Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Οριστικό! Καταστρέφουν το χημικό "οπλοστάσιο" της Συρίας ανοικτά της Κρήτης - Τι απάντησε η Γεννηματά

Παρά τις τεράστιες αντιδράσεις χιλιάδων πολιτών για τη μη καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα την εναπόθεση των τοξικών αποβλήτων ανοικτά της Κρήτης, όλα δείχνουν πως η ενέργεια αυτή δεν θα αποφευχθεί σε καμία περίπτωση.

Όπως απάντησε στον βουλευτή Ηρακλείου Λ. Αυγενάκη για λογαριασμό του Υπουργείο Άμυνας, η Φώφη Γεννηματά, θα τα χημικά θα καταστραφούν εν πλω σε διεθνή ύδατα μέχρι τις 31 Μαρτίου. Τα 9 κοντέινερ - που αποτελούν την πρώτη παρτίδα των χημικών - θα μεταφορτωθούν σε φορτηγό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για να καταστραφούν στα διεθνή ύδατα.
Η Αναπληρώτρια Υπουργός δεν απαντά ξεκάθαρα όμως για το μείζον ζήτημα της ρίψης των αποβλήτων στη Μεσόγειο, αφού παραπέμπει για απάντηση στα υπόλοιπα συναρμόδια Υπουργεία.

Άλλωστε οι πολίτες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις ακόμα και στο θέμα της καταστροφής εν πλω καθώς θεωρείται μια ιδιαίτερα επισφαλής διαδικασία που δεν έχει προηγούμενο.

Σε δήλωση του στο Flashnews.gr ο Ευρωβουλευτής Σπ. Δανέλλης, ένας από τους 37 που έχουν ανακινήσει το θέμα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τονίζει "δεν πήραμε ξεκάθαρη απάντηση από την Υπουργό, καθώς δεν μας είπε τι θα γίνει με την τελική διαχείριση των αποβλήτων, την ώρα που η επισφάλεια για την εν πλω καταστροφή των χημικών, παραμένει".

Σε κάθε περίπτωση η απάντηση Γεννηματά, δεν καθησυχάζει, αφού πλέον θεωρείται δεδομένη με τον πιο επίσημο τρόπο η καταστροφή των χημικών στη Μεσόγειο, ενώ παραμένει ανοικτή η μεταφορά των αποβλήτων σε ειδικές Μονάδες σε Γερμανία και Αγγλία.

Δείτε εδώ την απάντηση της κ. Γεννηματά

Να υπενθυμίσουμε πως στην ερώτηση του ο κ. Αυγενάκης είχε μεταφέρει την ανησυχία του για μια τέτοια εξέλιξη και είχε αναφέρει μεταξύ άλλων "στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Κρήτης αναμένεται να εξελιχθεί πάνω σε ειδικά δεξαμενόπλοια η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, ενώ η διαδικασία μεταφοράς και καταστροφής του οπλοστασίου έχει ξεκινήσει ήδη, υπό τον συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων.

Έλληνες και ξένοι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, από τα κατάλοιπα της διαδικασίας, τα οποία αναμένεται να καταλήξουν στη θάλασσα".

Δείτε φωτογραφίες από την δεύτερη παράδοση χημικών όπλων στο λιμάνι της Λαττάκεια, στη διεθνή ναυτική δύναμη που παίρνει μέρος στην επιχείρηση





















Flashnews.gr./ Μ. Αλεξάκης 

ΠΗΓΗ flashnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου