Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Πρόταση μομφής στην κυβέρνηση απ' τον ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ!

Επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ ο Αλ.Τσίπρας είπε από το βήμα της Βουλής: «Δεν έχετε κοινωνικό έρεισμα και λαϊκή νομιμοποίηση» - «Η καταστροφική πορεία πρέπει να σταματήσει τώρα», επισήμανε και ζήτησε την ενεργοποίηση του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής - Αύριο στις 12 ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση - Τα μεσάνυχτα της Κυριακής η ψηφοφορία.

«Η κυβέρνηση εξαπάτησε το λαό», κατήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.



Η συζήτηση, έπειτα από πρόταση της κυβέρνησης, που έγινε αποδεκτή από τα υπόλοιπα κόμματα, θα ξεκινήσει αύριο Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί με την σχετική ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Αμέσως μετά την επιστροφή του από το Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο κ. Τσίπρας πήγε στη Βουλή και με αφορμή την αστυνομική επιχείρηση στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα επισήμανε: «Η κυβέρνηση πήρε λαϊκή εντολή να επαναδιαπραγματευτεί τα μέτρα λιτότητας, απέτυχε όμως να αξιοποιήσει τη λαϊκή εντολή για επαναδιαπραγμάτευση».  

Αναφέρθηκε στην έφοδο των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο αλλά και στις πληροφορίες που θέλουν λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων σημειώνοντας ότι  «δεν δικαιούμεθα να αποδεχθούμε την μέγιστη θεσμική εκτροπή. Η ευθύνη βαραίνει όλους μας. Είναι ιστορική η ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει ο κάθε βουλευτής, γι' αυτό σας ενημερώνω ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Σαμαρά. Η καταστροφική πορεία πρέπει να σταματήσει και τώρα έχουμε χρέος να το κάνουμε…».

«Δεν έχετε κοινωνικό έρεισμα και λαϊκή νομιμοποίηση» συνέχισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας είπε: «Έχουν περάσει 15 μήνες μετά την ετυμηγορία του λαού, που έδωσε εντολή επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και τερματισμού των βάρβαρων μέτρων  λιτότητας που οδήγησαν την κοινωνία στο μη παρέκει. Η κυβέρνηση απέτυχε να αξιοποιήσει τη λαϊκή εντολή για επαναδιαπραγμάτευση. Απέτυχε να χαράξει στρατηγική εξόδου, να συγκρατήσει στοιχειωδώς την οικονομική κατάρρευση, να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση που χτυπά την πόρτα εκατομμυρίων συμπολιτών μας. Επέλεξε, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες, που ήταν ψεύτικες και τις απατηλές προγραμματικές δεσμεύσεις, το δρόμο της υποταγής στις εντολές της τρόικας».

Πρόσθεσε πως «ακόμα και όταν οι εταίροι αποδεχτήκαν τη λάθος συνταγή, η κυβέρνηση Σαμαρά μιλούσε για success story. Ακόμα και όταν οι εταίροι μίλησαν για μερική διαγραφή χρέους, η κυβέρνηση σιώπησε. Ακόμα και όταν το Ευρωκοινοβούλιο προανήγγειλε εξεταστική για την εφαρμογή του Μνημονίου, η κυβέρνηση Σαμαρά συνέχισε να συγκαλύπτει αμαρτίες».

Ανέφερε ακόμη ότι μετά τη «λεηλασία των εισοδημάτων», η κυβέρνηση ετοιμάζει «λεηλασία της δημόσιας περιουσίας… Συρρικνώνετε και τις τελευταίες πιθανότητες για ανάκαμψη. Δεν έχετε κανένα κοινωνικό έρεισμα και λαϊκή νομιμοποίηση. Μόνος σύμμαχος, μια μικρή ολιγαρχία προνομιούχων και ευνοημένων διαπλεκόμενων επιχειρηματιών. Επειδή έχετε χασει τη λαϊκή νομιμοποίηση και προκειμένου να συνεχίσετε το καταστροφικό σας έργο, γίνεστε επικίνδυνοι για την κοινωνία, τη Δημοκρατία και το λαό. Έχετε γίνει επικίνδυνοι για το λαό και τη Δημοκρατία. Πριν από 15 μήνες αποφασίσατε πραξικοπηματικά να βάλετε λουκέτο στην ΕΡΤ. Επί μήνες αρνηθήκατε να συμμορφωθείτε με το ΣτΕ και επιμείνατε να παρανομείτε. Προχθές με προκλητικό τρόπο η πλειοψηφία αποφάσισε να χαρίσει σε ιδιοκτήτες καναλιών -δωρεά- τη δημόσια περιουσία των ψηφιακών συχνοτήτων. Προηγούμενα τους είχε δοθεί προνομιακό καθεστώς παρόχου σήματος και δύο ημέρες μετά, ολοκληρώνοντας την εκτροπή και μετατροπή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε μιντιακή δημοκρατία, εισέβαλαν αστυνομικές δυνάμεις στο κτήριο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Σαμαρά ετοιμάζεται να μπήξει για τρίτη φορά το μαχαίρι στην πληγή με νέα μέτρα, ετοιμάζεστε να φορολογήσετε στάνες και χωράφια και φιμώνετε τη Ραδιοτηλεόραση».

«Σήμερα αποφασίσατε να μπείτε νύχτα στο Ραδιομέγαρο -προκειμένου αύριο να μπείτε νύχτα στα σπίτια των ανθρώπων που χρωστούν και να τα βγάλετε στο σφυρι» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Αυτή τη θεσμική εκτροπή δεν δικαιούμαστε να την αποδεχθούμε. Δεν δικαιούμαστε να αποδεχθούμε, ανεχθούμε τη μέγιστη θεσμική εκτροπή. Η ευθύνη βαραίνει όλους και τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά. Είναι ιστορική η ευθύνη. Ενημερώνω το Σώμα ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε, σύμφωνα με το άρθρο 142 του ΚτΒ, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Σαμαρά. Η καταστροφική πορεία της χώρας πρέπει να σταματήσει τώρα και θα σταματήσει. Εχουμε χρέος να το κάνουμε και να ελπίζουμε σε καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας».

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δώσατε μια μεγάλη ευκαιρία στην κυβέρνηση να αποδείξει ότι η πλειοψηφία είναι μεγάλη και αρραγής. Η κυβέρνηση είναι παρούσα και μέσα από την ψήφο εμπιστοσύνης θα αναβαπτιστεί η πλειοψηφία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες δυσκολίες».

Λίγα λεπτά αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:




Τι αναφέρεται στην πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόταση που κατατέθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη υπογράφεται και από τους 72 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρει:
«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Σύμφωνα με το άρθρο 142 του ΚτΒ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με αφορμή την σημερινή αυταρχική αστυνομική επέμβαση στην ΕΡΤ, καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης για τις διαρκείς παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία εξαιτίας της βάρβαρης οικονομικής πολιτικής».

Τι προβλέπει το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής

Σύμφωνα με το άρθρο 142 του ΚτΒ:
«'Αρθρo 142: Πρόταση δυσπιστίας
1. H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
2. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.
3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.»

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου