Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Μέχρι το 2060 θα μας «σέρνουν» οι δανειστές και μετά... βλέπουμε!

Μέχρι το 2060 θα μας «σέρνουν» οι δανειστές και μετά... βλέπουμε!
Επέκταση των ελληνικών δανείων κατά 50 τουλάχιστον χρόνια σχεδιάζουν οι δανειστές μας, πράγμα που σημαίνει ότι θα τους έχουμε στην «πλάτη» μας μέχρι το 2060 τουλάχιστον.
Κατά ..μισό αιώνα αναμένεται να επιμηκυνθούν τα ελληνικά ομόλογα, με βάση το νέο σενάριο που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο η Ευρώπη. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι δανειστές απέρριπταν το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους στον επίσημο δημόσιο τομέα, (γνωστό στην οικονομική ορολογία ως OSI) και προωθούν την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων σε συνδυασμό με τη μείωση του επιτοκίων δανεισμού.

Αυτό το σενάριο φαίνεται να λαμβάνει νέες διαστάσεις, μετά και το δημοσίευμα του δικτύου Bloomberg που εξειδικεύει το σκεπτικό, σύμφωνα με το οποίο:
*παρατείνεται η λήξη των ελληνικών ομολόγων έως και τα 50 χρόνια, και *μειώνονται τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%).
Για τα επιτόκια συγκεκριμένα, θεωρείται βέβαιο ότι αναφέρονται στην πρώτη δανειακή σύμβαση, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν η επιμήκυνση των ομολόγων θα είναι για το σύνολο των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τους δανειστές. Με άλλα λόγια, αν δεν επιμηκυνθούν τα δάνεια και από τη δεύτερη δανειακή σύμβαση, δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί στο μέλλον, αν κριθεί απαραίτητο, δεσμεύοντας τη χώρα για περισσότερο από 50 χρόνια!

xrimaΠάντως, σύμφωνα με το σενάριο που δίνει το δίκτυο Bloomberg, επικαλούμενο δυο αξιωματούχους που είναι κοντά στις συζητήσεις της Ευρώπης για το ελληνικό χρέος, τα ελληνικά δάνεια οδηγούνται έως και σχεδόν το ..2060!
Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και τρόικα αναζητούν τρόπους κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2014 και το 2015, ενώ εκκρεμεί και η «τρύπα» για τη χρηματοδότηση της χώρας μετά το καλοκαίρι, όταν και λήγει επισήμως η δεύτερη δανειακή σύμβαση.
Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει λάβει 240 δις ευρώ, ενώ μέχρι το Ιούνιο το δημόσιο έχει να λάβει σχεδόν 17,4 δις ευρώ.
Παράλληλα, έχει ανοίξει ήδη η κουβέντα για νέο, τρίτο, δάνειο ύψους 13 – 15 δισ. ευρώ που ενδέχεται να χορηγηθεί στην Ελλάδα, προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό μέχρι και το 2015, θέμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2014.
Πάντως, η τρόικα συνεχίζει να αρνείται το ενδεχόμενο κάλυψης του κενού από το «μαξιλάρι» ασφαλείας που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να διατεθούν προς το τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση που απαιτηθούν νέα κεφάλαια.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου