Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Καταλονία: Δημοψήφισμα για ανεξαρτησία - Το ευρώ διαλύει την Ευρώπη...ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟYΝ ΣΚΟΤΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ


Η τοπκή κυβέρνηση της Καταλονίας προκήρυξε δημοψήφισμα με το ερώτημα της απόσχισης από την Ισπανία, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης που έχει "λιώσει" την Ισπανία, ερχόμενη, βέβαια έτσι, σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση της Μαδρίτης του Μαριάνο Ραχόι, που θεωρεί τέτοια ενέργεια παράνομη.
Το δημοψήφισμα το οποίο ορίστηκε για τις στις 9 Νοεμβρίου 2014, θα έχει δύο ερωτήματα: Το πρώτο ερώτημα θα είναι «Θέλετε η Καταλονία να αποτελεί ξεχωριστό κράτος;». Κι εάν η απάντηση είναι καταφατική, ακολουθεί το δεύτερο ερώτημα: «Θέλετε η Καταλονία να είναι ανεξάρτητο κράτος;»…

Τα ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις σε δύο ερωτήματα για μία Καταλονία δύο ταχυτήτων: Το πρώτο απαντά ουσιαστικά στο αν θέλουν απλά περισσότερη αυτονομία από την Ισπανία και το δεύτερο στο αν πρέπει να πάνε σε πλήρη απόσχιση από το ισπανικό κράτος.
Είναι βέβαιο ότι η Μαδρίτη θα επιχειρήσει να σταματήσει το δημοψήφισμα όχι με απλές και αδιέξοδες καταγγελίες περί "παρανομίας" του, αλλά με ευρύτερη αυτονομία, αλλά και πάλι οι αποσχιστικές τάσεις είναι πολύ ισχυρές.
Η Καταλονία είναι για την Ισπανία ότι είναι η βόρειος Ιταλία για το ιταλικό κράτος: Η βιομηχανική κια τουριστικά ανεπτυγμένη περιοχή με την οικονομική ευρωστία οου συντηρεί δυσανάλογα με το μέγεθός της την λοιπή ισπανική οικονομία.
Η Καταλονία έχει πραγματικά υποφέρει όπως υποφέρει και η λοιπή Ισπανία, αλλά υποφέρει δυσανάλογα με αυτά που προσφέρει στην ισπανική οικονομία. Κατόπιν αυτού είναι λογικό να ενισχυθούν οι πάντα ισχυρές αποσχιστικές τάσεις ενός λάού που απορρίπτει τον χαρακτηρισμό "ισπανικός".\
Κάτι αντίστοιχο με τους Βάσκους, οι οποίοι όμως οικονομικά δύσκολα μπορούν να σταθούν εκτός ισπανικού κράτους.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία από δημοσκοπήσεις, αποκαλύπτουν ότι όσοι επιθυμούν την ανεξαρτησία είναι συντριπτικά περισσότεροι από όλες τις υπόλοιπες υποκατηγορίες απαντήσεων, δεν συγκεντρώνουν όμως ποσοστό μεγαλύτερο του 50% (είναι πάντως κοντά, 47-49%).
Οι υπόλοιποι θέλουν είτε η Καταλονία να γίνει ομόσπονδο ισπανικό κρατίδιο, είτε να παραμείνει ως έχει, δηλαδή αυτόνομη κοινότητα στο πλαίσιο της Ισπανίας.
Η υπόθεση έχει μεγάλο ενδιαφέρον, ανάλογο με αυτό του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
Η απόσχιση της Καταλονίας είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει αποσχιστικές τάσεις και στην Ιταλία με την Λέγκα του Βορρά και τα δεξιά κόμματα να αντιδρούν στην υποτέλεια της κεντροαριστερής κυβέρνησης της Ρώμης στην Γερμανία.
Και έπεται η Σκωτία, το Βέλγιο, όπου μέσα στην τρέχουα δεκαετία οι γαλλόφωνοι Φλαμανδοί και οι γερμανόφωνοι Βαλλόνοι θα πρέπει να πάρουν μια οριστική απόφαση αν θέλουν να μείνουν ένα ενιαίο κράτος ή να αναζητήσει το κάθε έθνος την δική του θέση στην ιστορία.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση το ευρώ, που έχει αντικαταστήσει τα γερμανικά άρματα μάχης στην κατάληψη της Ευρώπης, έχει δημιουργήσει διαλυτικές τάσεις,παρά έχει προωθήσει την ευρωπαϊκή ενότητα. Η οποια πλέον αποτελεί ένα κακόγουστο ανέκδοτο, αντίστοιχο με αυτό της "ευρωπαϊκής αλληλεγγύης"'...
Τμήμα ειδήσεων defendenet.gr

ΠΗΓΗ defencenet.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου