Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Κύπρος:Έκτακτη σύσκεψη αρχηγών κομμάτων στο Προεδρικό Κυβέρνηση και κόμματα σε εγρήγορση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό


Λευκωσία: Κινητικότητα παρατηρείται στο Κυπριακό, παράλληλα με την παράνομη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στα κατεχόμενα και με δεδομένη την αναβολή της αναχώρησης από την Κύπρο του Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε εκτάκτως το πρωί το Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών για συζήτηση των διαδικασιών για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος πριν την έναρξη των συνομιλιών.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέστησε υπομονή, σημειώνοντας ότι είναι καλό να αναμένουμε τις εξελίξεις από τις συναντήσεις και τις προσδοκίες που δημιουργούν κάποιοι, όπως είπε, για τις παραπέρα κινήσεις των Τούρκων ή των Τουρκοκυπρίων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι δεν είχε νέα συνάντηση χθες με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ πέραν της χθεσινής πρωινής, αλλά ούτε και τηλεφωνική επικοινωνία.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους κατά πόσο τα Ηνωμένα Εθνη έχουν προσκομίσει κάτι καινούριο με τις σκέψεις ή τις ιδέες που έχουν εκφράσει, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «καλό είναι να αναμένουμε μέχρι το απόγευμα να δούμε τις εξελίξεις και εν συνεχεία θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση. Δεν υπάρχει περίπτωση η οποιαδήποτε απόφαση μου να μη γνωστοποιηθεί στο λαό αρκούντως αιτιολογημένη».

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, δηλωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων γύρω από τις εξελίξεις».

«Κατατέθηκαν», πρόσθεσε, «απόψεις και προβληματισμοί και οι πολιτικοί αρχηγοί, η σύσκεψη αρχηγών, εν όψει εξελίξεων θα είναι σε εγρήγορση, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή, αν κριθεί σκόπιμο, να συγκληθεί ξανά και να εξετάσει τις εξελίξεις».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον αυτό μπορεί να γίνει και εντός της ημέρας, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε: «Και εντός της ημέρας. Οποιαδήποτε στιγμή»..

Ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις και ποιες είναι αυτές, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι «είναι τόσο ευνόητες».

Στην ερώτηση εάν είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τη κοινή δήλωση πριν την έναρξη διαπραγματεύσεων προς επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Στυλιανίδης είπε πως έχει προβεί σε δηλώσεις πάρα πολλές φορές ότι, «στο Κυπριακό και σε ανάλογες περιπτώσεις, μπορεί να βρισκόμαστε την ίδια στιγμή και πολύ κοντά και πολύ μακριά».

Σχετικώς με το κατά πόσον τα Ηνωμένα Εθνη έχουν προσκομίσει κάτι καινούργιο, ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης δήλωσε πως «υπάρχει μια ομόφωνη θέση να μην υπάρξουν δηλώσεις σήμερα».

Στη σύσκεψη των αρχηγών κομμάτων πήραν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κ. Ρίκκος Ερωτοκρίτου,ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Συνεχίζεται η προσπάθεια για κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν, λέει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Χωρίς σχόλια και δηλώσεις αποχώρησαν, μετά τη σύσκεψη για το Κυπριακό στο Προεδρικό Μέγαρο, οι αρχηγοί των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, να απαντά στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων ότι «η προσπάθεια, για κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν, συνεχίζεται».

«Ως εκ τούτου», είπε ο κ. Κυπριανού, «δεν έχω να δηλώσω τίποτε απολύτως. Η σύσκεψη των αρχηγών», πρόσθεσε, «θα είναι σε εγρήγορση και, εάν χρειασθεί, θα ξανασυνέλθει».

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου