηλαδή τους στρατηγικά ...μπαταχτσήδες).

Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός, ήδη από τον Αύγουστο, είχε ξεκαθαρίσει πως: «Θέλουμε να πιάσουμε τα μεγάλα ψάρια και τα μεγάλα δάνεια, αλλά και να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη. Δεν πρέπει να φοβούνται αυτοί που πράγματι πλήττονται από την κρίση». Επί της ουσίας δηλαδή δεν θα προστατεύονται πλέον όσοι οχυρώνονταν πίσω από ρυθμίσεις και διατάξεις που είχαν δημιουργηθεί για την προστασία όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ωστόσο παραμένουν εκκρεμή και δύο ζητήματα, που θα κρίνουν πολλά: οι ορισμοί δηλαδή του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και του «ελάχιστου ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης». Αυτό σημαίνει ότι η ρύθμιση θα καλύπτει όσους παρουσιάζονται στην τράπεζα για να συζητήσουν τρόπους αποπληρωμής της οφειλής τους, αλλά θα περιλαμβάνει και εξονυχιστική εξέταση των πραγματικών εισοδημάτων και υποχρεώσεων του οφειλέτη, για να διαπιστωθεί αν μπορεί να ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας.

Για το άλλο «καυτό θέμα» της διαπραγμάτευσης, δηλαδή των εμπορικών μισθώσεων, διαφαίνεται “ναυάγιο”, καθώς η Τρόικα παρουσιάστηκε ανυποχώρητη και επέμεινε και πάλι σε πλήρη απελευθέρωση. Ο κ.Χατζηδάκης αντέτεινε ότι για την κυβέρνηση δεν πρέπει να θιγούν αυτές που σήμερα βρίσκονται σε ισχύ, αλλά μόνο τις νέες μισθώσεις. Η καταληκτική συνάντηση για το θέμα αυτό θα γίνει την άλλη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου