Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Η Ρωσία έστειλε το "Ναύαρχος Κουζνετσόφ" στην κυπριακή ΑΟΖ και δηλώνει "παρούσα"(Βίντεο)

H Ρωσία εμμέσως πλην σαφώς διατύπωσε την αντίθεσή της στο νέο σχέδιο Ανάν με σχετική τοποθέτηση του ίδου του προέδρου της Β.Πούτιν στον Έλληνα πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια με την οποία ζητά να ισχύσουν και να εφαρμοστούν όλες οι αποφάσεις του ΟΗΕ και ιδιαίτερα αυτή που επιτάσσει την άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το έδαφος της Μεγαλονήσου.
Αλλά φαίνεται ότι η Ρωσία δεν έμεινε μόνο στα λόγια: Δέσμευσε με σχετική ΝΟΤΑΜ δύο μεγάλα τμήματα του FIR Λευκωσίας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας για αεροναυτικές ασκήσεις του Battle Group του αεροπλανοφόρου "Ναύαρχος Κουζνετσόφ".
Oλη την ημέρα σήμερα δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη Su-33 και ελικοπτέρα Κa-27 εκτέλεσαν πολλές εξόδους και πραγματοποίησαν εικονικές προσβολές σκαφών επιφανείων και αποστολές αέρος-αέρος.
Το μεγαλύτερο τμήμα του FIR που δεσμεύτηκε για τις ασκήσεις βρίσκεται δυτικά και νοτιοδυτικά της Κύπρου, φτάνει μέχρι τα όρια του FIR Λευκωσίας με το FIR Αθηνών και το FIR Καϊρου και μέρος της περιοχής συμπίπτει με την περιοχή που δεσμεύτηκε για σεισμογραφικές έρευνες («τεμάχιο 10») για λογαριασμό της Total.
Το δεύτερο τμήμα του FIR Λευκωσίας που δεσμεύτηκε για τις ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις, βρίσκεται νότια της Κύπρου  και εκτείνεται μέχρι τα όρια του FIR Λευκωσίας με το FIR Τελ Αβιβ και το FIR Βυρητού (δείτε σχετικό επισυναπτόμενο χάρτη).
Το εντυπωσιακό είναι ότι οι ασκήσεις της Ομάδας Μάχης θα διαρκέσουν 15 ημέρες, χρονικό διάστημα πολύ μεγάλο για τέτοιους είδους έντονες αεροναυτικές δραστηριότητες.
Είναι σαφές ότι η Μόσχα στέλνει μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι η όποια λύδη στο κυπριακό δεν μπορεί να είναι αντίθετη με τα συμφέροντά της...
Σύμφωνα με το ΝΟΤΑΜ οι ασκήσεις θα διεξάγονται από τις 6 έως και τις 20 Φεβρουαρίου, από τις 5.00 το πρωί έως τις 3.00 το απόγευμα καθημερινά.
Οι αεροπορικές ασκήσεις θα διεξάγονται σε ύψη μεταξύ 18.000 και 22.000 ποδών και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες θα διεξαχθούν και ασκήσεις καταστροφής εναέριων στόχων.
Στις Μοίρες του αεροπλανοφόρου, προβλεπόταν να ενταχθούν και τα τελευταίου τύπου μαχητικά MiG-29K και MiG-29KUB, με ραντάρ AESA ωστόσο δεν είναι γνωστό αν τέτοια αεροσκάφη βρίσκονται επί του «Ναύαρχος ΚουζνετσΌφ» και συμμετέχουν στις ασκήσεις. 
Σε δήλωση ανώτατου αξιωματικού του αεροπλανοφόρου που αναφέρεται σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρθηκαν περισσότερες από 110 εξόδους των ρωσικών μαχητικών, αριθμός οπωσδήποτε εντυπωσιακός.
Να σημειωθεί ότι σε διεθνή ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκονται και συνεργαζόμενα ρωσικά και πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στην διαδικασία απομάκρυνσης των χημικών από την Συρία.
Πρόκειται για το ρωσικό πυρηνινοκίνητο καταδρομικό «Μεγάλος Πέτρος» και τη κινεζική φρεγάτα «Γιαν Τσενγκ» (που είχε ελλιμενιστεί πρόσφατα στη Λεμεσό), που ήδη εκπλήρωσαν μία αποστολή, κατά την οποία συνόδευσαν και διασφάλισαν τον ασφαλή διάπλου του ειδικού σκάφους «Ark Futura» της Δανίας, που μετέφερε συριακά χημικά όπλα, από το λιμάνι της Λαττάκειας μέχρι τις ακτές της Ιταλίας.
Μετά επέστρεψαν στις καθορισμένες τους θέσεις, ενώ η συγκεκριμένη ρωσο-κινεζική συνεργασία των πολεμικών ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών, έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο προσοχής σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο για τις προοπτικές συνεργασίας που διαμορφώνει.
«Τα ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στην διεθνή επιχείρηση για την ασφαλή μεταφορά των χημικών όπλων της Συρίας, σύντομα θα πραγματοποιήσουν κοινές ναυτικές ασκήσεις διαλειτουργικότητας στην Μεσόγειο Θάλασσα», αναφέρει το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας σε πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση του. 
Ιδού και ένας ενδιαφέρον χάρτης της περιοχής των ασκήσεων και όχι μόνο:
1 και 1a: Ρωσική αεροναυτική άσκηση (από 6 έως 20 Φεβρουαρίου).
2. Περιοχή σεισμογραφικών ερευνών του «Princess» για λογαριασμό TOTAL, στο 10 έως 10 Μαρτίου
3. Παράνομες σεισμογραφικές έρευνες του «Barbaros» για λογαριασμό της ΤΡΑΟ, έως Μάιο.
4. Διήμερες ασκήσεις χθες και προχθές με πραγματικά πυρά του τουρκικού κατοχικού στρατού.
5. Διήμερες ασκήσεις με πραγματικά πυρά χθες και προχθές εκτός χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου