Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Ζ. Μακρή: Στον ΟΚΑΝΑ τα χρήματα έκαναν... βόλτα από κωδικό σε κωδικό

Γινόταν εσωτερικός δανεισμός - Αύριο στον Εισαγγελέα ο φάκελος της υπόθεσης - Ο ελεγχόμενος δεν πρέπει να απομακρύνεται είπε η υφυπουργός για την κ. ΜαλλιώρηΤο γεγονός πως έχουν χαθεί περισσότερα από 8,5 εκ. ευρώ επιβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης η υφυπουργός Υγείας κ. Ζέττα Μακρή αφού δήλωσε πως "από το 2010 και μέχρι σήμερα, περίπου 35 εκ. ευρώ έλαβε ο ΟΚΑΝΑ ως επιχορήγηση από το υπουργείο Υγείας".

Συγκεκριμένα, η κ. Μακρή διευκρίνισε πως "τα εν λόγω χρήματα έμπαιναν από το υπουργείο σε συγκεκριμένο λογαριασμό, με συγκεκριμένο κωδικό, για συγκεκριμένο σκοπό" και εκείνο που έχει σημασία είναι να αποκαλυφθεί πόσα από αυτά τα χρήματα δεν διατέθηκαν σε κέντρα πρόληψης.
Οι υποψίες της κ. Μακρή είναι ότι χρήματα μεταφέρονταν από τον έναν κωδικό στον άλλο για να καλύπτονται άλλου είδους έξοδα, "τα οποία όμως δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε".

Όταν η ίδια θέλησε να ενημερωθεί πού πήγαν τα χρήματα, σε ποιους κωδικούς, ώστε να ενημερωθεί τι είδους ανάγκες καλύφθηκαν, "τότε εγγράφως με ενημέρωσαν ότι τα χρήματα πρόχειραν στάλθηκαν όπου υπήρχε ανάγκη και γινόταν -ουσιαστικά- ένας εσωτερικός δανεισμός".

Η κ. Μακρή, μάλιστα, επεσήμανε πως "αν είχα στα χέρια μου παραστατικά τα οποία διαβεβαίωναν ότι με αυτά τα χρήματα πληρώθηκαν μισθοδοσίες ή ασφαλιστικά ταμεία, τότε θα συνιστούσα να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο και θα ήμουν πιο ελαστική".

Αναφερόμενη στην κ. Μένη Μαλλιώρη, πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, η υφυπουργός Υγείας δήλωσε πως δεν κατηγορεί κανέναν και πως το βράδυ της Δευτέρας ενημερώθηκε από τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη -τηλεφωνικά- ότι ζητήθηκε από τον ίδιο η παραίτησή της. "Δεν κατηγορώ κανέναν, όμως πρέπει να ξέρω πού πήγαν τα χρήματα. Αυτό που λέω είναι ότι στον ΟΚΑΝΑ υπήρξε κακοδιαχείρηση και ότι έχω βάσιμες υποψίες ότι τα λεφτά έχουν χαθεί. Γι' αυτό λοιπόν πρέπει να λογοδοτήσουν η κ. Μαλλιώρη, αλλά και ο διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, όπως και να κοινοποιηθούν τυχόν αποφάσεις του ΔΣ".

Επιπρόσθετα, διευκρίνησε πως, παρόλο που η κ. Μαλλιώρη είχε υποβάλλει την παραίτησή της προ μηνός, ωστόσο αυτή δεν είχε γίνει δεκτή διότι "ο ελεγχόμενος δεν πρέπει να απομακρύνεται. Ωστόσο, ο έλεγχος σε ό,τι με αφορά περαιώθηκε. Αύριο ο φάκελος θα σταλθεί στον Εισαγγελέα, μετά από μια μακρά περίοδο δυσκολίας συνεννόησης με την κ. Μαλλιώρη" κατέληξε η υφυπουργός Υγείας.

Σχετικά με το αν στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσουν Κέντρα Πρόληψης στο άμεσχο μέλλον, η κ. Μακρή κατέστησε σαφές πως όσο βρίσκεται σε αυτή τη θέση κανένα Κέντρο δεν θα κλείσει, αντίθετα θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο ο θεσμός να ενισχυθεί.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου